Heijmans « Terug naar discussie overzicht

Heijmans 2023

722 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 » | Laatste
HenkdeV
0
quote:

Japio_ schreef op 27 oktober 2023 09:27:

Als je er een negatief scenario overheen laat gaan dan is het een hele slechte deal. Gemiddelde waarde van een nieuwbouwwoning is €400.000 (ex BTW), * 14.000 maakt dat er een nettomarge van 6% nodig is alleen om de overname te financieren.
Ik ben zelf relatief zwaar in Heijmans gaan beleggen omdat nettokas + jaarlijks €2 winst een in mijn ogen redelijk veilige belegging was, dat is wel grondig verprutst door deze overname.
Misschien even kijken naar de marge die het overgenomen bedrijf maakte.
En hopelijk blijft maken.
email2uwf
0
Nietap – ‘Puur wonen in de natuur.’ Dat is het motto van project Thedemaborg dat bouwbedrijf Heijmans in Nietap gaat bouwen.
www.infoleek.nl/86405/2023/10/26/natu...

Vervolgrenovatie Koninginnensluis gegund aan Heijmans
www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief...
DNFTT
0
quote:

HenkdeV schreef op 30 oktober 2023 13:34:

[...]

Misschien even kijken naar de marge die het overgenomen bedrijf maakte.
En hopelijk blijft maken.
Wat ik zo snel bij elkaar heb gevonden, wellicht dat iemand dit nog wil aanvullen/ verbeteren.

2017 21mio netto (219 mio omzet)
2018 27mio netto (277 mio omzet)
2019 10,7% (363 mio omzet)
2020 71.9 mio
2021 17,4% (413 mio omzet)

Aangezien winst deels een keuze is ga ik niet eindeloos gissen wat er de komende jaren uitrolt.
buf
0
Als er voorlopig 20 miljoen euro nettowinst per jaar zou bijkomen door de overname
van Wanrooy, zou ik dat nog niet zo gek vinden.
DNFTT
0
quote:

buf schreef op 31 oktober 2023 09:40:

Als er voorlopig 20 miljoen euro nettowinst per jaar zou bijkomen door de overname
van Wanrooy, zou ik dat nog niet zo gek vinden.
Als je het vergelijkt met de nettowinst van Heijmans is het niet gek, maar ik hoop toch wel op iets meer dan dat.
buf
0
quote:

Japio_ schreef op 31 oktober 2023 10:46:

[...]

Als je het verg elijkt met de nettowinst van Heijmans is het niet gek, maar ik hoop toch wel op iets meer dan dat.
Als jij denkt dat er nog meer nettowinst in zit, begrijp ik jouw somberheid niet in voorgaande postings
omtrent de overname van van Wanrooy.
voda
0
Beursblik: Nederlandse bouwers openen boeken

Door ABM Financial News op dinsdag 31 oktober 2023

(ABM FN-Dow Jones) De bouwers Heijmans en BAM openen deze week de boeken en naar verwachting zette de trend van afgelopen kwartaal door, ondanks de moeilijke marktomstandigheden.

Met betrekking tot BAM verwacht ING een aangepaste EBITDA van 61 miljoen euro gedurende het derde kwartaal, met een marge van 4,0 procent. Ook ABN AMRO Oddo houdt rekening met een marge van 4,0 procent.

ING zal donderdag vooral letten op het aantal verkochte huizen op de Nederlandse woningmarkt. Hierbij verwacht de bank een lagere resultaatbijdrage dan voorheen.

ABN AMRO Oddo houdt er rekening mee dat er in heel 2023 zo’n 1.500 huizen worden verkocht en dat er in het afgelopen kwartaal ongeveer 300 tot 400 huizen zijn verkocht.

ING wijst erop dat er ook de nodige aandacht zal zijn voor de ontwikkelingen bij de infra- en kantoorprojecten van BAM. Bij de publicatie van de halfjaarresultaten werd de markt negatief verrast door de verliesgevende Deense kantoorprojecten, die de EBITDA-ontwikkeling van de Nederlandse divisie in het tweede kwartaal van 2023 onder druk hadden gezet.

ABN AMRO Oddo wees in zijn vooruitblik op de activiteiten in het VK en Ierland, waarbij onder andere aandacht zal zijn voor de claims vanuit Ierland bij de bouw van een kinderziekenhuis door BAM. Hoewel er nu goede vooruitgang lijkt te worden geboekt met de bouw, moet er mogelijk nog een voorziening worden getroffen.

Zoals altijd, zullen de analisten letten op hoe probleemprojecten uit het verleden zich ontwikkelen en of er geen nieuwe problemen zijn ontstaan.
ING houdt er ook rekening mee dat de kaspositie van BAM per eind september is gedaald naar 600 miljoen euro.

In 2023 verwacht BAM een aangepaste EBITDA-marge te realiseren van meer dan 4 procent.

ING heeft een koopadvies op BAM met een koersdoel van 3,30 euro. ABN AMRO is wat voorzichtiger en hanteert een Neutraal advies met een koersdoel van 2,30 euro.

Heijmans heeft volgens ING een bewogen kwartaal achter de rug.

De bank verwacht dat het bedrijf vooral de nadruk zal leggen op de aanhoudend zwakke Nederlandse huizenmarkt, die de woningverkoop van de divisie Vastgoed van Heijmans beïnvloedt. Dit geldt ook voor Van Wanrooij, onlangs overgenomen door Heijmans en ook actief op de Nederlandse woningmarkt.

Verder houdt ING rekening met stabiele prestaties van de divisies infra- en niet-residentieel. Ook wil de bank meer duidelijkheid over de impact van de Wintrack II-voorziening. Onlangs oordeelde de Raad van Arbitrage dat er geen sprake is geweest van verzuim en dat TenneT beide overeenkomsten niet had mogen ontbinden. Heijmans kan daardoor een voorziening van 15 miljoen euro laten vrijvallen.

ING verwacht een aangepaste EBITDA van 115 miljoen euro voor 2023 en een nettoschuld van 150 miljoen euro aan het einde van dit jaar. Qua solvabiliteit rekent de bank op een percentage van 27 procent.

ING houdt er rekening mee dat er tot en met oktober circa 1.721 huizen zijn verkocht door Heijmans.

Heijmans zei bij de halfjaarcijfers voor 2023 te rekenen op een hogere omzet met een onderliggende EBITDA van minimaal 107 miljoen euro.

Ten slotte wees ING op de relatief lage waardering en dat de huidige aandelenkoers een dividendrendement voor 2023 suggereert van circa 7 procent, gevolgd door circa 8 procent in 2024. In 2025, wanneer de Nederlandse huizenmarkt vermoedelijk zal herstellen, kan dat oplopen naar 10 procent, aldus ING.

ING heeft een koopadvies op Heijmans met een koersdoel van 17,75 euro.

Heijmans opent de boeken op woensdag en BAM volgt op donderdag.

Bron: ABM Financial News
DNFTT
0
quote:

buf schreef op 31 oktober 2023 12:07:

[...]Als jij denkt dat er nog meer nettowinst in zit, begrijp ik jouw somberheid niet in voorgaande postings
omtrent de overname van van Wanrooy.
Zonder overname had het dividendbeleid naar 60% opgetrokken kunnen worden wat €1,40 dividend geeft bij een nettowinst van €50mio
Door de overname zal het dividendbeleid in de komende jaren op 40% blijven hangen, daarbij is een nettowinst nodig van €80mio om €1,40 uit te kunnen keren.
DeDekker
0
quote:

Japio_ schreef op 31 oktober 2023 16:27:

[...]

Zonder overname had het dividendbeleid naar 60% opgetrokken kunnen worden wat €1,40 dividend geeft bij een nettowinst van €50mio
Door de overname zal het dividendbeleid in de komende jaren op 40% blijven hangen, daarbij is een nettowinst nodig van €80mio om €1,40 uit te kunnen keren.
Kan er ook nog eventueel door de overname een positieve verassing inzitten morgen qua cijfers?
DNFTT
0
quote:

DeDekker schreef op 31 oktober 2023 16:48:

[...]
Kan er ook nog eventueel door de overname een positieve verassing inzitten morgen qua cijfers?
Ik vermoed niet want de administratie van van Wanrooij zal nog op zichzelf staan.
OnoMatopee
1
Heijmans
Kernpunten

Outlook onderliggende EBITDA verhoogd door het vrijvallen van voorziening Wintrack II naar minimaal € 120 miljoen (was minimaal € 107 miljoen)[1]
Omzet Infra en Bouw & Techniek compenseren ruimschoots de dalende omzet van Vastgoed
Orderportefeuille blijft met € 2,6 miljard op sterk niveau
Aantal verkochte nieuwbouwwoningen YTD (t/m okt): 1.201 (2022 YTD: 1.304; -8%)
Eerste huizen uit Heijmans houtskeletbouwfabriek conform planning opgeleverd
Overname Van Wanrooij per 5 september afgerond en levert conform verwachting een gezonde bijdrage aan de financiële resultaten in 2023
Aangescherpte toekomstvisie als uitgangspunt bedrijfsstrategie 2030

[1] alle in dit persbericht genoemde cijfers zijn nog exclusief Van Wanrooij.
Ton Hillen, CEO Heijmans
CEO Ton Heijmans
Ton Hillen, CEO Heijmans:

“Door de recente uitspraak in het Wintrack II dossier kunnen we de outlook voor dit jaar verhogen. Ik ben verheugd dat dit dossier nu is afgerond. We kunnen nu volop de focus houden op onze bijdrage aan de energietransitie in Nederland. Ook in bredere zin kijken we scherp naar de uitdagingen waar Nederland voor staat in de bebouwde omgeving, zoals woningopgave en verbetering van de infrastructuur. Leidend hierbij is onze toekomstvisie, die het uitgangspunt vormt van onze bedrijfsstrategie 2030. We zijn ervan overtuigd dat we een belangrijke rol spelen bij het vinden van oplossingen voor de complexe opgaven die zich nu en de komende jaren in Nederland voordoen. Vanzelfsprekend kunnen we dat niet alleen en doen we dit in nauwe samenwerking met de keten. Ik hoop dat we na de komende verkiezingen snel een daadkrachtig kabinet hebben, dat scherpe keuzes maakt over waar we kunnen wonen, waar economische groei plaatsvindt, en waar landbouw en natuur een plek hebben. Nederland heeft behoefte aan een duidelijk ruimtelijk kader.”
Outlook 2023

Heijmans rekent erop dat de resultaten voor 2023 per saldo op het verwachte niveau blijven zoals aangekondigd bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het vrijvallen van de voorziening voor Wintrack II leidt evenwel tot een verhoging van de outlook van minimaal € 107 miljoen naar minimaal € 120 miljoen onderliggende EBITDA. Alle bedrijfsstromen blijven – net zoals afgelopen jaren – opereren binnen of boven de streefmarges die gesteld zijn voor de onderliggende EBITDA. De orderportefeuille blijft met € 2,6 miljard op een sterk niveau.
Resultaten Q3

Infra en Bouw & Techniek laten een stijgend volume met goede marges zien. Daarmee wordt het lagere volume in Vastgoed ruimschoots gecompenseerd. Infra haalde een belangrijke opdracht binnen voor ontwerp, realisatie en exploitatie van een warmte- en koudenet in de Haagse wijk Binckhorst tussen het Trekvlietplein en de Maanweg. Ook verkreeg Heijmans de opdracht om een gedeelte van de snelwegen A2 en A12 te onderhouden. Deze opdracht valt binnen de zogeheten ‘koploperaanpak’ van Rijkswaterstaat, waarmee bedrijven worden uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Met de officiële opening van Heijmans’ houtskeletbouwfabriek in Heerenveen beleefde Bouw & Techniek een mijlpaal. Uit deze fabriek zijn inmiddels de eerste van in totaal 88 woningen geplaatst in Eindhoven op een project van woningcorporatie Thuis. Ook de oplevering van de binnenstedelijke ontwikkeling met tweehonderd toekomstbestendige koopappartementen in het Rotterdamse Havenkwartier was afgelopen kwartaal een mijlpaal.

De verkoop van nieuwbouwwoningen in Q3 2023 is stabiel ten opzichte van Q3 2022, maar ligt vanwege lastige marktomstandigheden op een lager niveau dan eerdere jaren. Dit resulteert in een ingecalculeerde omzetdaling bij Vastgoed voor dit jaar. We zagen in Q3 extra investeringen vanuit woningcorporaties en licht aantrekkende woningverkopen aan consumenten. Daarentegen daalden de woningverkopen aan institutionele beleggers. De woningverkopen bij Van Wanrooij stellen tevreden. Dit komt omdat de portfolio in sterke mate uit grondgebonden woningen in buitenstedelijk gebied bestaat en daar vanuit de consumentenmarkt meer vraag naar is.
Aanscherpen toekomstvisie

Heijmans heeft door het neerleggen van haar toekomstvisie een goede voortgang gemaakt met de herijkte bedrijfsstrategie 2030. De organisatie wil een prominentere rol spelen bij het realiseren van oplossingen voor de complexe opgaven waar ons land voor staat. De uitdagingen, met name op het vlak van woningbouw, bereikbaarheid, arbeidskrapte, energietransitie en klimaat zijn veelomvattend, ingrijpend en door hun onderlinge verwevenheid tamelijk gecompliceerd. Als samenleving moeten we een krachtig antwoord vinden op deze vraagstukken. Daarbij is een strakke regie en het leggen van verbindingen noodzakelijk. Heijmans ziet goede mogelijkheden om in dit speelveld een meer centrale rol in te nemen.

Ton Hillen: “Als makers van de gezonde leefomgeving zijn we bij Heijmans bedreven in het omgaan met complexe opgaven. Deze expertise willen we binnen onze herijkte strategie extra benadrukken en zo een flinke stap naar voren zetten. Dat doen we met respect voor mens, dier en natuur. We maken de beweging naar duurzame aanvoerder, en willen zo onderdeel zijn van de oplossing, niet van het probleem. We verwachten in de tijd die voor ons ligt meer kansen te kunnen grijpen. Dat is goed voor Heijmans, voor al onze collega’s en partners, én voor de samenleving als geheel. Met ons gele hart zorgen we voor elkaar en dat het voor elkaar komt.” Een visualisatie en verduidelijking is bijgevoegd.
Vijf pijlers

Onder de noemer ‘Samen naar 2030’ wil Heijmans een betekenisvolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Nederland. De herijkte strategie is gebaseerd op vijf pijlers: Welzijn, Duurzaamheid, Verbinding, Maakbaarheid en Team. Zie ook bijgevoegde visualisatie. Elke pijler zoomt in op wat Heijmans in de loop naar 2030 wil realiseren, hoe dat gebeurt en met wie. Zo wordt ook duidelijk op welke terreinen Heijmans het voortouw wil nemen om partijen in beweging te brengen.
Robuuste organisatie

In de rol van duurzame aanvoerder moet Heijmans in een goede conditie zijn. Daarom blijft het bedrijf investeren in een robuuste, voorspelbare en wendbare organisatie, waar veiligheid voorop staat en waardecreatie, kwaliteit en risicobeheersing vanzelfsprekendheden zijn. In de komende periode vertaalt Heijmans de vijf pijlers naar financiële en niet-financiële doelstellingen en KPI’s. Vanwege de recente overname van Van Wanrooij is meer tijd nodig voor het kwantificeren van de nieuwe uitgangspunten. Naar verwachting is dat proces in Q2 2024 afgerond; de uitkomsten worden dan gedeeld met de markt. Heijmans vindt het belangrijk om de toekomstvisie nu al op hoofdlijnen te delen met betrokkenen.
Agenda 2024

Zoals aangekondigd bij de presentatie van de halfjaarcijfers, wordt de financiële agenda voor 2024 licht herzien als gevolg van de closing van de overname van Van Wanrooij. De cijfers van Van Wanrooij moeten immers op passende wijze in de rapportageverplichtingen van Heijmans worden verwerkt. Dat is een zorgvuldig proces, waarmee direct na closing op 5 september jl. is begonnen. De presentatie van de jaarcijfers over 2023 schuift op naar vrijdag 1 maart 2024. De jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) is op dinsdag 30 april 2024. In Q2 2024 zal Heijmans ook een Capital Markets Day organiseren om de bedrijfsstrategie verder te duiden.
voda
2
Heijmans verhoogt outlook 2023

Na vrijval voorziening Wintrack II.

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft woensdag de winstverwachting voor 2023 verhoogd, na het vrijvallen van een voorziening voor Wintrack II. Dit maakte de bouwer voorbeurs bekend.

"Door de recente uitspraak in het Wintrack II dossier kunnen we de outlook voor dit jaar verhogen. Ik ben verheugd dat dit dossier nu is afgerond", zei CEO Ton Hillen in een toelichting.

Voor dit jaar rekent Heijmans op een onderliggende EBITDA van minimaal 120 miljoen euro. Voorheen mikte de bouwer op meer dan 107 miljoen euro. Die 120 miljoen euro is meer dan de 115 miljoen euro waar ING van uitgaat.

Woensdag zei Heijmans dat de omzet bij infra en Bouw & Techniek "ruimschoots" compenseerden voor de omzetdaling bij Vastgoed.

Tot en met oktober verkocht de bouwer 1.201 huizen, een daling op jaarbasis van 8 procent.

"De verkoop van nieuwbouwwoningen in het derde kwartaal van 2023 is stabiel ten opzichte van het derde kwartaal van 2022, maar ligt vanwege lastige marktomstandigheden op een lager niveau dan eerdere jaren", zei CEO Hillen. Dit resulteerde in een omzetdaling bij Vastgoed voor dit jaar.

De orderportefeuille van Heijmans is 2,6 miljard euro groot.

De cijfers voor het derde kwartaal zijn nog zonder die van Van Wanrooij.

Toekomstvisie

Heijmans wil een prominentere rol spelen bij het realiseren van oplossingen voor de complexe opgaven waar Nederland voor staat.

Onder de noemer 'Samen naar 2030' wil Heijmans een "betekenisvolle bijdrage" leveren aan de ontwikkeling van Nederland. De herijkte strategie is gebaseerd op vijf pijlers: Welzijn, Duurzaamheid, Verbinding, Maakbaarheid en Team.

In de komende periode vertaalt Heijmans de vijf pijlers naar financiële en niet-financiële doelstellingen en KPI's.

Heijmans zal in het tweede kwartaal van 2024 een beleggersdag organiseren.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
tjongejonge
0
[Modbreak IEX: Gelieve niet dit soort info op het forum te plaatsen zonder duidelijke bron en datering, bericht is verwijderd.]
Stroop
3
ik snap niet dat dit positief wordt opgepakt? een vrijval gaat altijd direct naar de netto winst toch? ze gaan van 107 naar 120 miljoen terwijl de voorziening 25 was. Is dit dan niet een verkapte winstwaarschuwing? waar zijn die andere 12 miljoen van de vrijwel gebleven?
tjongejonge
0
quote:

Stroop schreef op 1 november 2023 08:13:

ik snap niet dat dit positief wordt opgepakt? een vrijval gaat altijd direct naar de netto winst toch? ze gaan van 107 naar 120 miljoen terwijl de voorziening 25 was. Is dit dan niet een verkapte winstwaarschuwing? waar zijn die andere 12 miljoen van de vrijwel gebleven?
Vrees zomaar dat het aandeel Heijmans vandaag onder € 10 gaat en BAM meesleurt richting € 1,80....
DNFTT
1
quote:

Stroop schreef op 1 november 2023 08:13:

ik snap niet dat dit positief wordt opgepakt? een vrijval gaat altijd direct naar de netto winst toch? ze gaan van 107 naar 120 miljoen terwijl de voorziening 25 was. Is dit dan niet een verkapte winstwaarschuwing? waar zijn die andere 12 miljoen van de vrijwel gebleven?
Er is in 2021 een voorziening van 34mio genomen en hiervan is in 2022 19mio vrijgevallen. Dan blijft er volgens mijn rekenmachine nog 15 mio over.

jaarverslag.heijmans.nl/Downloads/Hei... pagina 107
DeDekker
0
quote:

Stroop schreef op 1 november 2023 08:13:

ik snap niet dat dit positief wordt opgepakt? een vrijval gaat altijd direct naar de netto winst toch? ze gaan van 107 naar 120 miljoen terwijl de voorziening 25 was. Is dit dan niet een verkapte winstwaarschuwing? waar zijn die andere 12 miljoen van de vrijwel gebleven?
Ja zeker apart jou beredenering, terwijl ze de outlook verhogen. Kan dat dan volgens u ?
722 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 17,440
Verschil +0,480 (+2,83%)
Hoog 17,560
Laag 17,040
Volume 73.342
Volume gemiddeld 116.059
Volume gisteren 111.638

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront