TomTom « Terug naar discussie overzicht

Deelnemingen van JdM in TT

151 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
mjmj
0
Ik open dit draadje om de ontwikkelingen rond de deelnemingen van JdM omdat ik verwacht dat daar in de loop van de tijd nieuwe meldingen van zullen komen. In dit draadje kunnen we de gebeurtenissen, de feiten daarin, de onduidelijkheden en onze reacties en meningen verzamelen.

Op 4 augustus kwam de melding dat JdM als privé persoon een 5,1% belang heeft opgebouwd in TT.

AMSTERDAM (AFN) - John de Mol heeft een belang in navigatiespecialist TomTom opgebouwd om te kunnen meepraten over de toekomst van de onderneming. Dat meldde het Financieele Dagblad (FD) 6 augustus 2015 donderdag op basis van ingewijden.

De mediamagnaat en miljardair zint volgens de krant niet op een overname van het bedrijf, maar wil wel dat het bestuur van TomTom nadenkt over strategische samenwerkingsverbanden met technologiebedrijven aan de Amerikaanse westkust en uit China.

Woensdag 5 augustus bleek uit een belangenmelding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat De Mol 5,1 procent van de aandelen van TomTom bezit. ,,John de Mol wil niet achter het stuur van de bus gaan zitten. Maar hij zit ook niet met een lolly op de achterbank. Hij wil echt een dialoog aangaan met het bestuur en actief meekijken wat er gaande is'', aldus een bron.

Volgens het FD ziet De Mol samenwerkingen met de Chinese bedrijven Baidu en Tencent, maar ook Facebook, Uber en Amazon, als mogelijkheden om TomTom vooruit te helpen om kaartinformatie te verbeteren en werelddekkend te maken. Daarbij moet ook gedacht worden aan investeringen in TomTom door dergelijke grote partijen. De krant wist ook dat De Mol het groeionderdeel Telematica, dat bedrijven helpt met wagenparkbeheer, wil afstoten.

- See more at: www.beursonline.nl/Beursnieuws/ANP_AN...

mjmj
0
Van ander draadje:

Is het al duidelijk of de mols belang een extra belang is of een ruil met dasym?

Yink zegt er dit over:

Dasym beheerde zijn 5,1% en dat is nu op zijn naam gesteld.

fd.nl/ondernemen/1113892/john-de-mol-...

Dasym beheert een deel van het vermogen van De Mol. Maar fondsbeheerder Frank Botman vertoeft het liefst op de achtergrond en heeft daarom besloten om het belang op naam van De Mol te stellen, zo zegt een ingewijde. Met de nieuwe melding kunnen De Mol en Botman ook weer licht laten schijnen op de strategische waarde van het belang.

Is dit geverifieerde informatie?

Dit schrijft Justin:

Indien het pakket is overgegaan van Dasym naar de Mol, dan zou niet alleen de Mol een opbouw belang, maar ook Dasym een afbouw belang moeten melden. Als we dat morgen niet horen, stuur ik ff een mailtje naar de AFM om dit duidelijk te krijgen. TomTom zit bij Dasym in een TMT fonds (beleggingsfonds in telecom en media) waar meerdere mensen in beleggen. Kun je dan zomaar een belang van 100 miljoen in tomtom onderhands verkopen aan John de Mol? Ja dat kan, maar dan zou je daarover toch je beleggers en in ieder geval de AFM moeten informeren. En hoe zit het dan precies met Flevo deelnemingen. Dat was een relatie tussen Dasym en Janivo. Is dat nu John en Janivo??? Dat zou IR van TomTom ons moeten kunnen vertellen, wie de grootaandeelhouders zijn...

En dit Willemijn1:

Op de website van TomTom staat onder shareholder structure bijgewerkt tot 1 augustus 2015
Goddijn 11%
Vigreux 11%
Geelen 11%
Pauwels 11%
Janivo/Dasym 10%
totaal 56% (ipv 54%)
freefloat 44%

In het AFM register is op 4 augustus 2015 gemeld:
J.H.H. de Mol een belang van 5.1% heeft genomen in TOMTOM(wijze van beschikken rechtstreeks)
Er staan geen andere aan- en/of afmeldingen bij.

en dit Yink weer:
JdM moet hier alle belangen melden die hij al dan niet rechtstreeks aanhoudt in TomTom. Ik zie hier maar 1 melding, dat impliceert dat hij niet via een of ander fonds een belang in TT heeft, anders was dat hier gemeld.

