'Brexit kostte Britse economie al miljarden'

Door AFN op 26 januari 2018 10:36 | Views: 2.738

DAVOS (AFN) - De keuze van de Britse bevolking voor een toekomst buiten de Europese Unie heeft de economie van het Verenigd Koninkrijk nu al tientallen miljarden ponden gekost. Dat heeft gouverneur Mark Carney van de Bank of England (BoE) gezegd tegen de BBC bij het World Economic Forum in Davos.

Carney zei dat de Britse economie nu 1 procent kleiner is dan de BoE voorafgaand aan het brexitreferendum in juni 2016 voorspelde. Dat komt volgens de centralebankpresident doordat Groot-Brittannië door de onzekerheid rond het vertrek uit de EU niet ten volle kan profiteren van de gunstige economische ontwikkelingen elders in de wereld.

Al met al heeft het land volgens Carney sinds het referendum 40 miljard pond minder verdiend dan anders het geval zou zijn geweest. Hij wees erop dat dit twee keer het bedrag is dat Groot-Brittannië volgens voorstanders van de brexit jaarlijks zou besparen als het geen EU-bijdrage meer betaalt.

Koopkracht

De jongste cijfers onderstrepen dat de Britse economie geen gelijke tred houdt met die in veel andere grote landen, zoals Duitsland en de Verenigde Staten. De groei is in 2017 afgezwakt tot 1,8 procent, het laagste tempo in vijf jaar tijd. In 2016 behoorde het land nog tot de sterkst groeiende ontwikkelde economieën ter wereld.

Het ziet er niet naar uit dat 2018 veel verbetering gaat brengen. Economen gaan ervan uit dat de groei dit jaar verder afzwakt naar 1,4 procent. De koopkracht van consumenten lijdt nog altijd sterk onder de waardedaling van het Britse pond, die geïmporteerde producten in korte tijd veel duurder heeft gemaakt. En bedrijven stellen investeringen uit totdat duidelijk is hoe de brexit er precies uit komt te zien.

Carney heeft daarbij een duidelijke voorkeur. Hoe nauwer de handelsrelaties met de EU en de rest van de wereld straks worden, hoe beter dat is voor de Britse economie, zei hij.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

15 Posts
pietje-2005
0
quote:

pietje-2005 schreef op 26 januari 2018 10:47:

Allemaal schattingen en mogelijke redenen.
Op langere termijn zal Engeland veel beter af zijn, denk ik.
suskewiet
0
Toch een speciaal volk .
Zou er niet willen wonen .
Het verschil tussen rijk en arm is niet normaal.
Het blijven dwarsliggers.
De kostprijs is onberekenbaar
Red_
1
Tja, ik zou ook best wat armer willen zijn in ruil voor alle exotische importbewoners en profiteurs eruit. en dan als kers op de taart ook nog eens af zijn van de brusselse bemoeizucht !
DeZwarteRidder
0
quote:

Chiddix schreef op 26 januari 2018 12:03:

Souvereiniteit mag een prijs hebben.
Ze zijn al souverein sinds de Romeinen vertrokken zijn.
DeZwarteRidder
0
quote:

Red_ schreef op 26 januari 2018 11:39:

Tja, ik zou ook best wat armer willen zijn in ruil voor alle exotische importbewoners en profiteurs eruit. en dan als kers op de taart ook nog eens af zijn van de brusselse bemoeizucht !
Beiden zal nooit gebeuren, daarvoor is het een paar honderd jaar te laat.
DeZwarteRidder
0
Overigens leuk om te weten dat de Normandiers (dus de Fransen!) nog steeds de baas zijn in Engeland.
DeZwarteRidder
0
Normandische verovering van Engeland
Het tapijt van Bayeux verbeeldt de slag bij Hastings en de oorzaken daarvan.

De Normandische verovering van Engeland begon in 1066 met de invasie en bezetting van het Koninkrijk Engeland door een leger van Normandische, Bretonse, Vlaamse en Franse soldaten onder leiding van Willem II van Normandië, de latere Willem de Veroveraar.

