The Third Way... schreef op 11 januari 2024 17:25:
"Een pot geld van zo’n 20 tot 25 miljard euro moet waarborgen dat netbeheerder Tennet het stroomnet ‘toekomstklaar’ kan maken."Over een v/d belangrijkste klanten van TKH, namelijk TenneT, zie daarover ook de intro van het draadje. Het kan pas die tientallen miljarden euro's benodigd om het stroomnetwerk te verzwaren investeren, dus daarin de kabels van hoofdleverancier TKH dat orders uitgesteld zag worden, nadat TenneT de Duitse activiteiten heeft verkocht. Dat laatste lukt vooralsnog niet, daarom nu een enorme lening v/d staat bericht de NRC vandaag. Blijkbaar heeft de markt er geen vertrouwen in getuige de koersdaling terwijl bv. Aalberts wel stijgt. Of wordt de NRC niet gelezen?
www.nrc.nl/nieuws/2024/01/11/kabinet-..."Het demissionaire kabinet gaat een ‘miljardenhulplijn’ openen voor stroomnetbeheerder Tennet om te voorkomen dat de verzwaring van het stroomnet, en daarmee de energietransitie, in gevaar komt. Op die manier kan het bedrijf – dat volledig in handen is van de staat – de komende tijd toch de broodnodige investeringen doen om de huidige verstopping van het Nederlandse stroomnet tegen te gaan en het net ‘toekomstklaar’ te maken.
Dat bevestigen bronnen die op de hoogte zijn van de voorgenomen maatregel. De betrokken ministeries van Financiën en Economische Zaken en Tennet wilden donderdagmiddag geen commentaar geven. De maatregel wordt naar verwachting deze vrijdag aan het einde van de middag aangekondigd, na afloop van de ministerraad.
De maatregel is nodig door de vertraging die is ontstaan bij de geplande verkoop van de Duitse tak van Tennet. NRC meldde begin vorig jaar dat de Nederlandse staat die Duitse tak in zijn geheel wilde verkopen aan de Duitse overheid, nadat Berlijn daartoe een officieel verzoek had ingediend. Met de opbrengst van die verkoop, naar schatting 20 tot 25 miljard euro, moet eigenlijk (een deel) van de ‘netverzwaring’ bekostigd worden. De bedoeling was dat die deal vorig najaar rond zou komen. Maar door de politieke impasse die in Duitsland is ontstaan sinds de begrotingscrisis van november, zitten de onderhandelingen nu vast. Het is niet duidelijk wanneer de deal nu tot stand gaat komen."
"De bronnen benadrukken dat de onderhandelingen over de verkoop niet zijn mislukt. De Duitse coalitiepartijen zullen hun geschillen onderling komende tijd wel oplossen, denken zij, maar tot die tijd is de Duitse Tennet-tak „een onderhandelingsfiche” in dit politieke spel. Een andere bron zegt dat de onderhandelingen nog steeds lopen, maar dat het „langer duurt dan gehoopt”. Bij een deal zou het om de grootste verkoop van een staatsdeelneming ooit gaan voor Nederland, groter dan onder andere ABN Amro."