Airbus en Europa hekelen extra heffingen VS

Gepubliceerd op 31 december 2020 17:30 | | Onderwerpen: Europa  luchtvaart  Verenigde Staten 

AIRBUS (26 feb)

96,940 -1,060 (-1,08%)

BRUSSEL (AFN/AFP/BELGA) - De extra heffingen die de Verenigde Staten hebben opgelegd op producten als vliegtuigonderdelen maar ook wijnen en andere dranken uit de Europese Unie, kunnen niet op goedkeuring in Europa rekenen. Volgens vliegtuigmaker Airbus werken de heffingen "contraproductief" voor de Amerikaanse industrie. De Europese Commissie reageert afwijzend.

Vanaf half januari geldt voor bepaalde producten uit Frankrijk en Duitsland een invoertarief van 25 procent. De maatregelen komen voort uit de langdurige ruzie tussen Europa en de Verenigde Staten over staatssteun aan hun luchtvaartsector. Volgens Airbus tonen de extra heffingen aan dat de Verenigde Staten voor een "escalatie" kiezen. Daarop zal Europa weer moeten reageren, waardoor de VS praktisch in de eigen vingers snijden.

Washington beschuldigde Europese landen ervan de Europese vliegtuigmaker Airbus stiekem te hebben ondersteund met gunstige leningen. De EU vindt op haar beurt dat het Amerikaanse Boeing werd geholpen met voordelige belastingregels. In een reactie op het geschil werden over en weer extra handelstarieven ingesteld. Die kregen weer de goedkeuring van Wereldhandelsorganisatie WHO.

Discussie

Maar ook die heffingen zorgen voor discussie. De VS zetten vraagtekens bij de berekeningen van de EU en zeggen dat de Europeanen te hoge heffingen aanrekenen. Als reactie komen er nu bijkomende Amerikaanse heffingen op bepaalde Franse en Duitse producten.

De Europese Commissie "betreurt" de "unilaterale Amerikaanse actie die de lopende onderhandelingen verstoort" in het conflict rond de vliegtuigbouwers. Europa wil zo snel als mogelijk de onderhandelingen voortzetten met de toekomstige Amerikaanse regering van verkozen president Joe Biden, en een oplossing vinden.

Eerder toonden ook Europese drankenmakers, bij monde van belangenbehartiger spiritsEurope, zich ontevreden over de Amerikaanse maatregelen.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.