Scheringa betaalt 1 miljoen aan curatoren DSB

Door AFN op 1 november 2016 10:41 | Views: 6.564

Scheringa betaalt 1 miljoen aan curatoren DSB

ROTTERDAM (AFN) - Voormalig DSB-topman Dirk Scheringa betaalt 1 miljoen euro aan de boedel van de in 2009 omgevallen bank. Ook zien Scheringa en zijn vrouw af van zo'n 10 miljoen euro aan vorderingen die ze bij DSB hadden ingediend. Dat is het resultaat van een regeling die de curatoren van DSB met Scheringa hebben getroffen.

De curatoren stelden de oud-politieman en ondernemer in 2012 al aansprakelijk en eisten miljoenen euro's van hem. Daarbij legden ze ook beslag op twee huizen. Die beslagen zijn met de schikking opgeheven.

Volgens de curatoren zijn het gedrag en de onkunde van Scheringa DSB fataal geworden, zo gaven ze eerder al aan. De topman investeerde veel in spelers voor voetbalclub AZ, een museum, een schaatsploeg en twee zakenvliegtuigen, terwijl zijn eigen financieel directeur had gewaarschuwd dat daar geen geld voor was.

Hans van Goor

Ook met voormalig operationeel directeur Hans van Goor is een regeling getroffen. Hij heeft afstand moeten doen van zijn resterende vordering ter waarde van ruim 270.000 euro. De curatoren zien op basis van hun onderzoek geen reden om ook andere vroegere bestuurders en commissarissen, bijvoorbeeld oud-financieel directeur Gerrit Zalm, aansprakelijk te stellen. Scheringa en Van Goor zullen er wel aan meewerken dat de resterende waarde van de verzekeringspolis van al die topmensen aan de boedel zal toevallen.

De afwikkeling van het faillissement loopt al jaren. Eind vorig jaar werd duidelijk dat vrijwel alle schuldeisers DSB Bank hun geld terugkrijgen. Dat aanbod van de curatoren is inmiddels door vrijwel iedereen geaccepteerd, zo blijkt uit het 33e faillissementsverslag dat dinsdag werd gepubliceerd. De boedel van DSB heeft ook nog een hele voorraad leningen uitstaan, onder de handelsnaam Finqus. Het beheer van die portefeuille is de belangrijkste nog resterende taak van de curatoren.

CS Factoring

Scheringa is tegenwoordig druk met zijn nieuwe bedrijf CS Factoring, waarmee hij via een zogeheten omgekeerde overname van de lege beurshuls Lavide naar de beurs wil. Het voornemen kwam hem op kritiek te staan van onder meer de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI).

CS Factoring houdt zich bezig met het overnemen en innen van openstaande facturen. Lavide houdt op 1 december een buitengewone aandeelhoudersvergadering over de plannen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
The Entrepreneur
0
Azijnpissers!

Een zeer winstgevend (zelfs nu nog, kijk maar naar het feit dat alle schuldeisers hun geld terugkrijgen) bedrijf dat te gronde is gericht door één of andere populistische mafkees -Lakeman- met als mogelijk risico dat veel mensen helemaal geen geld meer terug zouden krijgen, aangezien slechts 100.000 door de overheid wordt gegarandeerd (en dat betalen jij en ik aangezien het belastinggeld is). Als je een bank-run organiseert, neem dan ook de verantwoordelijkheid voor de gevolgen Pietertje.

Maw, misschien gaat Dikkie over lijken, wat in sociaal oogpunt niet geaccepteerd is, maar waarin hij verre van de enige is. Moet je Dirk mogen? Maakt mij geen donder uit. Ik sluit ook geen domme leningen af - It takes two!

Moet je in Dirks nieuwe bedrijf investeren? Maakt mij geen donder uit, maar dat Dirk geld kan verdienen (en anderen laat meeprofiteren; AZ, collega's, werkgelegenheid) heeft ie zeer behoorlijk bewezen: een bedrijf dat al 8 jaar failliet is, maar nooit verlies heeft gedraaid, is gewoon een vreemde zaak. Ik pik wel wat stukjes op.

Heb geld verdiend met Magnus NV en Qurius NV, waarom dan ook niet met Lavide. Gewoon goed timen en voorwaarden in de gaten houden.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.