Huizenprijzen stegen in januari het meest in ruim twee jaar

Door AFN op 22 februari 2021 00:04 | Views: 6.988

Huizenprijzen stegen in januari het meest in ruim twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in januari het meest gestegen in twee jaar. Eind 2019 leek de prijsstijging wat af te zwakken, maar sindsdien is die weer met een opmars bezig. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Afgelopen januari waren huizen gemiddeld 9,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, wat de hoogste groei is sinds november 2018. Nieuwbouwwoningen zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.

De huizenprijzen bereikten in juni 2013 een dieptepunt en zijn daarna alleen maar gestegen. Vergeleken met dat moment waren woningen in januari 58 procent duurder. Ook wisselden begin dit jaar opvallend veel huizen van eigenaar, ongeveer 24.500. Dat is de hoogste stand in januari ooit en de grootste procentuele stijging in zes jaar, namelijk 40 procent.

"Per 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar afgeschaft en voor beleggers verhoogd naar 8 procent", leggen de onderzoekers uit. "Dit heeft mogelijk invloed gehad op het aantal transacties in december en januari."

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

14 Posts
DNFTT
0
De snelheid waarmee woningen worden verkocht is hier nog steeds ongekend, om mij heen is alles binnen 10 dagen verkocht.
createmonnie
0
Hou ook in de gaten hoeveel wanbetalers er zijn. Steeds meer huishoudens hebben moeite met het betalen van hun hypotheek.
[verwijderd]
1
quote:

createmonnie schreef op 22 februari 2021 08:21:

Hou ook in de gaten hoeveel wanbetalers er zijn. Steeds meer huishoudens hebben moeite met het betalen van hun hypotheek.
Ik lees hier nergens iets over. Waar haal je deze info vandaan ? Dat het er meer als “normaal” zouden zijn...
Red_
0
quote:

Mike007 schreef op 22 februari 2021 08:38:

[...]

Ik lees hier nergens iets over. Waar haal je deze info vandaan ? Dat het er meer als “normaal” zouden zijn...
Lees het rapport van ABN over hoeveel uitstel ze van betalingen al hebben gegeven. Gigantisch veel, terwijl de echte klap nog moet komen.
Jean Claude du Balzac
0
Pensioen in zicht
7
quote:

Jean Claude du Balzac schreef op 22 februari 2021 08:56:

Jammer dat onze bestuurders niets van de vorige crisis hebben geleerd.....
Weet je wat een oplossing is,

Als we nu 90 AAA hypotheken samenvoegen met 5 B en 5 C hypotheken
Dan valt het nog net binnen de AAA risicogroep en die verkopen wij dan door en dan zijn wij van het risico van de B en c hypotheken af.

Wat kan er mis gaan? !

;-)

StoplossBurner
0
quote:

Japio_ schreef op 22 februari 2021 07:22:

De snelheid waarmee woningen worden verkocht is hier nog steeds ongekend, om mij heen is alles binnen 10 dagen verkocht.
Hier in Brabant worden veel huizen al onderhands verkocht en komen die niet eens meer op Funda. Overheidsbeleid is de laatste 8 a 10 jaar sterk gericht op het verhogen van de prijzen van vastgoed door leennormen te verruimen en vastgoed als investering te promoten door de relatief lage belasting die er op rust bij het hebben van meerdere woningen.
Branco P
0
8% overdrachtsbelasting (eenmalig) in plaats van 2% is voor een belegger die zijn geld ergens kwijt wil geen enkel probleem natuurlijk, vroeger was het gewoon 6% immers... en waar moet je anders in beleggen voor een beetje rendement op dit moment?
[verwijderd]
2
Steeds hoger wordende huurprijzen en steeds hoger wordende huizenverkoopprijzen vormen een vicieuze cirkel.
Hogere huurprijzen zorgen dat huizen aantrekkelijker worden om op te kopen, wat op te knappen en duurder te verhuren. Mensen moeten toch ergens wonen en derhalve worden hogere huurprijzen toch betaald. Kopen is voor meeste mensen geen optie meer. Men kan ook elders goedkoper huren maar dan zitten ze bijvoorbeeld 2 uur van hun werk verwijderd. Dat het lucratieve bussiness is, weet zelfs een prins . Maar ook buitenlandse beleggers zoals Black Rock weten het en roeren in d3 markt met hun miljarden. De lage rente helpt nog een keer want er wordt steeds vergeleken: is kopen goedkoper dan huren.
Een appartement van 50m2 kost al meer dan 1000 euro,per maand huur. Voor vele mensen slaat de huur al een behoorlijk gat in de netto inkomsten en blijft er weinig over, over rat race gesproken.
Maar de politiek denkt alleen aan meer bouwen of geld erin pompen. Maar het systeem is een vicieuze cirkel en het niet doorbreken is de oorzaak dat het scheef gaat. In vele landen is het zo dat bij oververhitting, men regels instelt om deze tegen te gaan. De overdracht belasting van 8% is een lachertje. Geen bezwaar om die te betalen.
Beter is een boete als men een woning koopt en niet zelf bewoont en verkoopt binnen 3 jaar. Woningen zouden er zijn om te wonen en niet te beleggen of te speculeren. Dat zou Nederland moeten erkennen. Dat wonen een primaire levensbehoefte is, net als eten of drinken. Stel dat eten wordt opgekocht door enkele maatschapppijen en weer duurder verkocht wordt alleen omdat er schaarste heerst en men moet toch eten.
Ook huurprijs zou aan banden moeten en niet jarenlang stijgen.
Huuropbrengsten van bezitters van meer dan 2 huizen , of dit nou personen zijn of bedrijven, zouden deze inkomsten gewoon in box 1 moeten betalen. Hoezo? Het zijn toch ook gewoon inkomsten? De euro’s die van de huuropbrengsten komen zijn fysiek toch gewoon net als de euro’s die jij en ik verdienen met werken?
Bugz Bunny
0
Eigen huis moet in box 3. Dan zit er wat demping op.
Hypotheekrente loopt ook al weer op.
Dead cat bounce
0
Huizenprijzen = inflatie plus aanbod plus NHG grens
Dit niet doorvertellen in Den Haag AUB .
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.