Zorgen om economie bepalen beurshandel

Door AFN op 9 september 2016 17:38 | Views: 5.676

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag met duidelijke verliezen het weekeinde ingegaan. Daags nadat president Mario Draghi van de Eruopese Centrale Bank (ECB) had gezegd dat meer stimuleringsmaatregelen nu niet nodig zijn, kwamen uit Duitsland opnieuw tegenvallende economische cijfers.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index met een verlies van 1,4 procent op 452,88 punten. De MidKap leverde 1,1 procent in en eindigde op 649,83 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 1 tot 1,2 procent lager de handel uit.

De export uit Duitsland is in juli fors gekrompen. Eerder deze week bleek al dat de industrie in de grootste euro-economie die maand onder druk stond. De nieuwe tegenvaller volgt op sombere prognoses van de ECB, die donderdag voorspelde dat de economische groei in de eurolanden de komende twee jaar niet zal versnellen.

Favorietenlijstje

Sterkste daler in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een verlies van 3,1 procent. Supermarktreus Ahold Delhaize deed het met een min van 3 procent niet veel beter. Analisten van ING zien weinig rek meer in het aandeel en hebben het geschrapt van hun favorietenlijstje.

Bovenaan de Amsterdamse hoofdindex stonden de verzekeraars Aegon en NN Group (Nationale-Nederlanden) met winsten van 1,3 en 0,8 procent. Verder wist bij de hoofdfondsen alleen kabelbedrijf Altice zich met een plus van 0,6 procent aan de malaise te onttrekken.

Positief

Luchtvaartgroep Air France-KLM voerde de MidKap aan met een winst van 3,2 procent. Bij de kleinere bedrijven viel automatiseerder Ordina op met een koerswinst van 9,9 procent, nadat analisten van ING zich in een rapport positief hadden uitgelaten over het bedrijf.

Philips Lighting en verzekeraar ASR wonnen respectievelijk 0,5 en 1,2 procent. Beide aandelen zijn vanaf 19 september opgenomen in de MidKap. Zij komen in de plaats van natuurvoedingsspecialist Wessanen (min 1,9 procent) en vastgoedbedrijf NSI (min 1,3 procent).

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,2 procent tot 46,59 dollar. Brentolie werd 2,4 procent goedkoper, bij 48,78 dollar per vat. De euro werd voor 1,1220 dollar verhandeld, tegen 1,1270 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
[verwijderd]
0
Die economische cijfers uit Duitsland waren voor 9.00 uur al bekend, beurs reageerde er in Europa nauwelijks op, yanken trokken de boel naar beneden, omdat het moet, het moet down...
[verwijderd]
0
Vreemd is dat pas is de namiddag de beurzen steeds harder begonnen te zakken. Een Fed bestuur zei dat de financiele marken oververhit beginnen te geraken en dat daarom een rentestijging noodzakelijk is.
Go with the flow
0
quote:

Meltzer schreef op 9 september 2016 19:26:

Die economische cijfers uit Duitsland waren voor 9.00 uur al bekend, beurs reageerde er in Europa nauwelijks op, yanken trokken de boel naar beneden, omdat het moet, het moet down...
De Yankees zijn de baas van de wereld en ook daar kunnen de bommetjes van Kim Jung Oen niet tegen op.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.