Update: Opkoopprogramma Fed zou medio 2022 kunnen eindigen - Notulen

Door ABM Financial News op 13 oktober 2021 20:35 | Views: 8.157

Update: Opkoopprogramma Fed zou medio 2022 kunnen eindigen - Notulen
Beeld: Federal Reserve

(ABM FN-Dow Jones) Onder de deelnemers van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve  was sprake van een brede consensus dat het gepast zou zijn om in november te beginnen met het afbouwen van het opkoopprogramma van de Amerikaanse centrale bank. Dit bleek woensdag uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Het obligatie-opkoopprogramma van 120 miljard dollar per maand zou mogelijk medio volgend jaar volledig kunnen worden beëindigd, zo blijkt uit de notulen.

Daarnaast blijkt uit de notulen dat de functionarissen het plan bespraken om het tempo van de aankoop van activa met 15 miljard dollar per maand te verminderen. Volgens het plan zou de Fed de maandelijkse aankopen van obligaties ter waarde van 80 miljard dollar per maand terugschalen met 10 miljard dollar per maand. Het opkoopprogramma van hypotheek gedekte activa van in totaal 40 miljard dollar per maand zou op maandbasis teruggebracht worden met 5 miljard dollar.

Een aantal functionarissen gaven echter de voorkeur aan een snellere verlaging van het programma dan de voorgestelde 15 miljard dollar per maand.

De obligatie-aankopen zijn een belangrijk onderdeel geweest van de inspanningen van de Fed om de groei te stimuleren, nadat de uitbraak van de coronaviruspandemie vorig jaar de Amerikaanse economie ontwrichtte.

De nieuwe prognoses die aan het einde van de tweedaagse bijeenkomst werden vrijgegeven, lieten zien dat de helft van de 18 ambtenaren die deelnamen, verwachtten dat de [staat van de] economie tegen het einde van 2022 een eerste renteverhoging vereist. In juni rekenden slecht zeven functionarissen erop dat de rente volgend jaar zou worden verhoogd. 

De projecties lieten ook zien dat verschillende functionarissen volgend jaar een iets hogere inflatie verwachtten dan in juni, en bijna allemaal voorspelden ze meer renteverhogingen in 2023.

Tijdens de bijeenkomst op 21 en 22 september handhaafde de centrale bank conform de verwachting zijn belangrijkste rentetarieven. De federal funds rate bleef zoals verwacht staan op 0,00 tot 0,25 procent. Het discontotarief werd gehandhaafd op 0,25 procent.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

3 Posts
suske wiet
0
Dit zou kunnen kloppen als de olie prijs rond de 60 dollar blijft .
Ook mag de wereldvrede niet ontsporen .
Het is koffiedik kijken .
De rente zal nog lang laag blijven .
Zelfs in 2023 verwacht ik nog maar een kleine stijging omdat dan de inflatie onder controle zal zijn ?
Niemand zal het juiste antwoord in pacht hebben .
Aandelen in een zijwaartse beweging ,maar er is geen alternatief .
Vastgoed is te riskant .
tampi
0
De verslaving van vers geprint geld is te groot om ermee te stoppen.
De verleiding om te blijven op kopen is te makkelijk.
De wereldmacht die de USD geeft is te mooi.
Met andere woorden: Het opkoop programma van de FED gaat/kan nooit meer stoppen.

De FED gaat door met opkopen totdat de Dollar als wereldmunt gaat vallen.
www.midastouch-consulting.com/wp-cont...
Lepre Chaun
0
voorspelden ze meer renteverhogingen in 2023.
Lekkers in ABN AMRO stappen staat trouwens ook Erg laag gewaardeerd .
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.