Porscheknakker Graat schreef op 17 mei 2021 16:42:
Uit : IEXprofs nieuwsbrief van vandaag.
Bottlenecks drijven prijzen en beursvolatiliteit op
Arbeidsschaarste, chiptekort en hoge grondstoffenprijzen jagen de inflatie op. Beleggers worden er maar nerveus van. Volgens Ewout van Schaick zal de beursvolatiliteit de komende maanden hoog blijven.
Om toch even aan het huisarrest te ontsnappen bracht ik met het gezin een paar dagen door op een Waddeneiland. De hoteleigenaar vertelde mij daar dat hij natuurlijk heel blij is dat er weer toeristen komen maar dat de situatie voor hem nog steeds heel lastig is. Tot mijn grote verbazing noemde hij het vinden van nieuwe medewerkers als zijn grootste uitdaging. Blijkbaar heeft een groot deel van het oude personeel inmiddels een andere baan gevonden. Het vinden van voldoende mensen kan wel eens een bottleneck worden voor het heropenen van meer sectoren deze zomer.
In dezelfde week werden we geconfronteerd met teleurstellende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt: in april nam de werkgelegenheid met 266.000 banen toe, in plaats van de gehoopte toename van een miljoen. Economen hebben hier verschillende verklaringen voor, waaronder de hoge werkloosheidsuitkeringen uit het laatste steunpakket van President Biden. Hierdoor zouden Amerikanen minder snel een laagbetaalde baan accepteren. Daarnaast zijn niet alle oudere werknemers, die de arbeidsmarkt tijdens de corona-epidemie verlieten allemaal meteen teruggekeerd. Sommigen hebben nu zelfs voldoende kapitaal opgebouwd door de goede rendementen op hun aandelen of vastgoed.
Chiptekort
Een krappe arbeidsmarkt komt mogelijk bovenop een aantal andere bottlenecks waar de wereldeconomie momenteel mee te maken heeft. Zo heeft een wereldwijd tekort aan chips de auto-industrie deels stilgelegd. Chipproducenten hebben door de grote vraag naar chips voor met name laptops, smartphones en spelcomputers - als gevolg van het vele thuiswerken en de lockdowns - grote moeite om aan de vraag te voldoen. Veel grote autoproducenten hebben tijdelijk personeel naar huis gestuurd. Autoverhuurbedrijven kopen massaal tweedehandsauto’s in omdat het aanbod van nieuwe auto’s onvoldoende is.
Duurdere bouwmaterialen
De verstoringen in de productieketens blijven niet beperkt tot chips. De wachttijd op een nieuwe racefiets loopt soms op tot een jaar omdat er onvoldoende onderdelen zijn. Toen ik twee weken geleden een half jaar oude offerte voor een kleine verbouwing alsnog wilde accepteren, kreeg ik te horen dat het bod niet meer geldig is. Gestegen kosten van bouwmaterialen zijn de oorzaak. Deze prijsstijgingen houden verband met bottlenecks in diverse grondstoffenmarkten.
"De wachttijd op een nieuwe racefiets loopt soms op tot een jaar"
Bovendien zijn de transportkosten flink gestegen doordat de bouw van nieuwe milieuvriendelijkere schepen achterblijft en veel containers na de crisis vorig jaar nog op de verkeerde plek staan.
Benzineprijs op recordhoogte
Nu we allemaal weer vaker met de auto op pad gaan valt bovendien de recordhoge benzineprijs op. De hoge benzineprijzen zijn natuurlijk een gevolg van de fors gestegen olieprijzen. De prijs voor een vat ruwe Brent-olie is in een jaar tijd van 30 dollar meer dan verdubbeld tot bijna 70 dollar. Dan speelt er nog iets anders. We vliegen veel minder, waardoor de vraag naar kerosine, de brandstof voor vliegtuigen, bijna is weggevallen. De prijs van benzine moet dat verlies nu compenseren.
Door heropening van de economie, de uitgestelde wens tot consumeren en de grote berg opgepot spaargeld is de vraag naar veel producten momenteel groter dan het aanbod. Het gevolg van de reeks bottlenecks zien we terug in de meest recente Amerikaanse inflatiecijfers. De brede inflatie index CPI steeg in April met 4.2% op jaarbasis, terwijl de kerninflatie de hoogste maandstijging sinds 1981 liet zien.
Nerveuze beleggers
Beleggers worden er flink nerveus van en aandelenindices lieten afgelopen week flinke verliezen zien. Ook speculatieve posities in bijvoorbeeld crypto-valuta verloren veel waarde. De vraag is hoe lang de bottlenecks zullen blijven bestaan en of de hogere inflatie van voorbijgaande aard is. Ik denk de onzekerheid hierover nog een tijdje zal blijven bestaan en de volatiliteit in de financiële markten deze zomer daarom op een hoger niveau zal blijven.