Aalberts « Terug naar discussie overzicht

Aalberts 2024

74 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
The Third Way...
1
Bron: Maandrapport Add Value Fund

Omzet en vooral winstgevendheid bouwsegment Aalberts sterker dan verwacht

Met aanhoudende zwakte in vooral de Europese nieuwbouwmarkt waren beleggers begin 2023 veelal negatief gestemd over Aalberts’ korte termijn groeivooruitzichten. De soep werd echter niet zo heet gegeten als aanvankelijk opgediend. De groepsomzet van deze innovatieve industriële onderneming nam in 2023 organisch met 4,5% toe naar ruim € 3,3 miljard. Onderliggend nam de omzet van het bouwsegment af met 1,2% naar € 1,8 miljard en steeg de omzet binnen het industriële segment met 12,4% naar ruim € 1,5 miljard. De totale operationele winst exclusief amortisatie (EBITA) nam met 4,2% toe naar € 521 miljoen (15,7% marge).

Dat ondanks de bouwmalaise Aalberts’ bouwomzet slechts minimaal daalde kan vooral worden toegeschreven aan het feit dat ruim 70% van deze omzet is gerelateerd aan de renovatiemarkt. Deze eindmarkt hield zich nog goed staande door investeringen in, en subsidies ten behoeve van, de energietransitie. De cycliciteit ligt hier een stuk lager dan in de nieuwbouwmarkt. Innovaties in bijvoorbeeld leidingsystemen, resulteerden daarnaast in marktaandeelwinst. Door toenemende productievolumes in het tweede halfjaar wist Aalberts zijn operationele winstmarge in dit segment redelijk op pijl te houden (14,3% ten opzichte van 15,0% in 2022).

Het industriële segment, circa 45% van de groepsomzet, draaide daarentegen met een goed gevuld orderboek op volle toeren. Op de rug van ASML (Aalberts is een top-5 leverancier) groeide de semicon business wederom hard. Waar dit in 2015 nog maar 3% van de groepsomzet bedroeg, was dit in 2023 al 14% (€ 461 miljoen). De rol van Aalberts als toeleverancier van ‘s werelds leidende chipmachinefabrikanten wordt hiermee steeds belangrijker. Ook de coating business kende een sterk 2023. Door een sterke toename van de vraag naar (Airbus) vliegtuigen nam ook de vraag naar Aalberts’ gespecialiseerde oppervlaktebehandelingen toe. Ook namen de orders uit de scheepvaart toe. De EBITA steeg met 19% naar € 270 miljoen met een bijbehorende marge van 17,7% (16,3% in 2022).

Vooruitkijkend naar boekjaar 2024 verwachten wij dat het bouwsegment vooral in de eerste jaarhelft nog veel hinder zal ondervinden van uitgestelde nieuwbouwprojecten. Het wachten is op de distribiteurs die hun voorraden op enig moment weer zullen moeten gaan aanvullen. De renovatiemarkt zal net als vorig jaar de kar trekken. Onder aan de streep gaan wij echter vooralsnog uit van een omzetdaling. Het industriële segment daarentegen zal naar onze inschatting zijn omzetgroei voortzetten, zei het op een lager niveau. Voor de gehele groep rekenen wij met een omzet en winst die vrijwel gelijk is aan die van vorig jaar.

Het ziet er naar uit dat de nieuwe CEO, Stéphane Simonetta, de ingezette weg van de vorige CEO Wim Pelsma onderschrijft en voortzet. De nieuwe CEO heeft veel ervaring opgedaan bij grote industriële bedrijven (Honeywell en Valeo), en laatstelijk was hij werkzaam als CEO Industry bij het Deense Grundfos. De overnamestrategie, die in de wacht stond tijdens de overgang naar een nieuwe CEO, zal naar verwachting op korte termijn weer worden hervat.
Stork 49
0
en weer een procentje erbij ; waarom toch (hier) geen belangstelling voor dit aandeel?
Beukenootje
0
Ik heb een flinke tijd dik onder water gezeten met dit aandeel, terwijl de analisten beweerden dat ze er ook niks van snapten dat de koers niet de waarde van het bedrijf weerspiegelde.
Na de koerswinst van de afgelopen maanden ben ik weer droog en tevreden. Maar ben ondertussen wel benieuwd hoeveel rek er nu nog in zit.
Stork 49
0
voda
0
Beursblik: weinig spektakel verwacht bij Aalberts
21-mei-2024 15:52

ING verwacht geen significante veranderingen in marktomstandigheden.

(ABM FN-Dow Jones) De marktomstandigheden voor Aalberts zullen in de eerste vier maanden van dit jaar niet echt zijn veranderd. Dit verwacht analist Tijs Hollestelle van ING.

Hollestelle rekent op autonome omzetdaling van 2 procent in de eerste vier maanden, ten opzichte van een groei van 6,4 procent in dezelfde periode in 2023.

De eindmarkten in de bouwsector, die laat cyclisch zijn, blijven naar verwachting de impact van de hogere rentes voelen.

Hollestelle verwacht wel groei in het halfgeleidersegment, hoewel het groeitempo vermoedelijk wel lager lag dan in de eerste helft van 2023, toen dit 36 procent was.

De analist wees erop dat het segment duurzaam transport ook te maken heeft met een moeilijke vergelijkingsbasis. Vorig jaar was er in de eerste 6 maanden een omzetgroei van 16,7 procent op jaarbasis, maar die groei vertraagde al tegen het einde van vorig jaar naar slechts 2,8 procent. Hollestelle houdt daarom rekening met een omzetdaling van 2,7 procent in de eerste helft van 2024.

