TomTom niet meer vooruit op navigatiekastjes

Gepubliceerd op 21 oktober 2016 07:51 | Reacties: 23

TomTom (07 aug)

7,170 +0,085 (+1,20%)

AMSTERDAM (AFN) - TomTom heeft zijn omzet en winst in het derde kwartaal zien teruglopen. De navigatiespecialist gaf onlangs al aan te maken te hebben met een sterkere terugloop van de vraag naar de navigatiekastjes die het bedrijf groot hebben gemaakt. De introductie van nieuwe producten heeft die tegenvaller nog niet uitgevlakt.

Het bedrijf uit Amsterdam behaalde een omzet van 239 miljoen euro, tegenover 254 miljoen een jaar eerder in dezelfde periode. De brutowinst voor afschrijvingen (ebitda) bleef gelijk op 33 miljoen euro, maar de nettowinst daalde met twee derde naar 600.000 euro.

De divisie voor consumentenproducten, die goed is voor meer dan de helft van de omzet van TomTom, bracht 15 procent minder in het laatje. De onderneming lanceerde afgelopen kwartaal om het gat van de oude navigatiekastjes op te vullen onder meer een fitnesstracker en het eerste navigatiesysteem voor brommers. Daarnaast verkoopt TomTom onder meer sporthorloges.

TomTom boekte nog wel successen in de automobielindustrie. Die divisie leverde 21 procent meer op, onder meer door nieuwe contracten met Volvo Trucks en Subaru voor de levering van navigatiesoftware. Ook diensten op het gebied van wagenparkbeheer voor de zakelijke markt deden het met een omzetstijging van 15 procent goed.

TomTom liet al eerder weten de omzetverwachting voor heel 2016 te verlagen, van 1,05 miljard naar 980 miljoen euro. Het bedrijf handhaaft daarbij wel zijn winstprognose van 0,23 euro per aandeel.

32 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
groeibriljant
1
"Our revenue mix is shifting towards high gross margin, recurring data, software & services income.”Dit is idd waar het om gaat. Omzet verschuift van hardware naar jaarabonnementen op data, sofware & services.(van Consumer-hardware naar Telematics, Licensing (Apple, Uber etc.)en Automotive)

Schaalbaar SAAS-businessmodel met hogere marges = hogere waardering!!!!


Goddijn verwacht een groei in marktaandeel Automotive van nu 20% naar zo'n 50% in 2020 (interview ProBeleggen). Dat betekent een omzetgroei van deze divisie van 140 miljoen naar zo'n 1 miljard. In de periode 20210-2025 groei dat spectaculair verder (per jaar komen er excl. China/periferie bij 50% marktaandeel zo'n 30 miljoen nieuwe jaarabonnementen bij (take-rate 100% ivm ADAS-veiligheid in de auto; net als nu airbag/abs etc.)
De CEO van de enige concurrent in deze markt, HERE, kwam recent met een verwachting van 5 miljard omzet.


TomTom is overigens zwaar ondergewaardeerd qua assetwaarde. Zie peers Fleetmatics (2 miljard), HERE (2,8 miljard) en Waze (1 miljard). Tel je de assets van TomTom op (telematics + maps + traffic + consumer)dan kom je al snel richting de 30 euro.
Die assetwaarde groeit de komende 10 jaar spectaculair.
~Justin~
1
Cash wise (afschrijving dus niet meegenomen) een groei dit kwartaal.

Netto kas positie van 58 miljoen in Q2 naar naar 81 in Q3.
[verwijderd]
0
Orderboek valt zwaar tegen.

Assetwaarde alleen maar interessant voor aandeelhouder als die vrijvalt.
groeibriljant
1
Ook defrev neemt toe van 188 miljoen naar 206 miljoen. Vooral door Automotive.
Bij TomTom is dat eigenlijk uitgestelde winst ivm de extreem hoge marge op deze defrev.

groeibriljant
1
quote:

de speurneus schreef op 21 oktober 2016 08:27:


Orderboek valt zwaar tegen.

Assetwaarde alleen maar interessant voor aandeelhouder als die vrijvalt.


TomTom heeft alle belangrijke deals dit jaar gewonnen. Er zit heel veel in de pijplijn.

Omzet Automotive gaat van nu 140 miljoen naar zo'n 1 miljard in 2020 (50% marktaandeel voorspelling Goddijn). Dit door stapelen jaarabonnementen, hogere take-rates en meer en meer modellen met TomTom-inside.
[verwijderd]
1
Die Kale Meneer bij RTLZ heeft het ook al over "Subura"

Het wordt een hype, aanstaande monster-contracten, mega-millions jackpots, draadloos rijden met zwart glas.

De Subura 2.0 met twin-turbo engine, Tomtom inside....
[verwijderd]
0
quote:

groeibriljant schreef op 21 oktober 2016 08:32:


[...]

TomTom heeft alle belangrijke deals dit jaar gewonnen. Er zit heel veel in de pijplijn.

Omzet Automotive gaat van nu 140 miljoen naar zo'n 1 miljard in 2020 (50% marktaandeel voorspelling Goddijn). Dit door stapelen jaarabonnementen, hogere take-rates en meer en meer modellen met TomTom-inside.

Oh ja? Op welke markt heeft u die glazen bol gekocht?
aandeeltje!
0
quote:

groeibriljant schreef op 21 oktober 2016 08:29:


Ook defrev neemt toe van 188 miljoen naar 206 miljoen. Vooral door Automotive.
Bij TomTom is dat eigenlijk uitgestelde winst ivm de extreem hoge marge op deze defrev.
Ja ja hou jezelf maar voor de gek. Netto winst nog maar een schamele 600 k.
Rara de marge neemt telkenmale wat toe en de winst neemt teleknmale af.
Marge begrip wordt met afnemend PND steeds minder belangrijk en steeds subjectiever.
En wat betreft de waardering: we zullen zien wat jullie bereid zijn om te betalen vooreen aandeel.
Chiddix
0
quote:

aandeeltje! schreef op 21 oktober 2016 08:44:


[...]

Marge begrip wordt met afnemend PND steeds minder belangrijk en steeds subjectiever.Marges op die kastjes zijn tamelijk dun geworden in vergelijk met de jaren 2007-2010.
[verwijderd]
0
quote:

potpourri schreef op 21 oktober 2016 09:30:BUY TT

volgorde: eerst de koers, bedrijf volgt later

KOPEN@potpourri... hier zit een luchtje aan..
groeibriljant
0
quote:

potpourri schreef op 21 oktober 2016 09:30:BUY TT

volgorde: eerst de koers, bedrijf volgt later

KOPEN
Dirty exit tegen een prikkie van 12 euro?

Apple?

Afsplitsing divisie Telematics voor 2 miljard?
groeibriljant
0
STOCKWATCH 'Orders TomTom op de goede weg'
AMSTERDAM (AFN) - TomTom lijkt zijn marktaandeel in het derde kwartaal te hebben vergroot. Het aantal nieuwe orders was in lijn met de verwachtingen, maar volgens het bedrijf kromp de markt, wat impliceert dat de positie van de navigatiespecialist is verbeterd, zo concludeert ING vrijdag.
De onderneming liet eerder weten dat de omzet dit jaar lager uitpakt dan eerder werd gedacht, vanwege de sneller dalende interesse in navigatiekastjes. ING keek daarom vooral naar de orderintake voor de automobielindustrie, en die was met ongeveer 200 miljoen euro in lijn met de verwachtingen.
ING handhaaft zijn koopadvies voor het aandeel met een koersdoel van 15,50 euro. TomTom was omstreeks 10.00 uur met een verlies van 3,9 procent op 3,93 euro een van de grootste dalers in de MidKap.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)=de helft van de huidige minimale assetwaarde van rond de 30 euro
groeibriljant
0
De CEO van HERE verwacht ene groei van 1 miljard naar 5 miljard omzet in de komende 10 jaar.


