Groei Zuid-Afrikaanse economie valt terug

Door AFN op 26 november 2013 13:00 | Views: 4.232

JOHANNESBURG (AFN/BLOOMBERG) - De groei van de Zuid-Afrikaanse economie is in het derde kwartaal teruggevallen tot het laagste tempo in ruim 4 jaar. De grootste economie van Afrika heeft last van de verzwakking van de eigen munt (de rand) en van stakingen in de auto-industrie.

De Zuid-Afrikaanse economie groeide in het afgelopen kwartaal met 0,7 procent op jaarbasis. In het tweede kwartaal werd nog een groei van 3,2 procent gerealiseerd, zo meldde het Zuid-Afrikaanse statistiekbureau dinsdag. Economen rekenden voor het derde kwartaal gemiddeld op een plus van 1 procent.

De centrale bank van Zuid-Afrika verwacht voor heel 2013 een economische groei van 1,9 procent. Dat zou de kleinste vooruitgang zijn sinds 2009. In dat jaar kromp de Zuid-Afrikaanse economie met 1,5 procent.

Stakingen

Langdurige stakingen in de auto-industrie zetten vorig kwartaal een rem op de groei. De auto-industrie is goed voor ongeveer 10 procent van de economie van Zuid-Afrika. Economen verwachten dat de productie in dit kwartaal weer op peil komt. Ze voorzien echter voorlopig geen stevig economisch herstel in Zuid-Afrika, waar het vertrouwen onder consumenten en producenten momenteel laag is.

Ondanks de tegenvallende economische groei heeft de Zuid-Afrikaanse centrale bank al aangegeven geen ruimte te zien voor een verlaging van de rente. De bank vreest dat de verzwakte rand via hogere importprijzen de inflatie aanjaagt. De rand verloor dit jaar al zo'n 16 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.