Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Euro/USD, KLM en Dow Jones

De grootste winst die gisteren na de renteverlaging gerealiseerd werd, ligt in het handhaven van recent bereikte koersniveaus. De NASDAQ en ook de breder georiënteerde S&P500 bevinden zich nog steeds boven de uitbraakniveaus. Koersdoel voor de NASDAQ blijft staan op 3050 voor de korte termijn. Voor de AEX geldt dat de uitbraak ook gehandhaafd blijft zolang koersen boven 632 blijven staan. Eerste weerstand ligt op 647, waarna een serieuze aanval op de grote downtrend op 675 volgt. Onopvallend maar zeker significant is de ontwikkeling in de obligatiemarkten en het valutapaar Euro/USD. De pull-backs en daarmee de correcties in neerwaartse zin zijn voorbij. De Euro/USD is opweg naar 1.05, met tussenweerstanden op 0.96 en op pariteit. KLM is inmiddels met cijfers gekomen en de reactie van beleggers bespreken we hieronder in combinatie met de Dow Jones Transport index. 
 
Euro/USD: EUR= 0.9415
Het valutapaar dat ons als markt het meeste aangaat heeft een hervatting van de opgaande beweging laten zien. De zogeheten pull-back is afgemaakt en heeft geresulteerd in een 50% retracement van de voorgaande stijging. Dit brengt met zich mee dat bij prijzen boven 0.9400 zoals we nu zien, een koersdoel afgegeven kan worden van 1.00. Eerdere targetberekeningen voor langere beleggingshorizons wezen op een koersdoel van 1.05 hetgeen een bevestiging betekend van het eerste koersdoel. Vervolgens constateren we dat de pull-back een vlagformatie heeft gevormd. Ook duidend op stijging komen we met deze techniek van continuatiepatronen weer uit op 1.00 als korte termijn koersdoel. Koop de Euro verkoop de USD.


Euro / US Dollar

KLM: KLM.AS 27.85
KLM heeft een hele mooie en stabiele uptrend ontwikkeld sinds de langere termijn steun op 18.00 Euro getest is. Op dit moment is het advies houden. Dat advies blijft van kracht zolang prijzen tussen de 27.00 en 28.00 Euro blijven staan. Onder 27.00 euro volgt een correctie naar de trend en horizontale steun op 25.00 euro. Korte termijnverkoop in dat geval dus. Voor middellange termijn spelers geldt dat er daar gekocht dient te worden omdat dit fonds een uptrend heeft. Boven de 28.00 euro blijkt dat beleggers dusdanig tevreden zijn over KLM dat er voor wordt gekozen om meteen te kopen. Wacht waar de handel de koersen naar toe brengt, met andere woorden een kant kiest, en reageer daarop. Koop boven 28.00 euro of na de correctie bij 25.00 euro.


KLM

Dow Jones Transport Index: .DJT 3107.76
De sector bezien vanuit de VS laat een duidelijke uptrend zien. Er is zojuist een hogere bodem gerealiseerd na het doorbreken van zware weerstand op 2900. Nu volgt een aanval op 3300. Kopen dus wat betreft transport. Geen overbought signalen en tegenvallende volumes bij uitbraak. Sterker, de volumes hebben juist een bevestiging laten zien van de validiteit van de uitbraak. Ook de RSI laat zien dat meer ruimte omhoog waarschijnlijk is. Zonder twijfel een bevestiging van de opwaartse koerspotentie voor KLM dus.


Dow Jones


Gökhan Erem en Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank en Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links