Zondag steeds belangrijker voor supermarkten

Door AFN op 5 februari 2016 11:51 | Views: 5.568

AMSTERDAM (AFN) - Steeds meer Nederlanders doen op zondag boodschappen. Ruim twee derde van de huishoudens (67,5 procent) maakte afgelopen jaar gebruik van de zondagsopenstelling van supermarkten, tegen 62,6 procent in 2014. Dat blijkt uit onderzoek waarvan GfK de resultaten vrijdag heeft gepubliceerd.

De zondagse omzet nam in 2015 met ruim een vijfde toe tot 1,4 miljard euro. Dat is goed voor 4,2 procent van de totale supermarktomzet, tegen 3,5 procent een jaar eerder.

Sinds 2008 zit het aandeel van de zondag in de lift, en loopt het belang van de vrijdag en zaterdag gestaag terug. Die twee dagen zijn samen wel nog altijd goed voor 42,6 procent van de totale verkopen.

Geografische verschillen

Jonge alleenstaanden en tweeverdieners gaan het vaakst op zondag naar de supermarkt, gepensioneerden stukken minder. Ook geografisch zijn er grote verschillen. In het westen en zuiden van het land heeft de zondag een veel groter aandeel in de totale omzet dan in het noorden en oosten.

GfK publiceerde ook de omzetcijfers over januari (week 1 t/m 4). Daarin bleven de supermarktverkopen nagenoeg stabiel op 2,6 miljard euro. Er werden 2 procent meer kassabonnen uitgedraaid, maar het gemiddelde bedrag lag 1,9 procent lager op 22,03 euro.

Vorig jaar kregen de januariverkopen in de supermarkten een extra zetje in de rug omdat oud en nieuw in week 1 viel. De afgelopen jaarwisseling viel in week 53 van 2015. Zonder die verschuiving zou volgens GfK sprake zijn geweest van 0,6 procent omzetgroei.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
[verwijderd]
0
Wat is dit toch een broodje aap verhaal van GfK. De omzetten zijn in totaal niets gestegen van voor het zondag openen. O ja, misschien toch wel, maar dat is dan wel ten koste van de kleine winkelier die op zondag gewoon niet open kan, tenslotte is rust ook wel eens leuk. En om extra personeel te moeten aannemen kost voor een kleintje best wel veel. Dus dit is een staaltje van 'hoe maak ik een kleintje kapot'. Laten we heel gauw stoppen met zondag open te zijn.
briljantje
0
Twijfel sterk aan de 2/3 die opzondag naar de supermarkt gaan. Ken in mijn omgeving niemand(!) diezonodigopzondag gaat winkelen. Maar ja, als je elke alleenstaande gaat tellen als 'gezin' dan gaat het hard. En dat voor een heel klein aandeel 'verschoven' omzet. Wordt hier ook een kosten/baten analyse op toegepast?? Die zou weleens heel negatief kunnen uitvallen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.