De industriële nicheactiviteiten van Aalberts groeiden met 4,7 procent in de eerste helft van 2023 en krompen met 1,6 procent in de tweede helft van 2023. De analist van ING houdt rekening met een daling van 3,1 procent in de eerste helft van 2024.

Hollestelle mikt op een groepsomzet van 3,27 miljard euro en een EBITDA van 627 miljoen euro in 2024. Daarmee is de omzetverwachting van ING in lijn met die op Bloomberg, maar qua winstgevendheid is ING wel iets voorzichtiger dan de 659 miljoen euro die Bloomberg verwacht.

Hollestelle ziet weinig reden voor een koersdaling bij Aalberts, maar aanjagers om te stijgen, zijn er ook nauwelijks, "nu de eindmarkten onder druk blijven".

ING heeft een Houden advies met een koersdoel van 40,00 euro. Aalberts noteerde dinsdag 0,5 procent lager op 47,96 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
quote:

Stork 49 schreef op 12 mei 2024 13:10:

iex premium: waar blijft de smalcaps-rally! Hoort daar Aalberts bij? Of Kendrion?
Worden niet besproken in het artikel:

www.iex.nl/Premium/Adviezen/796283/Vo...
voda
0
Kleine omzetdaling voor Aalberts
22-mei-2024 07:45

Bedrijf rekent op herstel later in het jaar.

(ABM FN-Dow Jones) Aalberts heeft in de eerste maanden van dit jaar de omzet onder druk zien staan. Dit bleek woensdag uit een update van de onderneming,

"De eerste vier maanden waren in lijn met onze verwachtingen", zei CEO Stéphane Simonetta in een toelichting. De marktomstandigheden bleven uitdagend, hetgeen werd opgevangen met kostenbesparingen en "robuuste" prijzen.

Aalberts zag de omzet in januari tot en met april autonoom met 2,6 procent op jaarbasis dalen. Terwijl het segment industriële technologie een groei boekte van 1,7 procent, daalde deze bij building technologie met 6,1 procent.

ING had gerekend op een omzetdaling van 2 procent.

"De toegevoegde waarde marge bleef op een goed niveau", meldde Aalberts verder. Het bedrijf wees daarbij op verbeteringen van de productiviteit, kostenbesparingen en het verlagen van de voorraden, om zo de inflatie en lagere volumes op te vangen.

Simonetta meent dat Aalberts goed gepositioneerd is voor een herstel. "Onze klanten verwachten dat de vraagt aansterkt richting het einde van het jaar."

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
MOEdig Voorwaarts
1
Al met al een beetje een soortgelijk verhaal als bij TKH onlangs (industrie heeft het momenteel gewoon lastig), zei het dat er geen concrete vergezichten zijn (outlook) om ons aan vast te houden.

Uiteindelijk komt de omzetdaling min of meer overeen met de verwachtingen van analisten. De koers is de laatste tijd echter behoorlijk opgelopen. Ik ben benieuwd of de markt vandaag zijn vergevingsgezinde modus voortzet of dat we toch een redelijk stapje terug gaan zetten. In combinatie met het dividend dat er binnenkort ook af gaat (27/5 €1,13) kom je dan mijns inziens echter al gauw weer op een magere waardering uit voor een goed gepositioneerd bedrijf met een fraai track record.

Nadat ik bij de vorige expiratie een gedeelte van mijn positie heb moeten afstaan (geschreven call) kijk ik het vandaag maar eens rustig aan.
voda
0
Beursblik: zwakke jaarstart Aalberts geen verrassing
22-mei-2024 09:34

Degroof krijgt meer vertrouwen in aankomend herstel.

(ABM FN-Dow Jones) De zwakke eerste maanden van Aalberts in 2024 waren geen verrassing. Dit stelde analist Luuk van Beek van Degroof Petercam woensdag in een rapport naar aanleiding van de kwartaalupdate van het bedrijf.

De omzet daalde in de eerste vier maanden van dit jaar met 2,6 procent autonoom, vooral door tegenwind in het segment Building Technology. De groei bij Industrial Technology van 1,7 procent viel tegen, aldus Van Beek.

Positief is volgens de analist dat klanten van Aalberts later dit jaar verbetering verwachten. "In combinatie met erg lage voorraden bij klanten van Aalberts, kan dat voor een snel volumeherstel zorgen", aldus Van Beek.

Ook vond de analist het "bemoedigend" dat Aalberts woensdag meldde dat de toegevoegde waardemarge op een goed niveau bleef. Van Beek heeft er, mede door de maatregelen die Aalberts treft, vertrouwen in dat het bedrijf de winstgevendheid goed op peil zal weten te houden "in dit uitdagende jaar".

Op basis van de update denkt Van Beek wel dat hij zijn taxaties zal verlagen, "maar we krijgen ook meer vertrouwen in een herstel vanaf 2025".

Degroof Petercam heeft een koopadvies op Aalberts met een koersdoel van 55,00 euro. Het aandeel daalde woensdag met 4,0 procent naar 46,18 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
Toddemij
0
In het verleden had Aalberts nogal eens last van de gestegen koperprijs, nu gaat deze op dit moment ook hard omhoog. Lijkt mij dat deze dan weer invloed zal hebben op de inkoop door Aalberts.
74 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 mei 2024 17:28
Koers 46,460
Verschil +0,120 (+0,26%)
Hoog 46,740
Laag 46,200
Volume 177.544
Volume gemiddeld 132.990
Volume gisteren 177.824

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront