Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Backtesten voor gevorderden

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Turnaround_Manager 7 december 2012 09:36
    Hallo Mark, leuk en herkenbaar verhaal over backtesten! Ik maak ook veel gebruik van backtesten bij het ontwikkelen van strategieen. En inderdaad, o.a. vanwege de veel lagere transactiekosten richt ik me uitsluitend op de VS. In de bijlage staat een backtest van een van mijn strategieen.
  2. [verwijderd] 7 december 2012 11:04
    Hoi Mark, in grote lijnen ben ik het eens met je verhaal. Maar voor wat betreft je conclusie over de rendementen van momentumstrategieën na 2008, en dat deze over het algemeen verlieslatend zouden zijn, volg je te veel de waan van de dag.

    Allereerst moet een handelsstrategie van een logisch concept uitgaan. Er kunnen meerdere wegen worden bewandeld, een systeem kan trendvolgend zijn, of juist anti- trendvolgend of er kan worden ingespeeld op uitbraken. Verder moet men niet te veel focussen op het rendement, het risico is zeker zo belangrijk. Sterker nog, het beheersen van het risico is de sleutel tot het maken van rendement op de lange termijn.

    Een systeem moet vooral robuust zijn. Een robuust systeem zal met alle instellingen winst maken. Een systeem dat robuust is, hoeft helemaal niet geoptimaliseerd te worden. Stel nu dat ik een systeem heb dat zowel met een EMA10, 20, 30 als met een instelling 40 goede rendementen oplevert. Tenzij er tussen de beste en de slechte instelling er een enorm verschil is, maakt het niet uit welke instelling je gebruikt. Een robuust systeem maakt optimalisatie als het ware overbodig.

    Als er iets is aangetoond de afgelopen jaren, is dat de vooral de momentumstrategieën uitermate robuust zijn. Maar zoals altijd krijgt men geen gratis lunch op de beurs, dus laat je niet misleiden dat verlieslatend ook gelijk het niet werken van de strategie inhoudt.

    Er zijn momenten waarop deze strategieën dienen te worden uitgeschakeld. Dit kan op een vrij eenvoudige wijze worden uitgevoerd, door bijvoorbeeld het momentumconcept alleen toe te passen als het 200-daags VG stijgt.

    Mischa Peters

  3. Met Effekt 7 december 2012 11:16
    quote:

    Turnaround_Manager schreef op 7 december 2012 09:36:

    Hallo Mark, leuk en herkenbaar verhaal over backtesten! Ik maak ook veel gebruik van backtesten bij het ontwikkelen van strategieen. En inderdaad, o.a. vanwege de veel lagere transactiekosten richt ik me uitsluitend op de VS. In de bijlage staat een backtest van een van mijn strategieen.
    Ook voor beleggingsfondsen blijf ik weg uit Nederland; kosten en rendementen behoren niet tot de wereldtop.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links