Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

'Bankiers helpen ondernemers om zeep'

26 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
[verwijderd]
1
Het moest maar eens scherp gezegd worden: door geen of weinig krediet aan ondernemers beschikbaar te stellen, helpen de banken het midden- en kleinbedrijf om zeep. De voorzitter van MKB Nederland Hans Biesheuvel is uitgesproken. "Vroeger was de bank een partner, een vriend, maar de bankier werd commercieel en is nu een vervelende man, die je van alles probeert te verkopen, van beleggingsproducten tot lease-auto's, maar ondertussen geen geld over heeft voor je onderneming."

Biesheuvel sprak op een bijeenkomst over de financiering van kleine ondernemingen. Hoogleraar Arnoud Boot is het deels met hem eens. "De kredietmarkt voor het midden- en kleinbedrijf zit volledig op slot."
Oneens

De bankiers zijn het niet eens met het geschetste beeld. Paul Dirken, directeur Bedrijven van de Rabobank, snapt de emoties bij de ondernemers wel.

"We zijn sinds 2008 inderdaad strenger geworden. Tot die tijd keken we misschien niet kritisch genoeg", verweert hij zich. "Maar we houden niet moedwillig geld tegen als ondernemers met goede plannen komen."

Ziedend

De ondernemers zijn boos. "Ondernemers zien boekhouders tegenover zich. Mensen die wat technische taal pruttelen en dan zeggen 'ik heb de lijst afgevinkt en u komt niet in aanmerking voor een ondernemerskrediet'. En daar worden ze ziedend van", aldus Biesheuvel. "Voor ondernemers is de bankier sinds de crisis een angstgegner. De luiken worden dichtgegooid en waarom? Wij hebben met z'n allen de banken toch ook door de crisis heen geholpen?"

Hoogleraar Boot heeft wel een verklaring voor het gedrag van de banken. "Je bent afhankelijk van één bank, meestal is er namelijk maar één bank op een dorp of een kleine stad. Er is geen concurrentie, je kan niet naar de andere bank gaan om er ook eens naar te laten kijken. Je bent afhankelijk van die ene bank, die ene bankier en dat is niet goed."

Volgens bankier Dirken moet het probleem niet overdreven worden. "Niet elk briljant idee van een ondernemer is ook de moeite waard om in te investeren. Als bank ben je ook een beetje tegen wil en dank de poortwachter die slechte ideeën moet tegenhouden."

Voorzichtig

Ondanks alle kritiek die hij heeft, ziet Biesheuvel de toekomst zonnig in. "We zijn een MKB-land en hebben de kleine bedrijven nodig." Hij maakt zich alleen zorgen over de bankenbelasting, waar veel politici enthousiast over zijn. "Banken zullen dan nog minder geld uitlenen, want zo'n belasting moeten de banken ook ergens vandaan halen en ik vrees dat wij het kind van de rekening zullen zijn."

Tom de Swaan, die voorzitter was van een groep deskundigen die heeft onderzocht hoe het zit met het uitlenen van geld door banken aan ondernemers, deelt de optimistische visie over de toekomst niet helemaal. "Als de crisis is afgelopen, dan is het nog niet voorbij. De aanslag op de banken is groot. Dus als het aantrekt, zullen banken voorzichtig blijven."
[verwijderd]
0
Dirksen is een regelrechte leugenaar.

De paar overgebleven accountmanagers hebben bikkelhard de opdracht om kredietverlening aan het MKB zo veel mogelijk te minimaliseren. Of er moet een grote hoeveelheid aan spijkerharde zekerheden tegenover staan. Dan willen ze een microkrediet tegen een woekerrente overwegen.

[verwijderd]
0
Afknijpen als core-business, intern zijn de memos bekend.
Potentiele slachtoffers: Retail, ZZp-ers, kleine bedrijfjes, ed.

Zojuist in het nieuws: Cubanen mogen weer nieuwe autos kopen, hervormingen.
"autoriteiten willen nu ook het kopen van huizen toestaan"

Denk er in ieder geval ff over na...
andre68
0
Het zou eigenlijk andersom moeten zijn.....ondernemers helpen bankiers om zeep.......

Hoog tijd dat de benodigde financiële infrastructuur in overheidshanden komt i.p.v. dat ze blijft bij een zich zelf verrijkende elitaire bank-en verzekerkliek die mag blijven hobbyen op kosten van de overheid en de belastingbetalers.
[verwijderd]
2
Inderdaad, de link bank/politiek is te warm.
Incestueuze toestanden die geen eerlijke marktwerking toelaten, de excessen blijven groeien.
Een hele rits ex-politici die de stoelen van commisarissen/bestuurders bezet houden, tientallen bekende namen wiens hachje gekocht is.

