Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waar halen we ons rendement vandaan?-II

In mijn vorige column, "Waar halen we ons rendement vandaan?", werd gesteld dat op twee manieren rendement kan worden behaald, namelijk door de markt het werk te laten doen en/of door zelf op jacht te gaan.
 
Geconcludeerd werd dat als we de markt het werk laten doen de komende jaren gemiddeld een mooi rendement te behalen valt, van ongeveer 10%. De toekomstige beleggingsopbrengsten zijn echter wel structureel lager dan in het verleden.
 
Als we extra rendement willen behalen (en dat willen we) moeten we zelf aan de slag. Wordt de eerder genoemde 10% nog door het bedrijfsleven voor ons verdiend, als we extra willen renderen kan het niet anders dan dat het ten koste gaat van collega beleggers. We zullen dus slimmer moeten zijn dan de rest.
 
Nu zullen we eerst nader vaststellen wanneer er sprake is van extra rendement. Als het gemiddelde rendement in de komende jaren 10% bedraagt, en de individuele belegger slaagt er in 12% te realiseren, dan is er goed gescoord. Maar dan moet wel worden vastgesteld dat voor deze extra inkomsten niet een meer dan gemiddeld risico is gelopen. Als voortdurend dobbeltjes worden opgezet in Tulip, UPC of Via Networks, om maar een paar aandelen te noemen met een wat hoger risicoprofiel, is een paar procent outperformance niet indrukwekkend.
 
Een andere factor van belang is dat voor het behalen van extra koersresultaat niet een onevenredige arbeidsinspanning wordt geleverd. Als een daghandelaar jaarlijks met 500.000 gulden 75.000 verdient, scoort hij goed ten opzichte van het gemiddelde rendement van 10%. Maar voor die 25.000 extra moet wel dagelijks gehandeld (gewerkt) worden. Bij een gemiddeld loon van 50.000 gulden in Nederland wordt onze daghandelaar feitelijk maar mager beloond.
 
Extra rendement moet dus worden behaald zonder noemenswaardige extra risico's en inspanning. Om dit te bereiken is het noodzakelijk om meer te weten dan onze collega beleggers.
 
We moeten beter kunnen inschatten wat de koersen morgen en overmorgen zullen doen. Het is dan onontbeerlijk om én een goede econoom én een goede (massa)psycholoog te zijn. Econoom, omdat je moet weten welk nieuws er gaat komen, psycholoog omdat je moet inschatten hoe anderen op dit nieuws gaan reageren.
 
Aangezien dergelijke gecombineerde kwaliteiten zeldzaam zijn, is er een aantal hulpmiddelen ontwikkeld. Dan komen we automatisch bij de technische analyse. Via koerspatronen uit het verleden wordt ingeschat hoe de toekomstige koersontwikkeling zal kunnen zijn. Wat mij betreft is er een probleem. Ik geloof er niet in.
 
Waarom zouden gedragspatronen uit het verleden zich laten vertalen naar de toekomst?
 
In een voortdurend veranderende omgeving is het veel aannemelijker dat gedragspatronen zich steeds weer wijzigen.
 
Afgezien daarvan is er nog een ander probleem. Als technische analyse consequent tot meeropbrengsten leidt, zullen deze vanzelf door de markt weer worden weggearbitreerd. Immers, iedereen wil profiteren van extra opbrengsten die objectief kunnen worden gerealiseerd.
 
En dan is er nog een gevoelsmatig probleem. Ik wil als belegger zo graag aandelen laag kopen en hoog verkopen. Het valt dan niet mee het advies te krijgen dat ik pas mijn aandelen mag kopen als de koers eerst nog 3 euro is gestegen tot boven "het belangrijke weerstandniveau".
 
Nu zullen aanhangers van technische analyse al gauw beweren dat de markt niet efficiënt en rationeel werkt. Maar als beleggers niet consequent rationeel handelen, waarom zouden ze dan wel consequent irrationeel handelen. Op zichzelf  lijkt mij het uitgangspunt dat beleggers irrationeel handelen wel te verdedigen. Maar daaruit vloeit nu juist een grillig gedrag voort, dat zich niet laat vangen in "voorspellende" grafieken.
 
Toch zullen velen claimen dat ze successen bereiken door het gebruik van technische analisten. Dat doet mij denken aan onze sigarenboer op de hoek. Hij claimt al jaren dat er veel (hoge) prijzen op staatsloten vallen die bij hem worden verkocht. Als je dat maar overtuigend genoeg brengt, en steeds meer mensen kopen die loten bij hem, zal het aantal prijzen dat valt ook toenemen. Dat effect zal zeker ook bij technische analyse een rol spelen.
 
Overigens, als veel beleggers een goed gevoel hebben bij het gebruik van technische analyse is dat natuurlijk uitstekend. Omdat wetenschappelijke bewijsvoering nagenoeg onmogelijk is voor het onderscheiden van goede en slechte beleggingsstrategieën, is "een goed gevoel" heel belangrijk bij het toepassen van een strategie. Maar jammer genoeg heb ik bij technische analyse geen goed gevoel.
 
Hoe kun je dan wel streven naar een meer dan gemiddeld beleggingsresultaat?
 
Een wondermiddel is er natuurlijk niet voorhanden. Maar er zijn wel een aantal trefwoorden waar ik als belegger mijn strategie op zou baseren.
  • geduld
  • lage koers winstverhouding
  • lage koers ten opzichte van eerdere noteringen
  • volatiliteit
  • probeer te vergeten wat anderen al weten
Uiteraard kom ik hier nog op terug om het een en ander toe te lichten.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op tak@iex.nl.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links