Als er geen transfer heeft plaatsgevonden van Dasym naar prive, had hier ook het Dasym belang gemeld moeten worden.
mjmj
0
Dit is een reactie van harrysnel:
Door de Mol te laten melden is het mogelijk om meer aandelen te verzamelen zonder dat dit bekend wordt. De Mol kan zonder melding nu tot net onder de 10% opbouwen en Flevo kan immers als het aandelen aan de Mol heeft geleverd weer opbouwen tot net onder 10%. Zonder de Mol zou Flevo als het haar aandelen zelf houdt al snel moeten melden omdat zij op 9,91% zaten bij laatste melding.

...

Toch is het geen gewone overheveling maar zit er meer aan vast.

Flevo zat op 9,91% bij laatste melding:

www.afm.nl/nl/professionals/registers...

Als Flevo 5,1% aan de Mol levert dan gaan zij van 9,91% naar 4,81% en moeten zij na deze transactie melden dat zij onder de 5% grens zijn gegaan. Die melding is niet geweest en waarom zou deze later dan die van de Mol komen? Het betreft immers dezelfde transactie.

Dus 2 mogelijkheden voor die 0,19% (ruim 400k) die Flevo eigenlijk onder de drempel zou zijn gegaan als zij 5,1% hadden verplaatst naar de Mol:

1 de Mol had al aandelen TomTom en dan minimaal die ruim 400k die Flevo niet kan leveren zonder te melden. Kunnen er ook meer zijn die de Mol al had en in dat geval blijft Flevo ruim boven drempel van 5%.

2 Flevo heeft ruim 400k op de markt gekocht om aan te vullen tot minimaal 5%. En dat aanvullen moet onmiddellijk na de overheveling plaatsvinden. Niet een dag ervoor deze ruim 400k al kopen want dan gaat Flevo door de 10%. Ook niet dag later want dan gaan ze onder de 5%. Het aantal aandelen dat ze na overheveling kopen kunnen er bovendien veel meer zijn!

Even speculeren:

Door de Mol te laten melden is het mogelijk om meer aandelen te verzamelen zonder dat dit bekend wordt. De Mol kan zonder melding nu tot net onder de 10% opbouwen en Flevo kan immers als het aandelen aan de Mol heeft geleverd weer opbouwen tot net onder 10%. Zonder de Mol zou Flevo als het haar aandelen zelf houdt al snel moeten melden omdat zij op 9,91% zaten bij laatste melding.
mjmj
0
JdM heeft een dubieuze reputatie als het over zijn deelnemingen bij Versatel gaat.

Hier is daar meer over te lezen:

www.iex.nl/Forum/Topic/1066822/Koffie...

Yink zegt er dit over:

Cyrte was voor 41,7% eigenaar van Versatel totdat dat belang in 2005 verkocht werd aan Tele2. Dit belang was voldoende om de control over te nemen. Versatel was een ingewikkelde case met allerlei sneaky verkopen van een onderdeel (dark fiber) o.a. Apax voor een veel te lage prijs. Afspraken met Tele 2 (roddel) over tvrechten enz. waardoor Tele 2 Versatel voor een zacht prijsje kon verwerven. Het grote probleem bij dit soort rechtzaken, die zelden door minderheidsaandeelhouders worden gewonnen is, de gronden. Er lag een fairness opinion, die niet openbaar was, haal die maar eens onderuit.

Het goede nieuws is, dat de RvB/dga's van TT samen 48% van de aandelen bezit. Mocht 1 dga het toch niet helemaal eens zijn met het huidige beleid en meer de lijn JdM volgen, dan heeft JdM toch nog 37% (met 1 dga) stemrechten nodig. En dat redt hij niet door zelf 9,9 aan stemrechten en nogmaals met Dasym 9,9% te verwerven. Dan zou hij nog een verhikel moeten optuigen, dat onder de radar blijft.

Daarnaast is het wel idd zo, dat overal waarin Frank B/JdM in investeert het gedoe wordt. Ook met mede investeerders. Vraag dat maar aan Marcel Boekhoorn en vele anderen.

JdM is een prima zakenman, maar alles ten dienst van de Mol zelf. En daar is niets mis mee, alleen als je daarvoor andere minderheidsaandeelhouders dupeert wel.

reactie van Justin even later:

Yinx ik ben met al die zaken bekend. Ik denk iedereen die een beetje kan Googlen. Wie denkt dat cyrte (nu dasym) en janivo (met rvc lid in tomtom) geen informatie uitwisselen en geen inside info hebben is naief.

Fusie van lostboys international van michel mol met daarna de verkoop ervan: betrokkenen: janivo en cyrte. Janivo mocht een commissaris leveren: joost tjaden. Was ook commissaris bij tomtom maar opgestapt omdat ie met bouwfraude in aanraking kwam. O ja, en lost boys kreeg ook een 'independent' toezichthouder. George Fink en die was COO bij teleatlas en was degene die Janivo als investeerder van teleatlas binnenhaalde en daarna duur verkocht aan tomtom. Dus hij zal er niet onafhankelijk maar met een opdracht van Janivo gezeten hebben om het fusiebedrijf verkoopklaar te maken en dat is ook gebeurd.

Hoe al die lijntjes exact lopen weet ik ook niet, maar het is een clubje mensen dat elkaar kent en samen handelt (waar op zich niks mis mee is) maar ik ga er dus van uit dat Janivo (via haar commissaris) weet wat er binnen tomtom speelt en dat weten dan Botman en de Mol ook.

O ja, de investering van Goddijn in van Oord was ook samen met Janivo. www.quotenet.nl/Nieuws/Blokker-Goddij... Dus die kennen elkaar ook uit een gezamenlijke investering.We gaan het beleven. Maar collegae minderheidsaandeelhouders let op uw saek ;-).
mjmj
0
Dit is een reactie van xynix:
Het lijkt mij denkbaar dat HG John de Mol heeft ingeschakeld als bemiddelingspartner. JdM is misschien wel meer te vertrouwen dan typjes als GS-bemiddelaars. Als sparring partner voor de onderhandelingsstrategie en als vooruitgeschoven post in het onderhandelingsproces zou John het wel eens veel beter kunnen doen dan die witte boorden criminelen. Financiering speelt toch geen rol van betekenis (luxe, he?!).

En dan heeft HG zelf controle over het bijbehorende proces van wel/niet lekken. Wie weet is de focus op de techbedrijven in het verhaal van JdM daar wel het eerste voorbeeld van. In ieder geval weet John zijn weg wel te vinden op het media-orgel.
mjmj
0
Nog een open vraag is: heeft JdM het belang onderhands verkregen via Dasym of heeft hij het direct op de beurs verworven?
Tom3
1
We moeten niet vergeten dat Jdm/Janivo/Cyrte in 2009 een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de herfinanciering van Tom2. Men heeft toen onderhands voor Euro 70 miljoen aandelen gekocht tegen 6,12 per stuk en verder toegezegd dat hij zou deelnemen aan de claim emissie.

www.beleggersbelangen.nl/opinie/artik...

Op 2 juli 2009 wordt in het AFM register Substantiele Deelnemingen een belang van 8,38% gemeld voor Flevo Deelnemingen IV. Het belang van Flevo Deelnmingen IV is in de loop van de tijd nog een ietsje uitgebreid.

We hebben Flevo Deelnemingen sedert 2009 alleen kunnen betrappen op een poging tot delisting. Nooit doorgegaan kennelijk door de verzekering door HG dat alles goed zou komen. Inmiddels gaat alles beter dan in 2009 en ook Flevo deeln. is met haar belegging in Tom2 inmiddels boven Jan.

Onduidelijk is nu of Botman ondertussen het belang heeft overgenomen toen de koers ver beneden de 6,12 stond of dat het belang nog steeds op naam van John de Mol staat. In het laatste geval kan ik John de Mol niet als roofridder afschilderen.
mjmj
0
marique
0
quote:

mjmj schreef op 9 augustus 2015 11:21:

Even speculeren:

Door de Mol te laten melden is het mogelijk om meer aandelen te verzamelen zonder dat dit bekend wordt. De Mol kan zonder melding nu tot net onder de 10% opbouwen en Flevo kan immers als het aandelen aan de Mol heeft geleverd weer opbouwen tot net onder 10%. Zonder de Mol zou Flevo als het haar aandelen zelf houdt al snel moeten melden omdat zij op 9,91% zaten bij laatste melding.
Met wat nu bekend is:
Flevo 9,9% (AFM) maar kan inmiddels door overheveling naar JdM onzichtbaar verlaagd zijn tot minimaal 5,0%
JdM minimaal 5,1% (AFM)

Tesamen tenminste 10,1% maar kan ook 15% zijn (als Flevo's positie ongewijzigd is). En kan onzichtbaar worden (of zijn) verruimd tot bijna 20%. (<10% + <10%).

Dat er sprake is van een overdracht van Flevo naar JdM was een suggestie in het Financieel Dagblad. Voor zover ik weet is dat niet officieel bevestigd. Doet er verder ook niet zo toe.
Belangrijkste vraag is WAAROM JdM zijn positie op eigen naam openbaar maakt.
Wil hij onzichtbaar de gezamenlijke positie vergroten naar 20%?
Of blijft de gezamenlijke positie op 10% gehandhaafd en wil hij alleen maar de koers een beetje pushen?
De suggestie dat hij als AB-aandeelhouder voor de RvB een belangrijke gesprekspatner kan zijn, lijkt me onzinnig. Zijn belang en zijn invloed is er al sinds 2009.

JdM doet nooit zomaar iets. Daar is hij een te sluwe zakenman voor. Dus dat er iets staat te gebeuren, lijkt me wel duidelijk. Maar WAT?

yinx
0
quote:

marique schreef op 9 augustus 2015 15:55:

[...]
Met wat nu bekend is:
Flevo 9,9% (AFM) maar kan inmiddels door overheveling naar JdM onzichtbaar verlaagd zijn tot minimaal 5,0%
JdM minimaal 5,1% (AFM)

Tesamen tenminste 10,1% maar kan ook 15% zijn (als Flevo's positie ongewijzigd is). En kan onzichtbaar worden (of zijn) verruimd tot bijna 20%. (<10% + <10%).

De suggestie dat hij als AB-aandeelhouder voor de RvB een belangrijke gesprekspatner kan zijn, lijkt me onzinnig. Zijn belang en zijn invloed is er al sinds 2009.

JdM doet nooit zomaar iets. Daar is hij een te sluwe zakenman voor. Dus dat er iets staat te gebeuren, lijkt me wel duidelijk. Maar WAT?


Die suggestie kwam van mij. Onderbouw jij maar eens waarom het onzin is. Het belang van JdM via Dasym bestaat al van voor 2009, maar dit terzijde.

De eigenaar van Dasym, is Frank B. die namens Janivo/JdM TMT Flevo beheert of dit nu via een fonds is via een spv is niet zo interessant. Het gaat erom dat hierbij de fondsbeheerder het aanspreekpunt is voor eventuele partijen die geinteresseerd zijn in TT en dan nog alleen bij een overname. Verder doet deze 10% er echt niet toe. De RvB/dga's zijn degene die het beleid bepalen en de beslissingen nemen, niemand anders.

Nu JdM dit aanmerkelijk belang 5,1% heeft. Of dit nu al dan niet via Dasym heeft plaatsgevonden is ook niet zo interessant. Het meest opmerkelijk is, dat hij de publiciteit zoekt met dit feit, terwijl hij meestal onder de radar blijft, vandaar ook dat Frank B zijn belangen beheerde.

Met dit aanmerkelijk belang, is hij als JdM gesprekspartner voor alle partijen die geinteresseerd zijn in lbs/IoT en technologien die dit ten dienste staan w.o. maps.

Die partijen weten nu niet alleen dat JdM hiervoor openstaat, maar door dit persoonlijk belang kan hij sneller schakelen tussen partijen waarin hij geinteresseerd is. Hiervoor heeft hij Goddijn ofwel TT niet nodig.

Bij een eventuele (gedeelte) overname is 5,1% een belang die ertoe doet. Hij zit aan tafel en kan zijn eisen op tafel leggen.

Jij mag dit onzinnig vinden, maar voor mij is dit de belangrijkste drijfveer. Of jij moet de partijen beter kennen dan ik ;-).

YinX
mjmj
0
Als ik je goed begrijp dan denk je dat het motief van JdM is om zich kenbaar te maken aan externe partijen die of in TT zijn geïnteresseerd zodat zij hem gaan benaderen als gesprekspartner. Of als informatie-centrum denk ik dan of als beïnvloeder van HG. In het netwerk schuift hij op naar een broker/in between positie. Ja dat klinkt logisch. Een tertius gaudens kan zich ontwikkelen maar dat hoeft niet.
marique
0
quote:

yinx schreef op 9 augustus 2015 17:41:

[...]
(...)
Met dit aanmerkelijk belang, is hij als JdM gesprekspartner voor alle partijen die geinteresseerd zijn in lbs/IoT en technologien die dit ten dienste staan w.o. maps.

Die partijen weten nu niet alleen dat JdM hiervoor openstaat, maar door dit persoonlijk belang kan hij sneller schakelen tussen partijen waarin hij geinteresseerd is. Hiervoor heeft hij Goddijn ofwel TT niet nodig.
(...)
Zijn positie is bij alle mogelijke gesprekspartners allang bekend. Op de achtergrond is in deze kringen niet persé relevant. Denk je echt dat hij alleen mag meepraten als hij de achtergrond verruilt voor de voorgrond?

mjmj
0
Een broker of "in betweener" is cf de sociale netwerk theorie zelden passief. Het gaat niet om zichtbaar zijn maar om actief verbinden.

asq.sagepub.com/content/50/1/100.abst...
[verwijderd]
1
Hypohese:

De CEO van Janivo Holding Toine van Laack zit in de RvC bij Tomtom. Intern is er een bod besproken van 15 euro dat door Apple op tafel is gelegd. Voor een aantal mensen bij Tomtom is er een aantrekkelijke positie binnen Apple, iets waar Toine van Laack niets aan heeft en hij vindt dat hij niet al die jaren geduld heeft gehad met TT om tegen deze prijs eruit te moeten stappen.

Hij bespreekt dit met John en stelt John voor om binnen korte tijd een aanmerkelijk belang in te nemen om gezamenlijk voor het bod te gaan liggen om er meer uit te halen. John de Mol spreekt normaal nooit over wat hij privé doet, maar hierin maakte hij een uitzondering om de verdenking niet op zich te laden.

Ik vermoed dat er binnen niet al te lange tijd een verdere uitbreiding komt, dan wordt het toch lastig voor HG, maar leuker voor ons. Ik geloof niet zo in de plannen en al helemaal niet dat Harold gesteld is op bemoeienis in zijn bedrijf daarvoor is het cluppie teveel gesloten.

Goede week iedereen,

Tini
loesje62
0
[quote alias=Misschien id=8697728 date=201508092228]
Hypohese:

De CEO van Janivo Holding Toine van Laack zit in de RvC bij Tomtom. Intern is er een bod besproken van 15 euro dat door Apple op tafel is gelegd. Voor een aantal mensen bij Tomtom is er een aantrekkelijke positie binnen Apple, iets waar Toine van Laack niets aan heeft en hij vindt dat hij niet al die jaren geduld heeft gehad met TT om tegen deze prijs eruit te moeten stappen.

Hij bespreekt dit met John en stelt John voor om binnen korte tijd een aanmerkelijk belang in te nemen om gezamenlijk voor het bod te gaan liggen om er meer uit te halen. John de Mol spreekt normaal nooit over wat hij privé doet, maar hierin maakte hij een uitzondering om de verdenking niet op zich te laden.

Ik vermoed dat er binnen niet al te lange tijd een verdere uitbreiding komt, dan wordt het toch lastig voor HG, maar leuker voor ons. Ik geloof niet zo in de plannen en al helemaal niet dat Harold gesteld is op bemoeienis in zijn bedrijf daarvoor is het cluppie teveel gesloten.

Goede week iedereen,

Tini
[/quote)

Tini, kan je je een beeld vormen vandie twee mannen bij elkaar? HG , al jaren het boegbeeld van het bedrijf, hoogtepunten , dieptepunten, en nu opnieuw de rit naar boven, alles onder zijn leiding. En dan de mol; ook zijn sporen verdiend in het bedrijfsleven, miljarder , uit en beweegt zich soepeler, maar misschien voor ons kleine aandeelhouders wat minder betrouwbaar.misschien heel andere belangen als goddijn.hoe matchen deze karakters met elkaar,of botst het?
Of zitten ze op zo n niveau dat dat geen rol meer speelt.

Loesje
[verwijderd]
0
Loesje,

beide gesloten mannen die weten wat ze willen, alleen denk ik dat de belangen van John ergens anders liggen dan die van Harold.

Spannend en we zien het wel,

Tini
loesje62
0
quote:

Misschien schreef op 9 augustus 2015 23:14:

Loesje,

beide gesloten mannen die weten wat ze willen, alleen denk ik dat de belangen van John ergens anders liggen dan die van Harold.

Spannend en we zien het wel,

Tini

Het mooiste is als hun neuzen de zelfde kant op staan,en dat ze in dezelfde richting kijken als wij.

Loesje
Tom3
1
quote:

loesje62 schreef op 9 augustus 2015 23:30:

[...]
Het mooiste is als hun neuzen de zelfde kant op staan,en dat ze in dezelfde richting kijken als wij.

Loesje
JdM heeft natuurlijk een imposant track record wat betreft het tijdstip van cashen. Steeds als het te groot dreigde te worden wist JdM de hoofdprijs te scoren. Kennelijk is hij goed in het pionieren maar als het te groot dreigt te worden dan zorgt hij voor een opvolger. Goede deal makers zijn niet noodzakelijkerwijs goede managers. HG is zowel een pionier als iemand met een grotere span of control dan JdM. Dacht dat JdM zich bezig hield met elk klein detail van zijn business. HG is denk ik iets minder een geboren deal maker. Omdat de 2 elkaar minimaal al 10 jaar kennen en JdM exact op de hoogte is van de potentie van Tom2 bekijk ik de "nieuwe" aanwezigheid van JdM als aandeelhouder als weloverwogen strategische move van de 2 om de huidige aandelenkoers te "hedgen". Een terugval zou alleen maar een aantrekkelijk instapmoment vormen voor ongewenste derden. Zou niet verbaasd zijn dat JdM binnenkort een verhoging van zijn belang aankondigt. Hij moet toch ergens heen met zijn Talpa verkoopopbrengst. Hij moet onderhand ook over meer tijd beschikken nu hij zijn lovebabe heeft verpatst. Geloof dus niet zo in een activistische JdM. Een onverhoedse verkoop tegen een vriendenprijs aan een bevriende derde zie ik zo: Justin heeft op dit forum een lijst van grootaandeelhouders (met diepe zakken) geplaatst. Die kunnen onmogelijk allemaal medeplichtig worden gemaakt aan zo'n transactie. De founding fathers + Madame zullen dit ook niet kies vinden voor een consumentenmerk. Nee JdM gaat nu wederom voor de hoofdprijs, nu volgens het recept van HG.
151 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 5,780
Verschil +0,205 (+3,68%)
Hoog 5,820
Laag 5,600
Volume 475.734
Volume gemiddeld 324.527
Volume gisteren 419.134

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront