TomTom « Terug naar discussie overzicht

Overnamegolf in aantocht

14 Posts
sappas
2
Van: Hendrik Oude Nijhuis
www.warrenbuffett.nl

Wie het financiële nieuws enigszins in de gaten houdt zal het vast al wel zijn opgevallen: de toename in het aantal bedrijfsovernames. Vermoedelijk zal het aantal overnames ook de komende tijd nog wel verder toenemen. Hieronder leest u de vier belangrijkste redenen voor deze naderende overnamegolf.

REDEN 1
Bedrijven beschikken momenteel over meer cash dan ooit tevoren. Enkel de niet-financiële bedrijven uit de S&P 500 beschikken momenteel over US $ 837 miljard aan cash. Dat is 26% meer dan een jaar eerder, wat op zichzelf weer de grootste jaarlijkse toename is sinds de Federal Reserve dit cijfer vanaf 1952 is gaan bijhouden.

Een bedrijf als Exxon Mobil beschikt bijvoorbeeld over US $ 13,3 miljard aan liquide middelen, Johnson & Johnson over US $ 18,9 miljard en Pfizer over US $ 19,3 miljard. Maar het zijn de cashposities van de grote technologiebedrijven die de indrukwekkendheid van het geldpakhuis van Dagobert Duck helemaal doen verbleken: Google bezit US $ 30,1 miljard aan cash, Microsoft US $ 36,6 miljard en Cisco zelfs US $ 39,9 miljard.

Zoals u weet stellen doemdenkers en allerhande pessimisten nogal eens dat toekomstige economische groei vanwege de overheidsstimuleringsprogramma's simpelweg naar voren is gehaald. Opmerkelijk is daarbij wel dat zij de recordniveaus aan cashreserves in het bedrijfsleven voor het gemak maar negeren. Deze megareserves zelf zijn immers niets anders dan naar de toekomst uitgestelde economische groei.

REDEN 2
Waar de cashreserves van het bedrijfsleven zich momenteel op recordhoogte bevinden geldt tegelijkertijd dat de rente zich juist op extreem lage niveaus bevindt. Vele bedrijven brandt het geld dan ook in hun zakken: momenteel genereren de reserves nauwelijks enig rendement.

Sterke bedrijven met stabiele cashflows kunnen momenteel tegen zeer lage rentevergoedingen vreemd vermogen aantrekken. Zo gaf Johnson & Johnson recent bijvoorbeeld nog obligaties uit met een looptijd van 10 jaar - hiervoor hoef de onderneming jaarlijks slechts een rentepercentage van 2,95% te betalen. Wanneer geld zo goedkoop aangetrokken kan worden is haast ieder denkbare investering wel een rendabele, overnames incluis.

Wijzelf vragen ons soms wel af waarom beleggers obligaties van Johnson & Johnson tegen dergelijke lage rentevergoedingen zouden aanschaffen. Enkel het huidige dividendrendement bij Johnson & Johnson bedraagt namelijk al 3,8% en de huidige lage beurswaardering maakt dat wij de kans groot inschatten dat het aandeel Johnson & Johnson over tien jaar op een hoger koersniveau noteert, wellicht zelfs substantieel hoger.

REDEN 3
De derde reden om een flinke toename in het aantal overnames te verwachten vormt het feit dat vele bedrijven momenteel laag gewaardeerd zijn. Helemaal wanneer deze waarderingen worden afgezet tegen de uiterst lage renteniveaus waarvoor momenteel geleend kan worden.

Lage bedrijfswaarderingen impliceren hoge earnings yields (de earnings yield is in grote lijnen te vergelijken met het omgekeerde van de koers/winstverhouding). Met andere woorden: bedrijven krijgen relatief veel winst voor iedere euro die zij aan overnames spenderen. Lage bedrijfswaarderingen in combinatie met de lage rentestanden maakt het doen van overnames momenteel aantrekkelijker dan dit in lange, lange tijd geweest is.

REDEN 4
Heel wat bedrijven werken met (interne) doelstellingen om hun omzet jaarlijks met een bepaald percentage te laten toenemen. Groei houdt bedrijven levendig en ook aantrekkelijk voor huidige en toekomstige werknemers.

Maar ook puur financieel bezien hebben topbestuurders zelf nogal eens baat bij het doen van overnames. Of dat het bedrijf waarvan zij zelf bestuurder zijn wordt overgenomen. Een belang dat overigens lang niet altijd parallel hoeft te lopen met dat van de gewone aandeelhouders.

Zoals u wel bekend is de heersende opvatting dat de economische groei in zowel in Europa als in de Verenigde Staten de komende jaren bescheiden uitvalt. In een economie die zelf maar weinig groeit is het voor bedrijven lastiger om zelf wel substantieel te groeien. Het doen van overnames wordt in zo'n scenario dan nogal eens als optie overwogen om alsnog de gewenste omzetgroei te kunnen laten zien.

Extreme risicomijdendheid
Waarom het aantal overnames dan nu al niet aanmerkelijk groter is? Vermoedelijk is het dezelfde onzekerheid - zo niet panische angst - die beleggers alweer enige jaren in een verlammende greep vasthoudt. Dezelfde angst die ook reeds leidde tot extreem lage renteniveaus. En die afgelopen jaren evenzo als een donkere wolk boven de waarderingsniveaus van aandelen heeft gecirkeld.

Het is echter een kwestie van tijd - een precieze moment laat zich moeilijk inschatten - voordat deze extreme risicomijdendheid wat zal beginnen weg te ebben. Niets lijkt daarmee een ware golf van overnames dan nog in de weg te staan.

Groetjes,

Sappas
[verwijderd]
0
Ik had het al ergens geplaatst, maar in het bericht van afgelopen week, zegt Goddijn niet dat die consolidatie door hun wordt ingezet of dat iemand anders ervoor zorgt dat TomTom een groter marktaandeel krijgt.... ZIJN bedrijf is er niet op uit om marktaandeel te kopen... Maar een ander bedrijf zoals Sony wellicht wel. Mocht zo'n partij TomTom overnemen, dan wint TomTom met sony's vele auto-toepassingen, een groot marktaandeel.

TomTom: marktaandeel winnen door consolidatie

BERLIJN (AFN) - TomTom verwacht marktaandeel te winnen door de voortschrijdende consolidatie in de branche. Dat zei topman Harold Goddijn vrijdag tijdens de IFA-beurs in Berlijn. Goddijn voegde daar aan toe dat zijn bedrijf ,,er niet op uit is om marktaandeel te kopen''. Kleinere, door technologie gedreven overnames sloot hij echter niet uit.

Ik blijf het een vreemde uitspraak vinden. "kleine overnames sluit ik niet uit, maarrrrr ik verwacht wel marktaandeel te winnen door consolodiatie" Dan kun je toch gewoon zeggen dat je kleine overnames gaat doen...
[verwijderd]
0
Overigens heeft Pricewaterhousecoopers begin van het jaar ook aangegeven in 2010 tech overnames te verwachten bij aanbieders van "producten gebonden aan de locatie van de gebruiker."

Gezien de lage koers op dit moment, zou het voor ons als aandeelhouders echter niet het beste moment zijn, maar mocht het er van komen zou een bedrijf wel een fikse premie moeten betalen voordat aandeelhouders hun stukken van de hand doen. Dan kan een eventuele overnemende partij beter nu toeslaan, dan wanneer de koers bijvoorbeeld 6 euro staat en daar een premie op moet betalen. Zeker als er een ollekebolleke overnamestrijd gaat plaatsvinden.

Zelf verbaas ik me er sowieso al over dat grote techreuzen TomTom zo zijn gang hebben laten gaan. Wereldmarktleider in een productlijn... Voor nog geen miljard... Ideale overnamekandidaat. Maar de markt denkt er niet zo over, aangezien er in de koers weinig lucht/fantasie zit (zie: www.belegger.nl/nieuws/92275/wat_is_t...

Cu Chulainn
2
quote:

Belegger01 schreef:

...

TomTom: marktaandeel winnen door consolidatie

BERLIJN (AFN) - TomTom verwacht marktaandeel te winnen door de voortschrijdende consolidatie in de branche. Dat zei topman Harold Goddijn vrijdag tijdens de IFA-beurs in Berlijn. Goddijn voegde daar aan toe dat zijn bedrijf ,,er niet op uit is om marktaandeel te kopen''. Kleinere, door technologie gedreven overnames sloot hij echter niet uit.

Ik blijf het een vreemde uitspraak vinden. "kleine overnames sluit ik niet uit, maarrrrr ik verwacht wel marktaandeel te winnen door consolodiatie" Dan kun je toch gewoon zeggen dat je kleine overnames gaat doen...
TT zal ook marktaandeel winnen zonder overnames als kleinere spelers op deze markt er mee stoppen/failliet gaan.

[verwijderd]
0
Overnamemarkt Fred Huibers - 13 september 2010, 10:15

De eerste contouren van een overnamegolf tekenen zich af. Het overnamevolume stijgt en grote overnames zoals het bod van BHP op Potash of dat van HP of 3Par halen de voorpagina's. Waarom zwelt de golf juist nu aan?

Door vraaguitval tijdens de kredietcrisis heeft het bedrijfsleven de broekriem stevig aangehaald. Er is stevig gehamsterd om de contanten binnenshuis te houden. Inkoop van eigen aandelen werd stopgezet en dividenduitkeringen verlaagd.


In veel gevallen werden dure leningen afgelost en werd geprofiteerd van de lage rente om goedkopere leningen aan te gaan. Het resultaat is een duidelijke versterking van de financiële positie van het bedrijfsleven.

Daarnaast werden bedrijfsprocessen onder de loep genomen. Slecht renderende activiteiten werden afgeslankt of afgestoten.

Waarde creëeren
Dit alles met als doel een goed rendement op geïnvesteerd vermogen te halen, mocht de groei langdurig op een lager niveau blijven. Voor de bedrijven die deze stappen met succes hebben genomen, is de volgende fase aangebroken. Managers niet betaald om langdurig terugtrekkende tactische bewegingen te maken.

Zij zullen met een langetermijnstrategie moeten komen die waardecreatie mogelijk maakt. Veel managers zien mogelijkheden op de overnamemarkt om de strategie in de praktijk te brengen. Zij merken op dat zwakkere broeders op de beurs tegen koersen verhandeld worden die duidelijk onder de intrinsieke waarde liggen.

Economen spreken van een Tobin's Q-ratio van minder dan 1. Dit is de verhouding tussen de waarde waartegen een bedrijf op de beurs verhandeld wordt (teller) gedeeld door de vervangingswaarde van de activa van het desbetreffende bedrijf (noemer).

Haast maken
Een aantal omstandigheden trekt veel bedrijven over de streep om haast te maken met overnames:

Bedrijven hebben veel contanten ter beschikking. Organische groeimogelijkheden worden beperkt doordat de economische groei in de grootste thuismarkten zwak is. Zij kunnen niet te lang wachten met het aanwenden van de ruime kasmiddelen. Anders gaan hun aandeelhouders morren dat de middelen maar uitgekeerd moeten worden.
Door de extreem lage rentevergoeding die beleggers momenteel incasseren op courante staatsobligaties, zijn zij zeer geïnteresseerd om te participeren in uitgiften van bedrijfsobligaties die een hogere rente vergoeding geven. Geld lenen is voor bedrijven op dit moment aantrekkelijk.
De koersen van bedrijven die zij willen overnemen zijn (te) laag. Dit komt mede doordat beleggers gebiologeerd lijken met de macro-economische berichten die al dan niet wijzen op een double dip scenario. Zij hebben weinig oog voor de goede winstcijfers die zelfs kandidaat prooien laten zien. Als deze obsessie van beleggers wegebt, kunnen de koersen van prooien wel eens omhoog schieten.
Value-beleggers
Het devies is aandelen kopen van bedrijven die op de beurs duidelijk onder intrinsieke waarde verhandeld worden en die tegelijkertijd interessant zijn voor bedrijven die onder druk staan om hun ruime kasmiddelen te benutten op de overnamemarkt.

Voor gehaaide beleggers biedt de overnamegolf in wording dus interessante mogelijkheden om geld te verdienen. De zogeheten value funds zijn hierin gespecialiseerd. De resultaten voelen wij aan den lijve. Recent zijn er biedingen op drie posities in onze Amerikaanse portefeuille:

op autoverhuurder Dollar Thrifty waar Herzt en Avis om vechten en een steeds hogere premie bieden
op luchtvaartmaatschappij Express Jet waar Skywest voor de tweede keer zijn best doet om aandeelhouders met een hoger bod (106% premie boven de beurskoers) te verleiden
op electriciteitsmaatschappij Dynegy waar Blackstone haar zinnen op heeft gezet met een premie van 63% maar waar de optiemarkt verwacht dat er nog 12% premie bij moet
De uitzonderlijk hoge premies die geboden worden, maken de huidige aandelenmarkt een interessante plek voor vaardige value-beleggers. Gelet op de omstandigheden die bedrijven nopen tot het doen van overnames, blijft dit voorlopig ook zo.
[verwijderd]
0
Diverse analisten, M&A adviseurs hebben het herhaardelijk over een overnamegolf, met name in de Tech-sector.

Toch blijft het in Nederland nog altijd stil. Stilte voor de storm?

"Het devies is aandelen kopen van bedrijven die op de beurs duidelijk onder intrinsieke waarde verhandeld worden en die tegelijkertijd interessant zijn voor bedrijven die onder druk staan om hun ruime kasmiddelen te benutten op de overnamemarkt."

Hier voldoet TomTom wel aan... www.belegger.nl/nieuws/92275/wat_is_t...
[verwijderd]
0
quote:

Belegger01 schreef:

Diverse analisten, M&A adviseurs hebben het herhaardelijk over een overnamegolf, met name in de Tech-sector.

Toch blijft het in Nederland nog altijd stil. Stilte voor de storm?

"Het devies is aandelen kopen van bedrijven die op de beurs duidelijk onder intrinsieke waarde verhandeld worden en die tegelijkertijd interessant zijn voor bedrijven die onder druk staan om hun ruime kasmiddelen te benutten op de overnamemarkt."

Hier voldoet TomTom wel aan... www.belegger.nl/nieuws/92275/wat_is_t...

En AND dan. Vorige week is dit fonds gestegen op overname geruchten...
charlieb
0
quote:

hvasd schreef:

[quote=Belegger01]
Diverse analisten, M&A adviseurs hebben het herhaardelijk over een overnamegolf, met name in de Tech-sector.

Toch blijft het in Nederland nog altijd stil. Stilte voor de storm?

"Het devies is aandelen kopen van bedrijven die op de beurs duidelijk onder intrinsieke waarde verhandeld worden en die tegelijkertijd interessant zijn voor bedrijven die onder druk staan om hun ruime kasmiddelen te benutten op de overnamemarkt."

Hier voldoet TomTom wel aan... www.belegger.nl/nieuws/92275/wat_is_t...

[/quote]

En AND dan. Vorige week is dit fonds gestegen op overname geruchten...
Mss neemt TomTom AND wl over, ze hebben toch nog voldoende Cash in huis,
[verwijderd]
0
quote:

charlie b schreef:

[quote=hvasd]
[quote=Belegger01]
Diverse analisten, M&A adviseurs hebben het herhaardelijk over een overnamegolf, met name in de Tech-sector.

Toch blijft het in Nederland nog altijd stil. Stilte voor de storm?

"Het devies is aandelen kopen van bedrijven die op de beurs duidelijk onder intrinsieke waarde verhandeld worden en die tegelijkertijd interessant zijn voor bedrijven die onder druk staan om hun ruime kasmiddelen te benutten op de overnamemarkt."

Hier voldoet TomTom wel aan... www.belegger.nl/nieuws/92275/wat_is_t...

[/quote]

En AND dan. Vorige week is dit fonds gestegen op overname geruchten...
[/quote]
Mss neemt TomTom AND wl over, ze hebben toch nog voldoende Cash in huis,
Zou TT daar wat mee opschieten ?
[verwijderd]
0
Als de prijs niet al te veel oploopt is dat denk ik zeker interessant voor TomTom en TA. Kunnen ze de prijzen van de kaarten weer wat ophogen en van And misschien een Budget lijn voor kaarten maken met minder (of zonder) POI.

battumboy
0
[verwijderd]
0
De technologiesector

In de technologiesector maakte het aandeel van softwarebedrijf ArcSight een sprong van 25 procent na het nieuws dat computerconcern Hewlett-Packard het bedrijf wil overnemen voor 1,5 miljard dollar.

www.beurs.nl/nieuws/buitenland/307206...
[verwijderd]
0
quote:

Joris81 schreef:

Als de prijs niet al te veel oploopt is dat denk ik zeker interessant voor TomTom en TA. Kunnen ze de prijzen van de kaarten weer wat ophogen en van And misschien een Budget lijn voor kaarten maken met minder (of zonder) POI.


De vraag is inderdaad of een overname door TT nog meerwaarde geeft. Ik denk overname's alleen maar leuk zijn voor een belegger als die direct bijdragen aan de winst p/a

De vraag is dus;

War zal AND hebben wat TA niet heeft

Ik weet daar onvoldoende van
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 8 mei 2024 17:35
Koers 5,545
Verschil -0,025 (-0,45%)
Hoog 5,590
Laag 5,480
Volume 302.782
Volume gemiddeld 285.601
Volume gisteren 239.559

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront