TomTom « Terug naar discussie overzicht

De hype cycle van self-driving cars

3.871 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 ... 190 191 192 193 194 » | Laatste
[verwijderd]
0
quote:

Hik schreef op 12 februari 2016 20:24:

[...]

Deze is wel het meest uitgesproken qua technische requirements:

Het geeft wel aan in welke richting ze bezig zijn en in ieder geval denken ze het nog zelf te kunnen ontwikkelen in plaats van het af te nemen van Tom2, MobilEye?

Iets beter lezen Hik :-)

Er staat:
Experience in one or more of the following areas related to localization for ADAS and Autonomous Driving.

Ze zoeken dus iemand met een bepaalde achtergrond in autonomous driving en vragen naar emand die kennis heeft van een van de lokalisatie technieken, zonder dat het precies uitmaakt welke.
[verwijderd]
0
Ik zie hoofdzakelijk Localization algorithm, sensors, Lidar, 3D pointcloud, 3D mapping and tracking, Point cloud processing. Het woordje 3D depth / TOF refereert volgens mij aan IR.
Iterative Closest Point (ICP) is een point cloud algoritme (diff functie).

Camera's komt niet in het rijtje voor, dus geen MobilEye achtige technieken?
Die Campbell heeft ervaring (mede ontwikkelaar van?) met RoadDNA, dus wel Tom2 achtige technieken?

Ik denk dat we naast de MobilEye camera en de Tom2 RoadDNA nog een derde techniek krijgen: SLAM op basis van Lidar. Daar gaat Faraday het mee doen...

Best of all worlds als je het mij vraagt. Nouja, al dat wild guessing brengt ons ook nergens eigenlijk.
Bert van M
0
Ik verwacht niet dat de volledig zelf rijdende auto een, grootschalige, particuliere auto wordt. Wel dat het openbaar vervoer /taxivervoer en eventuele distributietrucks op vaste, geprogrammeerde lijnen, een volledig zelfrijdende toekomst heeft. Connected en semi-zelfrijdend op de snelweg zullen in de toekomst alle auto's zijn. Buiten de snelweg en in de steden lijkt met dit niet haalbaar. De mens is wellicht de zwakste schakel in de auto, maar wel 1 met behoeftes en noden. Het treintje rijden moet, in een auto zonder chauffeur, onderbroken kunnen worden door de passagier als er iets aan de hand is, op de weg of in de auto. Betekend dit dat er in de auto zonder chauffeur (of stuur) camerabewaking in de auto moet zijn?

Verder denk ik dat kaarten altijd de basis zal zijn. Om een weg goed te kunnen "invoelen/inzien" en alle structuren er op en omheen, dan zal die weg al wel in de data moeten zitten. Het is net als uitzetten van een traject in de bouw of wegenbouw, er moet een onderlegger zijn met data waarop je zelf die benodigde extra laag zet. Zonder kaart geen bestemming. Met alleen een oog of een sensor kom je er niet. Grote wegen zal wat makkelijker zijn dan de buitengebieden /landwegen. En je komt daar volgens mijn zeker niet als het volledig automatisch moet.

Wellicht stel ik bovenstaande wel te simpel omdat mijn boerenverstand er nog niet goed bij kan.

Ik denk ook dat er in de auto altijd een stuurtje of joystick komt te zitten. Met semi-automisch rijden zit er nog een addertje onder het gras. Als de mens in moet grijpen bij een automatisch rijdende auto, dan zal deze mens uiterst alert moeten zijn, wellicht nog alerter dan wanneer je zelf rijd. Daar zit wel een probleem, juist bij het uit handen geven van de controle (en het geloof er in) zal die alerter juist wegnemen. (net als bij bellen in de auto, handsfree of niet). Juist dat zal het semi automatisch rijden moeilijk maken. Wie is er verantwoordelijk bij een ongeval in het geval van semi-automatisch rijden, de fabrikant of de duttende/kwebbelende automobilist?
[verwijderd]
0
Dat heb je met boerenverstand goed gezien

En als er een 'highway only' autopilot in de auto zit, dan daarnaast ook een infotainment systeem voor de bestuurder van vlees en bloed.
Chameleon
2
Interessante voordracht van John Leonard, prof Mit, een van de autoriteiten op SLAM gebied. Ziet nog veel haken en ogen als het gaat om autonomous driving op basis van SLAM. Zie ook rond minuut 30-32 over de Robustness of slam algoritmes. Dit is iemand die al dertig jaar onderzoek doet op dit gebied en hij is vrij helder over de problemen daarbij (bold statement Tesla is wrong...). Presentatie is van jan 2016.

m.youtube.com/watch?v=nkKXS6wLVz0
Koos99
0
quote:

Chameleon schreef op 14 februari 2016 18:19:

Interessante voordracht van John Leonard, prof Mit, een van de autoriteiten op SLAM gebied. Ziet nog veel haken en ogen als het gaat om autonomous driving op basis van SLAM. Zie ook rond minuut 30-32 over de Robustness of slam algoritmes. Dit is iemand die al dertig jaar onderzoek doet op dit gebied en hij is vrij helder over de problemen daarbij (bold statement Tesla is wrong...). Presentatie is van jan 2016.

m.youtube.com/watch?v=nkKXS6wLVz0

Interessant
[verwijderd]
0
Ondanks hetgeen hier door menigeen beweerd wordt is het niet Tom2, maar HERE dat aardig op weg is om op sensorcommunicatie de standaard te zetten.
Afgelopen zomer kwamen ze al met het sensor ingestion initiatief. Het werd hier weggehoond (@BDB). Het zou een zwaktebod zijn en de aanval zou een soort verdediging zijn en een poging om sensordata van 'anderen' te verkrijgen. Maar kijk, wat gebeurt er:
Ze zijn in Finland aan de gang, ze zijn er in Colorado mee aan de gang en zelfs in Nederland zijn ze er mee bezig: HERE plans co-operative transport initiative to tame Dutch traffic ("Beter benutten project").
360.here.com/2015/11/25/here-plans-co...

Dat zielige achterlopende HERE toch.... met hun HERE Location Cloud (operationeel) en DTI/ C-ITS (4G/LTE netwerk).
www.denverpost.com/marijuana/ci_29515...
360.here.com/2016/01/12/colorado-dot-...
360.here.com/2015/10/06/nordicway-sho...

En wat mag Tom2 doen? Kosten maken om klantprojecten te faciliteren, en aan de Q4 cijfers te zien: op no cure- no pay basis.
Wie is er hier nou slim bezig?
[verwijderd]
1
Hik

Natuurlijk is HERE een mapping powerhouse. Net als TT.

Maar die laatste alinea van je snap ik niet. TT moet kosten maken om deals bij autofabrikanten te implementeren. So what. Kijkend naar de verhouding kosten/baten dan zou bij een 50/50 marktaandeel TT zwaar winstgevend zijn en HERE verliesgevend.

[verwijderd]
0
Ik krijg de indruk dat men Tom2 er graag bij heeft als 'onafhankelijke' partij. Meer als argument om niet teveel aan de concurrent te betalen met een overstap naar Tom als dreigement achter de hand houdend. Mooie constructie om de prijs laag te houden. Om Tom2 net in leven te houden krijgen ze af en toe een kruimeltje toegeworpen. Dat maakt ze dan fier en zelf noemen ze het 'excited'. En het muisje Tom2 stampt dan dapper mee met de grote olifant naast zich en zegt: "Wat stampen we lekker hard he"? Maar ze moeten wel net zoveel kosten maken om die pilots te faciliteren als de grote paritijen. De grote brokken gaan vervolgens niet naar Tom2 maar naar de concurrent. Zelf beseffen ze dat ook, vandaar dat gedoe met horloges en camera's. Producten met een korte lifecycle en voortdurend benodigde innovaties.
Die speelgoed business zorgt er tevens voor dat Tom2 niet als echte dedicated serious mapping partner wordt gezien. Gewoon afsplitsen lijkt me dan ook het beste om eindelijk een serieuze rol van betekenis te spelen. De ijzers liggen nú echt in het vuur en er moet gesmeed worden. Coalities verschijnen, allianties worden geïnitieerd.
Het is net Lord of The Rings. Maar is Tom2 nou Frodo die de ring in bezit heeft? of Gollem die hem ooit in bezit had?
[verwijderd]
0
Hik bij marktaandeel 50/50 zijn de muis en de olifant even groot. Maar TT wel meer lean & mean dan HERE.

Het hele idee achter transitie TT was 'off the shelve' content en diensten te leveren waar weinig 'custom engineering' bij nodig is, zodat de omzet schaalbaar is met minimale meerkosten. Maar dat wil niet zeggen dat custom engineering helemaal niet plaatsvindt. Ik denk echter dat HERE meer doet aan customer specifieke oplossingen dan TT, anders zouden hun kosten niet zo hoog zijn.

tomtom custom engineering:
automotive.tomtom.com/en/professional...

Bij die link zie je een plaatje van een proces. De eerste stap is 'components' en dat is off the shelve. Daarna zijn er stapjes waar tomtom engineers voor nodig zijn of hulp/advies van TT aan de tier1 (bijvoorbeeld een harman) die dat door haar eigen engineers laat doen.

[verwijderd]
1
quote:

Leeuw 007 schreef op 14 februari 2016 19:32:

De 6 euro gaat hoe dan ook deze week in beeld komen.
Je zakgeld?

Mvr gr, Daf66
voda
0
50 zelfrijdende auto's de openbare snelweg op

Op woensdag 16 maart rijden ongeveer vijftig auto's over de A2 van Amsterdam naar Beesd en terug. Dat gebeurt overdag, tussen het overige verkeer, om te kijken hoe dat gaat. De auto's - BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo - rijden in treintjes van vijf of zes.

Waar we 100 mogen rijden, rijden we 100. Waar 120 mag, rijden we 120'
Mark Maaskant, woordvoerder testteam

Dat gebeurt overdag, tussen het overige verkeer, om te kijken hoe dat gaat. De auto's - BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo - rijden in treintjes van vijf of zes.

Ze bepalen zelf hun snelheid en de afstand tot hun voorligger. ,,Waar we 100 mogen rijden, rijden we 100. Waar 120 mag, rijden we 120'', zegt Mark Maaskant van het testcircuit in Lelystad dinsdag. Op het circuit zijn de auto's de afgelopen tijd op de proef gesteld. Als een andere automobilist zich in het peloton wurmt, remmen de auto's erachter zelf af zodat ze weer genoeg afstand hebben. Als de 'onderbreker' weg is, herstelt het pelotonnetje zich. De auto's sturen zelf ook mee met de bochten in de weg.

Handen op het stuur
De bestuurders moeten wel hun handen op het stuur houden, loslaten mag van de wet niet, maar de auto's doen in principe al het werk zelf. ,,Het is absoluut niet de bedoeling dat je met je handen los gaat wapperen. Wij zeggen nooit dat je achter het stuur je e-mails nog even moet wegwerken. Maar de meeste ongelukken gebeuren in de spits. Als je dan zulke technologie hebt, in combinatie met de mogelijkheid om zelf te remmen, wordt het verkeer juist veiliger'', zegt Maaskant.

www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/articl...

Beperktedijkbewaking
1
quote:

Hik schreef op 15 februari 2016 22:54:

Ondanks hetgeen hier door menigeen beweerd wordt is het niet Tom2, maar HERE dat aardig op weg is om op sensorcommunicatie de standaard te zetten.
Afgelopen zomer kwamen ze al met het sensor ingestion initiatief. Het werd hier weggehoond (@BDB). Het zou een zwaktebod zijn en de aanval zou een soort verdediging zijn en een poging om sensordata van 'anderen' te verkrijgen. Maar kijk, wat gebeurt er:
Ze zijn in Finland aan de gang, ze zijn er in Colorado mee aan de gang en zelfs in Nederland zijn ze er mee bezig: HERE plans co-operative transport initiative to tame Dutch traffic ("Beter benutten project").
360.here.com/2015/11/25/here-plans-co...

Dat zielige achterlopende HERE toch.... met hun HERE Location Cloud (operationeel) en DTI/ C-ITS (4G/LTE netwerk).
www.denverpost.com/marijuana/ci_29515...
360.here.com/2016/01/12/colorado-dot-...
360.here.com/2015/10/06/nordicway-sho...

En wat mag Tom2 doen? Kosten maken om klantprojecten te faciliteren, en aan de Q4 cijfers te zien: op no cure- no pay basis.

Ho ho Hik, 'weggehoond' door BDB? Niet zulke grote woorden...
Ik zei vorig jaar dat ik niet overtuigd ben van nut en noodzaak van een industriebrede standaardisatie ohgv sensordata. Die mening heb ik nog steeds.

Het is waar dat HERE het initiatief voor zoiets nam (er althans meer ruchtbaarheid aan gaf) en zelfs een concept schreef. Maar TT behoorde tot de 16 'genodigden', dus zit er iig bij. Verder zitten er enkele wetenschappelijke instituten bij die meegedacht hebben, maar commercieel gezien minder belangrijk zijn. Er zijn echter ook grote (niet-Europese) autofabrikanten en belangrijke toeleveranciers die er niet bij zitten...

Een dergelijke wereldwijde en gedetailleerde standaardisatie lijkt me alleen logisch indien daar een duidelijke commerciële of dwingende inhoudelijke-functionele reden voor is. Maar zo'n reden zie ik niet, slimme verwerking en gebruik van sensordata kan juist een commercieel USP zijn.
Inhoudelijk-functioneel kan ik me wel enige standaardisatie voorstellen bij detectie van plotselinge gevaarlijke situaties, de zg. hazard meldingen (plaatselijke gladheid, omgevallen boom, kettingbotsing etc.). Maar ook dan zie ik spontane detailstandaardisatie door alle betrokken commerciële bedrijven niet zomaar ontstaan. Dat zal eerder het gevolg zijn van wettelijke voorschriften (zoals in Europa binnenkort de E-call verplicht wordt), maar dat zal dan op een generieker niveau zijn. In de vorm van gestandaardiseerde alarmmeldingen, die on board gegenereerd worden uit de pure sensordata. Zeg maar iets als precieser gelokaliseerde 'TMC events', aangepast aan het G4/G5 tijdperk en nieuwe sensortechnologie. Overheden zullen de industrie echt wel vrij laten in de details van hun sensoren en de daardoor primair gecreëerde data.

Overigens zijn we qua wetgeving nog lang niet zover, dat duurt nog jaren. Vooralsnog zijn er alleen onderzoek- en pilotprojecten, soms samen met 'verkeersinstanties'. Daar gaan de links in de bovenstaande post van Hik over. TT doet ook aan sommige van die projecten mee (al timmeren ze meestal minder aan de weg dan HERE).
Niks tegen die pilots, maar ik lees in die links eigenlijk niets over de door HERE beoogde sensorstandaardisatie, laat staan een argumentatie van de noodzaak ervan. Er is wat dit betreft geen verband tussen de aanhef van Hik's post en de rest. Dus Hik, ik deel je sacherijnigheid over de gedaalde TT-koers, maar blijf scherp technisch lezen. Daar ben je goed in (meen ik).

P.S. Er schijnt bij die verkeersinstanties (waaronder het NL 'Beter Benutten'), een nieuwsgierigheid/behoefte te zijn naar directe communicatie met connected cars. Ik heb niks tegen onderzoek op dat gebied, maar zet nog wel vraagtekens bij die 'behoefte'. (Laat mij ook even toekomstguru spelen, ik was er op dit gebied al bij toen Vincent Evers nog haar had, zelfs toen ik zelf nog haar had -:).
Ik stel me die V2I communicatie (waarbij 'I' hier staat voor verkeersgeleiding) veel generieker voor. Waarom zou dat niet via de traffic servers/cloud van TomTom, HERE en Inrix kunnen blijven lopen? Met moderne G4/5 middelen kunnen met name hazard-meldingen vanuit connected cars na bliksemsnelle validatie door die servers vrijwel in realtime in verkeerscentrales aankomen. En omgekeerd ook, denk aan gedigitaliseerde instructies als: "Spookrijder, houdt rechts", of "max. 50 km/h nu ingesteld", aan voertuigen op de desbetreffende rijbaan.
Minder urgente berichten van de wegbeheerder kunnen sowieso via commerciële traffic providers verspreid worden. Bij mijn weten is dat al vele jaren staand beleid bij ons ministerie van I&M (althans niet officieel ingetrokken).

Chameleon
0
www.mckinsey.com/industries/semicondu...

Interessant stuk, ADAS vanuit semicon perspectief.

Food for thought:
"First movers may have a chance to shape the industry—for instance, by helping to establish technical standards or defining fundamental system-design architecture. And companies that secure intellectual property for their ADAS technology early could potentially collect royalties over a longer period, as Bosch did when it created the controller-area-network bus system that became an automotive standard for many years. Since there are only a limited number of technical solutions for ADAS, fast followers may also find that the best ideas have already been patented. Even those that create innovative solutions will have to abide by decisions earlier players made about technical standards and system architecture, even if they are not optimal for their own products. Consider what happened with telecommunications: Qualcomm, as a first mover, successfully pushed many of its own technologies into the LTE standard for wireless communication. Other companies must now adhere to these standards, while Qualcomm receives royalties for its technologies.

Early entry may also make sense when considering the customer base and the industry. OEMs need to screen and prioritize their ADAS suppliers now, since automotive design cycles are long, so first movers may be best positioned to capture value when sales volumes increase. They could also gain a long-term advantage because OEMs and tier-one suppliers may want to stick with trusted, well-known suppliers as they develop next-generation technologies to create fully autonomous vehicles, which are expected to reach the broad market between 2025 and 2030. This is not to say that fast followers cannot succeed, however—only that they may encounter more difficulties and capture less value than companies that aggressively pursued ADAS opportunities early on.
[verwijderd]
0
@chameleon Voor degenen die zeggen dat je niet te vroeg op de markt moet zijn is die tekst toch een sterk tegenargument

"Early entry may also make sense when considering the customer base and the industry. OEMs need to screen and prioritize their ADAS suppliers now, since automotive design cycles are long, so first movers may be best positioned to capture value when sales volumes increase. They could also gain a long-term advantage because OEMs and tier-one suppliers may want to stick with trusted, well-known suppliers as they develop next-generation technologies to create fully autonomous vehicles, which are expected to reach the broad market between 2025 and 2030."
[verwijderd]
0
quote:

*Justin* schreef op 20 februari 2016 12:49:

@chameleon Voor degenen die zeggen dat je niet te vroeg op de markt moet zijn is die tekst toch een sterk tegenargument

"Early entry may also make sense when considering the customer base and the industry. OEMs need to screen and prioritize their ADAS suppliers now, since automotive design cycles are long, so first movers may be best positioned to capture value when sales volumes increase. They could also gain a long-term advantage because OEMs and tier-one suppliers may want to stick with trusted, well-known suppliers as they develop next-generation technologies to create fully autonomous vehicles, which are expected to reach the broad market between 2025 and 2030."
Misschien had Tom2 er beter aan gedaan om hier op te anticiperen in plaats van de Spark en Bandit te ontwikkelen? Ik zie de Bandit echt niet als enabler voor doorontwikkeling van techniek in de zin van beeldherkenning o.i.d. zoals hier weleens gesuggereerd is. Ze hebben al de Bridge, wat in feite als een Android ontwikkelplatform beschouwd kan worden om verschillende ADAS functies mee te implementeren. Het laatste in die richting was volgens mij dat ze de app van Mahindra voor beeldherkenning zouden gaan gebruiken. Dat geeft volgens mij aan dat Tom2 hier zelf niet mee aan de gang is. Aan de andere kant kunnen ze natuurlijk ook niet teveel in het vaarwater van 'partner' Bosch gaan zitten omdat deze hier ook ijzers voor in het vuur hebben liggen. Het is moeilijk manouvreren voor Tom2 en R&D geld is ook beperkt.

3.871 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 ... 190 191 192 193 194 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 5,780
Verschil +0,205 (+3,68%)
Hoog 5,820
Laag 5,600
Volume 475.734
Volume gemiddeld 327.601
Volume gisteren 419.134

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront