Beleggers Fortis krijgen eindelijk vergoeding | Eurobench.com

Beleggers Fortis krijgen eindelijk vergoeding

Gepubliceerd op 13 jul 2018 om 18:43 | Reacties: 20 | Onderwerpen: banken 

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers die misleid waren in aanloop naar het omvallen van Fortis in 2008, kunnen eindelijk een vergoeding tegemoet zien. Het gerechtshof in Amsterdam heeft zijn fiat gegeven voor de tweede schikkingsovereenkomst hierover tussen de Belgische verzekeraar Ageas, oftewel de erfgenaam van Fortis, en claimorganisaties. De schikking bedraagt ruim 1,3 miljard euro, de grootste ooit tussen een Europees bedrijf en zijn beleggers.

Actieve beleggers, die zich hadden aangesloten bij een claimorganisatie, krijgen een vergoeding die een kwart hoger ligt dan die van niet-actieve beleggers. Daarmee worden de kosten die ze hebben gemaakt om een vergoeding te krijgen verrekend. Voor een eerste schikkingsvoorstel, ter waarde van 1,2 miljard euro, ging het gerechtshof nog wel liggen. Naast de vergoeding voor de beleggersorganisaties was toen ook het onderscheid tussen actieve en niet-actieve beleggers onderwerp van kritiek van de rechters.

Fortis-beleggers die niet onder de schikking willen vallen hebben vijf maanden de tijd om hun bezwaar te melden. Er zijn naar schatting 200.000 gedupeerden die in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

Nederlandse delen ABN AMRO

Fortis nam in 2007 de Nederlandse delen van ABN AMRO over. De kapitaalpositie van het Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern was daardoor dusdanig verzwakt dat het bedrijf ten onder ging in de kredietcrisis die kort daarna losbarstte. De Nederlandse onderdelen werden eind 2008 genationaliseerd, de Belgische bankactiviteiten werden verkocht. Aandeelhouders zagen daardoor de waarde van hun bezittingen in korte tijd veel minder waard worden.

Ageas-topman Bart de Smet zegt dat zijn bedrijf ,,erg blij'' is met de beslissing. Zijn bedrijf krijgt daardoor zijn ,,volledige strategische en financiële flexibiliteit'' terug. VEB-directeur Paul Koster stelt dat beleggers en Ageas ,,het boek na bijna tien jaar eindelijk kunnen sluiten''. Ook claimorganisatie Deminor noemt de beslissing ,,een belangrijke stap voorwaarts''.

29 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
seadoc
0
quote:

boldie schreef op 13 jul 2018 om 22:43:


nu sns nog


SNS is een heel ander verhaal en zal zeer waarschijnlijk geen stand houden.
Lees dit maar eens:
www.rechtspraak.nl/SiteCollectionDocu...
Brievenbus
0
Ben benieuwd; heb nog wel het e.e.a. over m'n Fortis aandelen op een PC bewaard van toen; dezelfde dingen heb ik toen ook gebruikt om me aan te melden bij de VEB.
Niet als lid, maar als Fortis belegger...
Zal allemaal wel niet vanzelf gaan, ben eerst benieuwd HOE VEEL er uitgekeerd gaat worden, en, volgens wat voor berekening.
Heb in andere zaken vroeger wel 's veel werk moeten verzetten voor een lullige uitkering van een paar honderd euro op een verlies van een enorm bedrag.
Die moeite wil ik niet nog 's nemen... :-)
DeZwarteRidder
0
quote:

Brievenbus schreef op 15 jul 2018 om 18:41:


Ben benieuwd; heb nog wel het e.e.a. over m'n Fortis aandelen op een PC bewaard van toen; dezelfde dingen heb ik toen ook gebruikt om me aan te melden bij de VEB.
Niet als lid, maar als Fortis belegger...
Zal allemaal wel niet vanzelf gaan, ben eerst benieuwd HOE VEEL er uitgekeerd gaat worden, en, volgens wat voor berekening.
Heb in andere zaken vroeger wel 's veel werk moeten verzetten voor een lullige uitkering van een paar honderd euro op een verlies van een enorm bedrag.
Die moeite wil ik niet nog 's nemen... :-)

Je weet pas wat je krijgt aan het eind van de rit.
Brievenbus
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 15 jul 2018 om 19:06:


[...]
Je weet pas wat je krijgt aan het eind van de rit.


Dat varieert; soms is er aan het begin al voldoende info om een schatting te maken.
snuf13
0
De corruptie druipt van het complete systeem met al zijn corrupte onderdanen.

Banken geven na 10 jaar geen inzicht meer in het aantal aandelen wat je hebt gehad,

En de zwijnen gaan er een behoorlijk graantje van meepikken,,,,,,viespeuken!!!!!!!!!!
DeZwarteRidder
0
quote:

Brievenbus schreef op 15 jul 2018 om 19:24:


[...]dat varieert; soms is er aan het begin al voldoende info om een schatting te maken.

In dit geval zeker niet; niemand weet immers hoeveel claims er ingediend gaan worden.
Jan Willem
0
quote:

rationeel schreef op 14 jul 2018 om 20:00:


[...]

