cash is king schreef op 10 mei 2022 23:12:
[...]
Je hebt inmiddels zeker 3 partijen/groeperingen op de markt met verschillende doelstellingen:
1. Hedge funds met short en long posities en soms/vaak beide in één porto. De short- financieren de longposities. Hedgefunds willen geld verdienen op de markt en dat bepaalt hun insteek. Geld verdienen kun je alleen maar, wanneer je bent ingevoerd in de .
markt, of in ieder geval in een aantal sectoren/fondsen. Hedge funds lopen vaak voorop en zetten de trend. Dus in de gaten houden
2 Vermogensbeheerder met vrijwel uitsluitend longposities. Vermogensbeheerders willen geen geld verliezen voor hun cliënten en dat bepaalt hun insteek. Vermogensbeheerders lopen zeker niet voorop, maar wanneer er één in een fonds stapt, of juist uit een fonds stapt, dan volgen ze allemaal. Want niemand wil het verwijt krijgen, dat hij/zij de markt verkeerd heeft ingeschat. Vermogensbeheerders versterken de trend, omhoog of omlaag.
3 Trackers. Hun expertise, voor zover noodzakelijk, ligt bij de samenstelling van de ETF. Welke aandelen komen erin, welke niet. Soms is dat heel eenvoudig: de hele AEX. Trackers willen geen geld verdienen, of geld verliezen. Zij hoeven alleen de formule van hun fund ter bewaken. Waar ze mee kunnen spelen is de verhouding cash vs. belegd vermogen. Wanneer de markt omlaag gaat versterken trackers de trend. aandelen worden in mandjes tegelijk verkocht. De hele beurs kleurt rood. Fundamentals doen er even niet toe.
4. Particulieren. Velen hebben helemaal geen strategie, weten helemaal niet waarom zij in aandelen beleggen, anders dan dat iedereen roept, dat het stom is om je geld op een spaarrekening te laten staan. Particulieren versterken de trends. Als een bepaald aandeel populair is, dan willen zij er ook in - en dan zijn ze voor echte winst veelal te laat - en als de beurs daalt, dan gaan ze verkopen, want iedereen doet het, dus er zal wel een reden voor zijn. Hoog inkopen en laag verkopen is het kenmerk van de doorsnee particulier.
Goed, en dan hoopt Carl op de hedgies en gelijk heeft ie, want de rest zijn allemaal trendvolgers en die hobbelen er slaafs achteraan.
De paar beleggers die er hier op het forum op een meer fundamentele manier naar kijken - ING dan/dus - hebben wellicht gelijk, wanneer ze zeggen, dat ING op basis van de cijfers en de vooruitzichten toch zeker naar 12-13 euro moet doorstijgen en liefst voor het weekend al 10 euro moet doen. Maar ze krijgen pas gelijk, wanneer het grote geld erin stapt, te beginnen met de hedge funds. Of ING zelf met zijn aandeleninkoop. De koers van het aandeel Shell ging ook pas een beetje lopen, toen Shell voor miljarden aan eigen aandelen ging inkopen. Particulieren, hoe gelijk ze ook hebben, zetten met hun aan- en verkopen nu eenmaal weinig zoden aan de dijk.
Tenslotte een vraag aan Carl: kun jij mij de relatie tussen een dalende olieprijs en de koers (hoger in jouw optiek) van het aandeel ING uitleggen/toelichten. Persoonlijk zou ik denken: hoe lager de olieprijs, hoe lager de inflatie en hoe minder noodzaak tot renteverhogingen en dus een lagere koers van ING, of in ieder geval om deze reden geen hogere koers van ING.
N.B. Vandaag dividend ontvangen + een lagere uitoefenprijs van mijn geschreven puts. Van mij mag ING nog vaker dit soort acties doen. Later in het jaar volgt Randstad nog met een speciaal dividend. Kan iedereen dus op dezelfde wijze van profiteren.