Willems aanspraak op de Engelse troon ging terug op zijn familieband met de kinderloos gestorven Angelsaksische koning Eduard de Belijder, die Willems hoop op de troon mogelijk heeft aangemoedigd. Eduard de Belijder stierf in januari 1066 en werd opgevolgd door zijn zwager Harold Godwinson. In september 1066 viel de Noorse koning Harald Hardrada het noorden van Engeland binnen. Na een eerste overwinning bij de slag bij Fulford, werd hij op 25 september 1066 echter door Harold Godwinson verslagen en gedood in de slag bij Stamford Bridge. Enkele dagen later landde Willem II van Normandië in Zuid-Engeland. Harold marcheerde naar het zuiden om hem zo snel mogelijk te confronteren. Daarbij liet hij een aanzienlijk deel van zijn leger in het noorden achter. Op 14 oktober stonden Harolds en Willems leger tegenover elkaar in de slag bij Hastings. Deze slag werd een beslissende overwinning voor het Normandische leger en zijn bondgenoten. Harold Godwinson werd in deze slag gedood.

Hoewel Willems belangrijkste rivalen nu definitief van het toneel waren verdwenen, werd hij in de daaropvolgende jaren nog steeds met opstanden geconfronteerd. Pas na 1072 zat hij veilig op zijn troon. De landerijen van de weerstand biedende Angelsaksische en vooral in het noorden en oosten Deense elite, werden in beslag genomen; een deel van deze elite ging in ballingschap. Om zijn nieuwe koninkrijk beter te kunnen beheersen, gaf Willem overal aan zijn volgelingen land in leen. Ook liet hij door het hele land kastelen op militair strategische plaatsen bouwen. Andere effecten van de Normandische verovering waren de introductie van een ander rechtssysteem, de introductie van Normandisch Frans als de taal van de elite, en veranderingen in de samenstelling van de hoogste klassen, aangezien Willem als koning rechtstreeks landerijen in leen gaf. De invloed van de verovering op de agrarische klassen en het dorpsleven verliep geleidelijker: de belangrijkste verandering schijnt de formele afschaffing van de slavernij te zijn geweest, die al dan niet met de invasie in verband kan worden gebracht. De structuur van de overheid zelf veranderde niet zo veel, aangezien de nieuwe Normandische bestuurders veel van de oude Angelsaksische regeringsvormen overnamen.
taurus86
1
Carney is een Canadees; gezien zijn naam waarschijnlijk van Iers bloed; een hot shot in de G20 en een carrière bij Goldman Sachs achter de rug.
"How serious do they think 'On the Continent', that we take this man's word?"
Persoonlijk vind ik een GS carrière ook geen prettige aanbeveling, maar verder is het een geschikte vent.
En het 'Oude Engelse geld' vindt het heerlijk om een robbertje te vechten tegen al die 'Continental Nit Wits', die destijds Arthur Wellesley, de hertog van Wellington nodig hadden om voorgoed met 'The Frogs' af te rekenen.
Dat heeft ze destijds onschatbare rijkdom opgeleverd en waarom nu dan luisteren naar ene Barnier (een Fransman!!). Rule Britannia!
En wat de groei betreft: Is het eindeloos lenen van Frankrijk om zijn economie enigszins op gang te krijgen nu wel zo'n goed idee? Ja, wel als straks alle EU inwoners hun rekening gaan betalen.
Rtb
0
Met deze inkomsten hadden ze mooi het gapende gat in begroting NHS kunnen dichten. Maar ja dat komt nog wel als de brexit compleet is.
gyronando
0
Het grote problem in engeland is dat ze altijd alles kapot gestaakt
hebben, dat heft zeer kwalijke gevolgen gehad voor hun maak industrie.
Ze moeten nu geleerd hebben van het verleden en de schouders eronder.
Dan zijn ze alsnel beter af dan de euro boezemvrienden,voor het leven.
Traveler@repair
0
Feit blijft dat de UK / Engeland een positieve ontwikkeling heeft, groei van 1.6 of straks geprognotiseerd op 1.4 procent. Niet verkeerd, groei = groei.
De woorden, let op: woorden, van de bankier ( bankster ) is dat Engeland een 40 miljard zou zijn misgelopen, gelijk aan de afdracht aan de EU ???? Wat een kul vergelijking !
Als ik voor 40 miljard of 40 euro verkoop, dan heb ik ook inkoop = altijd een deel import + kosten en moet ik blij zijn als ik daaraan wat overhoud.
Een afdracht EU ben je gewoon kwijt aan politiek gedrocht, waar misschien iets van terugkomt na vulling van de politieke zakken en vulling van andere 'dienaren' die al of niet valse claims indienen, Polen en Italie bijvoorbeeld.

De vergelijking gaat niet op, fake-vergelijking is wat deze bankier in de media gooit. Maarja, dat zijn we gewend, pas op als je de waarheid gaat publiceren, want dan ben je een Russische Spion of zo.

15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.