Als dat 50% marktaandeel is, dan gaat TomTom in die periode dus ook een dergelijke omzet Automotive realiseren.

Qua marktcijfers van 60 miljoen nieuwe auto's per jaar excl. China&periferie en een take-rate die naar 100% gaat ivm ADAS-veiligheid in alle auto's (net zoals nu airbag, ABS etc.) moet dat wel lukken.

Al die 60 miljoen nieuwe auto's per jaar krijgen een abonnement op de real-time Maps en real-time Services (minimaal 2x10 euro per jaar). Dit gedurende de levensduur van de auto (up to date ADAS-veiligheidssysteem wordt verplichting van de verzekering en autoriteiten).

De omzetten aan jaarabonnementen kun je stapelen. Gemiddelde levensduur auto 15 jaar = 18 miljard per jaar + 6 miljard per jaar aan basislicentie = markt 21 miljard.

(huidig marktaandeel TomTom 20% groeit naar 50% in 2020 volgens CEO Goddijn in interview ProBeleggen)
[verwijderd]
0
quote:

groeibriljant schreef op 21 oktober 2016 10:15:


[...]


Dirty exit tegen een prikkie van 12 euro?

Apple?

Afsplitsing divisie Telematics voor 2 miljard?ga voor optie 3 , denk dan eerder aan 1,2 miljard plus trade-off ( juiste terms & conditions) voor TT

hoop op een hint vanmiddag , maar verwacht het niet.
relpinda
0
TT is gewoon een aandeel wat je koopt, dus de aandelen, en die leg je lekker op de plank naast je mooie flessen whiskey, wijn, en aandln BAM etc. Voorlopig niet meer naar om kijken en ook geen opties omheen schrijven want dat kan alleen maar verkeerd uitpakken, want niemand weet wat de koers op enig moment kan gaan doen. Kan zo naar de 5e. en zo naar de 12 euro!
Deze CEO is met hele andere zaken bezig dan met het creëren van aandeelhouderswaarde. Dus als belegger kun je je tijd beter gebruiken in andere aandelen/fondsen en TT lekker laten rijpen en af en toe eens naar de koers kijken!

LZA
blowvis
0
Redactie ABM Financial News - 21 oktober 2016, 11:14
NIBC niet onder indruk van orderinstroom.

(ABM FN-Dow Jones) TomTom is vrijdag met gemengde definitieve cijfers over het derde kwartaal gekomen, nadat de navigatiespecialist bij een omzetwaarschuwing vorige week al de belangrijkste cijfers publiceerde. Dit stelde analist Martijn den Drijver van NIBC.

Den Drijver bestempelde de orderinstroom, die volgens TomTom dit jaar reeds boven de 200 miljoen euro ligt, als zwak. Vorig jaar lag de orderinstroom volgens de analist op ditzelfde moment op circa 250 miljoen euro. De marktvorser nuanceerde zijn conclusie echter ook door op te merken dat het niet uitgesloten is dat TomTom wel aan marktaandeel wist te winnen.

Een meevaller in de cijfers noemde Den Drijver de omzetverdubbeling voor het sportsegment van TomTom, ondanks de sterke concurrentie in de markt. Dit was tevens een belangrijke reden voor de relatief hoge brutomarge van 60 procent in het derde kwartaal.

Tegenover de omzetverdubbeling in het sportsegment stond volgens NIBC wel een tragere groei bij Telematics. Het groeitempo in het afgelopen kwartaal lag volgens Den Drijver op het laagste niveau in de afgelopen zeven kwartalen.

Den Drijver meent dat de markt echter vooral zal inzoomen op de orderinstroom. NIBC handhaafde de koopaanbeveling op TomTom met een koersdoel van 10,00 euro.

Het aandeel TomTom leverde vrijdag 3,4 procent in op 7,75 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
32 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.