Topman Rabobank sluit boete in verband met witwaskwestie niet uit

Gepubliceerd op 13 februari 2020 08:20 | Reacties: 3 | Onderwerpen: banken  Rabobank 

UTRECHT (AFN) - Rabobank krijgt mogelijk nog te maken met een boete vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Topman Wiebe Draijer sluit dat niet uit, zei hij bij de presentatie van de jaarcijfers. Onder druk van de lage rente en economische tegenwind is de winst van Rabobank afgelopen jaar flink gekelderd.

In november werd al bekend dat Rabobank op last van De Nederlandsche Bank (DNB) tienduizenden klanten opnieuw aan het doorlichten is op mogelijke witwasrisico's. Het financiële concern was op de vingers getikt omdat de onderbouwing van 40.000 klantdossiers in de laagste risicoklasse onvoldoende zou zijn. DNB gaat in april kijken of Rabobank zijn zaakjes dan wel op orde heeft. Draijer durft niet te zeggen wat dan de conclusie zal zijn en of er nog ingrepen nodig zullen zijn.

De nettowinst kwam vorig jaar uit op 2,2 miljard euro. Dat is aanzienlijk lager dan de recordwinst van 3 miljard euro uit 2018. Het ongunstige renteklimaat had grote impact op de resultaten. Zo heeft Rabobank zijn belang van 30 procent in verzekeraar Achmea met 300 miljoen euro afgewaardeerd. Eerder deze week werd al bekend dat vermogende spaarders later dit jaar ook bij Rabobank rente moeten gaan betalen over hun spaargeld. Spaarders die minder dan 1 miljoen euro op hun rekening hebben, krijgen wel nog altijd 0,01 procent rente.

Kredietvoorzieningen

De coöperatieve bank kampt tevens met flink toegenomen kredietvoorzieningen, als gevolg van economische omstandigheden in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Volgens Draijer is er ongeveer 1 miljard euro in de zogeheten stroppenpot gestopt voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden. Onder meer klanten van Rabobank in de suikerbranche hebben het moeilijk.

De bankensector ligt de laatste tijd onder een vergrootglas in verband met witwaskwesties. DNB had Rabobank al eens een boete opgelegd van iets meer dan 1 miljoen euro. Dat ging om gebreken bij de registratie van klanten, waarmee de bank niet voldeed aan antiwitwasregels. Rabobank schikte begin 2018 tevens een zaak in de Verenigde Staten voor 298 miljoen euro. Bij vestigingen van een dochteronderneming in de buurt van de grens met Mexico hielden klanten zich jarenlang bezig met verdachte praktijken.

4 Posts
Atari
0
Rabobank financiert volop witwassen, illegale verhuur, criminaliteit, fraude met hypotheekaanvragen. Dit doen ze allemaal bewust voor omzet. De afgelopen jaren zijn de deuren lekker open gezet voor zwart en illegaal geld. De bank doet niets en kijkt graag de andere kant op.
Jestbread
0
quote:

Atari schreef op 13 februari 2020 08:33:


Rabobank financiert volop witwassen, illegale verhuur, criminaliteit, fraude met hypotheekaanvragen. Dit doen ze allemaal bewust voor omzet. De afgelopen jaren zijn de deuren lekker open gezet voor zwart en illegaal geld. De bank doet niets en kijkt graag de andere kant op.
Wat een hoop aannames zeg.

Criminaliteit zou bestreden moeten worden door het OM, maar die doet niets en legt de volledige verantwoordelijk bij de banken. M.i onterecht. Criminelen zullen altijd hun maniertjes hebben om geld weg te sluizen.
GJF1959
0
Atari schrijft absurde zaken. Maar dat mag allemaal in Nederland. Lekker fijn annoniem. Maar dat ze teveel salaris uitbetaald hebben, nog meer dan wettelijk is toegestaan geeft aan dat de Rabo de weg kwijt is. Zulke bonussen bij zulke slechte cijfers! Dit heeft niets maar dan iok helemaal niets met de oude cooperatie van doen.
Atari
0
Dat de Rabobank criminaliteit financiert en frauduleuze hypotheken, is geen aanname. Sterker nog de fraudeur mag de woning na fraude met inkomen behouden is ook een feit en geen aanname. Er mag zelfs illegaal worden verhuurd. Net als dat ze graag van zwart geld houden. Ik kan er helaas niets aan doen en benoem slechts feiten. Follow the money en je weet genoeg. De Rabobank houd alles achter de schermen goed dicht!
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.