Dan kun je aan de voorwaarden voldoen. De VEB zal die waarschijnljk wel publiceren.De ING bank ( beleggers ) blijkt nog voldoende informatie te hebben, en beloofde me om in Augustus per brief de aanwijzingen die ik nodig heb om de claim te kunnen doen, te zullen verzenden . Dank aan de ING . 020 22 888 88
rationeel
0
Na de uitspraak in de Fortis-zaak, richt ik me graag rechtstreeks tot u voor enige verdere uitleg en achtergrond.

Bijna tien jaar heeft de VEB gewerkt aan een rechtvaardige compensatie voor aandeelhouders die schade hebben geleden door gebeurtenissen bij Fortis, waarbij wij speciale aandacht hebben besteed aan de belangen van onze leden.

De schikking van 1,3 miljard euro is door de rechter verbindend verklaard, en voldoet aan de doelstellingen die wij hadden: de compensatie voor beleggers in deze grootste Europese schikking ooit in een lopende juridische procedure is aanzienlijk. Bovendien krijgen leden van de VEB een extra vergoeding. Per slot van rekening zijn het onze leden die een langjarige, onzekere en intensieve schadevergoedingsactie als deze mogelijk maken waarvan alle beleggers kunnen profiteren.

Nu volgt het proces van uitbetaling van compensatie. Op 27 juli 2018 komt het claimformulier beschikbaar. Vervolgens zullen veel Nederlandse banken automatisch een overzicht ter beschikking stellen van uw posities in Fortis in de relevante perioden. Daarmee kunt u uw claim indienen. Een onafhankelijk claim administrator zal ingediende claims beoordelen. U ontvangt op korte termijn meer praktische informatie over het verloop van dit proces. U kunt altijd op onze website terecht voor de laatste informatie of bezoek de speciale website www.forsettlement.com.

Ter afsluiting wil ik u graag bedanken voor uw steun en uw vertrouwen de afgelopen jaren. Wij hopen u nog lang als lid van onze vereniging te mogen behouden en gezamenlijk te kunnen blijven strijden voor de belangen van beleggers.

Hoogachtend,

Paul Koster

Directeur Vereniging van Effectenbezitters
DeZwarteRidder
0
VEB-actie Fortis: Overzicht voor indiening claim

Het gerechtshof Amsterdam heeft op 13 juli 2018 de Fortisschikking verbindend verklaard. In totaal is ruim 1,3 miljard euro beschikbaar als vergoeding voor de schade die Fortis-beleggers leden in 2007 en 2008.

Indien u als VEB-lid aan de voorwaarden van de Fortisschikking voldoet en in aanmerking wilt komen voor compensatie, dan kunt u een claim indienen bij de claims administrator. Bijgaand overzicht dient ter verkrijging van meer inzicht in de wijze waarop u een claim kunt indienen.

Fase 1: Mededeling verbindendverklaring en papieren claimformulier

Staat u enige tijd ingeschreven voor de VEB-actie Fortis met een Nederlands of Belgisch postadres, dan ontvangt u vóór september 2018 per post het claimformulier van de claims administrator. Deze is dan als bijlage opgenomen bij de mededeling van de verbindendverklaring van de Fortisschikking. Het (digitale) claimformulier is ook vanaf 27 juli 2018 beschikbaar op de website.

Fase 2: Transactieoverzicht
Naar verwachting sturen diverse banken medio augustus 2018 proactief een transactieoverzicht naar de bij deze banken bekende adressen van huidige cliënten. In Nederland gaat het daarbij om de volgende banken: ABN AMRO, Rabobank, ING, Van Lanschot, BinckBank/Alex. Indien u geen overzicht ontvangt dan kunt u proberen om deze zelf op te vragen bij bank of broker voor zover zij stukken van u hebben bewaard (hier kunnen kosten aan verbonden zijn). De VEB kan u hier niet bij assisteren.

Fase 3: Ontvangst bewijs van lidmaatschap en betaling
De VEB gaat naar verwachting vóór september 2018 over tot het aan VEB-leden proactief verstrekken van bewijsmateriaal inzake het lidmaatschap en de betaling. Het VEB-lid dient daarvoor wel een registratie te hebben gedaan voor de VEB-actie Fortis. De VEB is nog met externe partijen in overleg over de definitieve inrichting van deze fase.

Fase 4: Indiening claim en vervroegde uitbetaling
Het is mogelijk om van vrijdag 27 juli 2018 t/m zondag 28 juli 2019 een claim in te dienen. U kunt dan hoogstwaarschijnlijk al voor het eind van 2018 een uitbetaling van 70% van uw compensatie ontvangen. Dien dan wel vóór 14 september 2018 uw claim in bij de claims administrator. Vanzelfsprekend moet u voor uitbetaling van compensatie wel aan de voorwaarden van de Fortisschikking voldoen.

Naar verwachting heeft u dus pas begin september 2018 de relevante bewijzen, om een claim in te dienen. Op de website van de VEB () kunt u de komende tijd meer informatie lezen over de afwikkeling van de Fortis-schikking en de wijze waarop beleggers een claim kunnen indienen. Zie verder ook de op onze website. Daarnaast is het raadzaam om de informatie op de schikkingswebsite te raadplegen:


29 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.