Toenertijd werd er LETTERLIJK gevochten om het telefoon/naamboekje van heer KOK...de man wist niet eens wat een computermuis was!

Er gaat hoe dan ook een omslag komen, nummeriek wint altijd....
[verwijderd]
1
Wie pakt de banken eindelijk aan? Wie gaat zorgen voor (veel) meer concurrentie?

handyman6
0
Omslag?! Hmm,heb je gezien hoe op Wallsteet onlangs zo'n 300 mensen die tegen de banken protesteerden door de oproerpolitie, in elkaar werden geslagen?
Je reinste staatsterreur!
Ik heb weinig hoop op ommekeer ,want te veel mensen eten mee uit die bonusruif en te veel macht zit nu bij een te kleine groep:financiele sector:ze kunnen zich kennelijk alles permitteren....h6
ps..kijk ,als er honger is in het land ,maar jij mag elke dag fijn meevreten uit de kookpot ,ga je toch ook niet zeuren om een andere kok of ander verdeel-systeem?!
[verwijderd]
0
als de banken in een recessie teveel crediet geven word de crisis alleen maar erger
[verwijderd]
0
quote:

handyman6 schreef op 29 september 2011 10:46:

Omslag?! Hmm,heb je gezien hoe op Wallsteet onlangs zo'n 300 mensen die tegen de banken protesteerden door de oproerpolitie, in elkaar werden geslagen?
Je reinste staatsterreur!
Ik heb weinig hoop op ommekeer ,want te veel mensen eten mee uit die bonusruif en te veel macht zit nu bij een te kleine groep:financiele sector:ze kunnen zich kennelijk alles permitteren....h6
ps..kijk ,als er honger is in het land ,maar jij mag elke dag fijn meevreten uit de kookpot ,ga je toch ook niet zeuren om een andere kok of ander verdeel-systeem?!
waren die demonstranten ook agressief?
Zo niet, dan is dat en heel verkeerd signaal. Tenzij het masochisten waren, dan komen ze vast en zeker wel vaker terug voor een lekker pak slaag, maar anders kunnen protesten een andere vorm of gedaante krijgen.

Meenden de demonstranten al dat banksters hun land financieel terroriseren, nu blijkt dan ook dat ze met hun phonymoney bijstand krijgen alles behalve phony wapentuig e.d.

Misschien rekent de overheid op grimmiger tijden en hebben ze met die FEMAcamps al enige voorbereidingen getroffen.

ffff
0
Dit onderwerp is al een dag eerder aan de orde geweest op IEX, bij niuewsfeiten. Hieronder mijn mening:

ffff 28 sep 2011 om 13:01

Het rapport van een zogeheten expertgroep stelt dat ,,bedrijven zich moeten realiseren dat het niet verkrijgen van financiering doorgaans het gevolg is van te hoge risico's'' en dat de kosten van de banken voor kleine financieringsbedragen zwaar wegen.....

Voor mij is dit een duidelijk antwoord. De banken hebben dus groot gelijk dat ze geen krediet geven als zij vinden dat er veel te veel risico aankleeft. Wat dat betreft lijken sommige ondernemers net op verwende kinderen, die maar vinden dat de bank krediet moet geven en als het goed afloopt worden zij rijk en hebben een goed leven en als het verkeerd afloopt...tja dan is het verlies voor de bank en zijn aandeelhouders.

Ik vind het dus grandioos die nieuwe nuichtere opstelling van bankiers. En tenslotte: Als iets werkelijk goed eruitziet is er altijd geld voor te vinden. Maar een beetje gokken met het geld van de bankier mogen ze flink afremmen.

Kortom: een goede nuttige en heldere ontwikkeling.

Peter
[verwijderd]
0
He?! Dus een bank is geen liefdadigheidsinstelling? Laat me niet lachen.

Vroeger was de bank te ruim in kredietverstrekking. De bank was een partner, een vriend, de grote sponsor van de samenleving. Dat wordt nu als de norm gezien terwijl dat de uitzondering was. Dit betekent niet dat kredietverstrekking inderdaad erg krap is door de crisis van deze tijd. We zullen niet (snel) meer terug gaan naar de irrationele uitbundigheid van voor de crisis. We kunnen alleen naar die tijd terug verlangen en realistisch voorruit kijken zonder te klagen. Ben je niet eens met de status quo? Begin je eigen bank.
[verwijderd]
0
de eerdere 'souplesse'van de bankiers heeft er echter wel voor gezorgd dat de nodige ondernemers in de problemen zijn geraakt. Niet alle ondernemers zijn verwende kinderen (zullen m.i. om hele andere redenen omvallen dan dat de geldkraan vd bank van invloed is)

Overigens zijn banken ook ondernemingen die bij de gratie van de geldkraan van de massa overeind blijven (daarbij snap ik best de frustratie van ondernemers).

De geschiedenis leert ons dat we kunnen leren van onze fouten, maar als dat echt zo werkte, hadden we uberhaupt niet in de huidige malaise terecht gekomen! We menen nu dat we de oplossing hebben voor de bestaande malaise, maar id economie is meer nodig dan de 'wijsheden' van Keynes en c.s.
Misschien hebben fascisten, communisten etc. ook geleerd vd geschiedenis en pakken ze dit keer ook anders aan...

Als er enige kern van waarheid zit in dat BBCinterview met die Alessio Rastani, dan is het wel de ongebreidelde hebzucht van individuen en groeperingen op deze aardkloot en daarmee niet uit te sluiten dat een moedwillig slopen van economische macht(en) in hun agenda staat.

mvg ivet
[verwijderd]
0
quote:

invoorentegenspoed schreef op 29 september 2011 13:21:

de eerdere 'souplesse'van de bankiers heeft er echter wel voor gezorgd dat de nodige ondernemers in de problemen zijn geraakt.
Hier ben ik het niet mee helemaal mee eens. Dit is een kip-en-eiprobleem.
Namelijk:

- Ondernemers in de problemen geraakt <--> Banken in de problemen geraakt
- Souplesse van banken <--> Ondernemers die te veel krediet vragen
[verwijderd]
0
quote:

rverhagen87 schreef op 29 september 2011 13:34:

[...]
Hier ben ik het niet mee helemaal mee eens. Dit is een kip-en-eiprobleem.
Namelijk:

- Ondernemers in de problemen geraakt <--> Banken in de problemen geraakt
- Souplesse van banken <--> Ondernemers die te veel krediet vragen
ergens wordt een start gemaakt: banken konden ervoor zorgen dat ondernemers zichzelf minder snel in de problemen brachten...daarbij: de huidige problematiek is een uitvloeisel van een systeemcrash (Lehman), terwijl ondernemers op dat moment over het algemeen nog helemaal geen problemen kenden.

Ondernemers varen ook op de expertise van banken...en wat blijkt bijv. hier onderstaand uit? Dat er nogal wat schorte aan die expertise van banken...!
----------

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), heeft vorig jaar 41 procent van de aangevraagde schadeclaims afgewezen. Dat is ongeveer twee keer zoveel als in 2007. Dat blijkt uit het jaarverslag van de NHG.

Bij een executieverkoop waarbij de opbrengst lager is dan de hypotheekschuld, betaalt het Waarborgfonds de restschuld aan de geldgever. In 2008 kreeg het fonds ter waarde van 32,7 miljoen euro aanvragen, maar het keerde slechts 20 miljoen euro daarvan uit.

Onzorgvuldig
Directeur Karel Schiffer van de NHG zei dinsdag dat het bij de afwijzing in bijna alle gevallen ging om verliesdeclaraties waarbij de geldverstekker - de bank - niet zorgvuldig genoeg is geweest bij het beoordelen van de aanvraag van de lening.

"Het meest populair is dat de geldgever vergeet een goede BKR-toets te doen. Een andere fout is dat de waarde van het onderpand niet deugt.'' De BKR registreert betalingsachterstanden van consumenten.

=================

uiteindelijk vallen ook goede ondernemers om door toedoen van zaken die buiten hun invloed/kunde/kennis/blikveld vallen.

Het teveel krediet vragen is vrijwel altijd achteraf vast te stellen...daar is geen eenduidige lijn in te ontdekken. Iemand die zoveel krediet vraagt die bij voorbaat weet dat hij de rente/aflossing al niet kan hanteren is een duidelijk verhaal, maar indien een markt instort komen ook ondernemers onder druk te staan die hun zaakjes aanvankelijk goed voorelkaar hadden.

Ik vind het helemaal niet zo'n kip-en-ei verhaal.
handyman6
0
quote:

invoorentegenspoed schreef op 29 september 2011 12:50:

[...]

waren die demonstranten ook agressief?
Zo niet, dan is dat en heel verkeerd signaal. Tenzij het masochisten waren, dan komen ze vast en zeker wel vaker terug voor een lekker pak slaag, maar anders kunnen protesten een andere vorm of gedaante krijgen.

Meenden de demonstranten al dat banksters hun land financieel terroriseren, nu blijkt dan ook dat ze met hun phonymoney bijstand krijgen alles behalve phony wapentuig e.d.

Misschien rekent de overheid op grimmiger tijden en hebben ze met die FEMAcamps al enige voorbereidingen getroffen.

Bekijk het filmpje op U-tube..grh6
[verwijderd]
1
Banken hoeven ondernemers niet aan het handje te houden. Als ze financieel advies nodig hebben kunnen ondernemers ook naar een onafhankelijk financieel adviseur gaan. Een bank zorgt voor kredietstrekking en vraagt daarbij onderpand. Het zijn geen venture capitalists of, zoals ik al zei, liefdadigheid instellingen.
[verwijderd]
2
Ik denk dat de werkelijkheid een andere is. Bankieren zoals we hier bespreken is nooit de oorzaak geweest voor de banken crisis. Er is geen kip en ei verhaal. Ook in 2008 was het heus niet zo simpel om bijv, je rec-courant krediet te verhogen.
Banken zijn nu strenger, dat is een schrik reactie.

Waar ze echter aan ten onder zijn gegaan (zonder hulp overheid)is van een hele andere orde. Men wilde ondernemer spelen, men wilde ook nog eens op een gemakkelijke manier rendement maken. Kortom de markt bracht dat waar de bank behoefte aan had. Daarom was het ook zo'n groot probleem. Iedereen in bankenwereld dacht slapend rijk te worden. Een product stond in de markt ( hypotheken portos) ook nog voorzien door een strik van een ratingbureau (schijnveiligheid) daar werd goed rendement opgemaakt zonder dat er een groot backoffice voor nodig was. Gewoon iedere maand een faktuurtje sturen.
Niemand is ooit gaan kijken naar de stenen.
Er was toch een rating.
Bankiers waren ideaal als slachtoffer, ze waren megalomaan, ze waren lui, ze waren goed gelovig en voelden dat ze aanzien in de wereld hadden.

Nu is die tak van sport voorbij.
Nu blijft alleen maar een stuiptrekking gericht op hun core-business die ze feitelijk al goed deden, maar nu van menen dat ze daar hun frustraties op kwijt moeten. Dus goedgelovig wordt conservatief. Lui wordt klanten bezoeken, Aanzien heeft plaatsgemaakt voor het ontwijken van collegae en hoon van de rest. Een bankier is nu een graaier. Megalomaan gedrag heeft plaats gemaakt voor onderdanigheid, laat aub een ander beslissen straks doe ik het verkeerd en word ik ontslagen.

Het zal wel even duren eer dat die stuiptrekkingen over zijn.
Wachten op een concurrent die het anders gaat doen.
De overblijfselen van Fortis zouden dat kunnen zijn, maar wie weet krijgen we een GOOGLE bank of zo.
grt
[verwijderd]
0
Banken WILLEN momenteel geen krediet verlenen. Ook de uitstekend draaiende MKB bedrijven staan voor een dichte deur als zij willen investeren in machines of middelen. Banken laten overduidelijk blijken er gewoon geen zin in te hebben.
[verwijderd]
0
Ik heb alleen de kop gelezen en kan het al eens zijn. Niemand wordt beter van banken. Bankiers zijn er niet voor ons voordeel maar voor hun eigen (persoonlijke) voordeel.

Iedereen wist al dat bankiers en verzekeraar onbetrouwbaar waren, en dit hebben ze de laatste jaren maximaal bevestigt. Bankiers zijn wat mij betreft de vijand van de burger en daarmee van de ondernemer.
[verwijderd]
0
"Weekers fel tegen bankentaks"(DFT)..
Deze vriendelijke jonge knul komt er wel, het is een populaire uitspraak.

Het nieuwe reddingsplan is bijna rond, €2000 miljard moet toch wel voldoende zijn!..maximaal 10 weken schat ik in.
De Markt heeft al weer nieuwe plannetjes, ter vergelijking: die €2000 miljard is alleen al de schuldpostie van Italie ....
26 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
903,61  -1,97  -0,22%  31 mei
 Germany40^ 18.585,90 +0,48%
 BEL 20 3.918,09 +0,24%
 EURO50 5.011,20 0,00%
 US30^ 38.701,80 0,00%
 Nasd100^ 18.538,90 0,00%
 US500^ 5.280,42 0,00%
 Japan225^ 38.630,50 0,00%
 Gold spot 2.327,41 0,00%
 EUR/USD 1,0834 +0,00%
 WTI 77,14 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +19,75%
RENEWI +2,79%
Air France-KLM +2,20%
Vastned +2,07%
UMG +1,89%

Dalers

JDE PEET'S -4,89%
ASR Nederland -4,88%
Corbion -3,41%
Avantium -2,66%
PROSUS -2,33%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront