Rutte stemt niet in met vaste eurovoorzittter

Door AFN op 31 mei 2013 14:53 | Views: 3.324

Rutte stemt niet in met vaste eurovoorzittter

DEN HAAG (AFN) - Nederland gaat niet instemmen met het instellen van een vaste voorzitter van de eurogroep, die functie die nu door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën parttime wordt vervuld. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Frankrijk en Duitsland pleitten er donderdag voor om van het voorzitterschap van de eurogroep een permanente baan te maken. Rutte wees er vrijdag op dat Frankrijk dit al langer bepleit.

Hij wilde nog niet zeggen of hij zo'n voorstel zal vetoën, maar maakte wel duidelijk dat Nederland pertinent tegen is. Volgens de premier is het permanent maken van het voorzitterschap een institutionele wijziging die alleen bij unanimiteit besloten kan worden. Als dat klopt kan Nederland het voorstel vetoën.

Geen voorstellen

Maar volgens Rutte duurt het zeker anderhalf à 2 jaar voor over een eventueel voorstel wordt besloten. De EU-landen moeten er dan gezamenlijk over beslissen. ,,Nederland is niet voor, dus we zullen het proberen tegen te houden. Maar er liggen nog geen voorstellen'', aldus Rutte.

Inhoudelijk heeft Rutte grote bezwaren tegen het voorstel, onder meer omdat Brussel al genoeg vaste voorzitters en presidenten telt. Een deel van de tijd gaat verloren aan de competentiestrijd tussen de Brusselse instituties. ,,Daar een zesde voorzitter naast zetten verergert dat risico.''

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.