Damrak krijgt weer zicht op record door ontspanning in handelsoorlog

Door ABM Financial News op 17 mei 2025 15:06 | Views: 9.829

Damrak krijgt weer zicht op record door ontspanning in handelsoorlog
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week flink gestegen, gesteund door de verdere ontspanning in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Op een slot van 930,90 punten op vrijdag, won de AEX op weekbasis 2,8 procent en komt de hoogste stand ooit van circa 950 punten weer langzaam in zicht. Een week eerder sloot de index op 905,74 punten, toen goed voor een plus van circa een procent.

"Door het nieuws dat China en de VS hun wederzijdse importtarieven verlagen van respectievelijk 125 en 145 procent naar 10 en 30 procent kwam het optimisme terug in de markt", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. De algemene importheffingen voor China, plus de fentanyl-gerelateerde en specifieke sectortarieven zoals voor de auto-, aluminium- en staalsector, blijven wel van kracht.

Deutsche Bank hield rekening met een verlaging van de heffingen voor China tot 60 procent en deze uitkomst is dan ook veel beter dan zij hadden voorzien. "En wij denken dat het ook beter is dan de markt had voorzien in maart."  Kortom, de aandelenkoersen kunnen verder omhoog dan de niveaus voorafgaand aan de start van de handelsoorlog begin april, aldus Deutsche.

Wel is het nieuws vooral positief voor Amerikaanse aandelen, aldus de analisten. De importheffingen zouden volgens de Duitse bank negatiever voor Amerikaanse dan voor Europese bedrijven zijn. Op korte termijn zullen Amerikaanse aandelen daarom nog meer profiteren van het nieuws dan Europese. "Amerikaanse aandelen zullen outperformen ten opzichte van Europese aandelen."  

Nu de handelsrelatie tussen de VS en China is verbeterd en er zelfs een tijdelijk handelsakkoord ligt tussen de twee kemphanen, heeft Goldman Sachs het risico van een potentiële recessie in de VS zelfs verlaagd van 45 naar 35 procent.

Econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen waarschuwde wel dat het "vanzelfsprekend" opletten blijft "voor de wispelturigheid van de regering Trump." Daarbij lijkt er voorlopig weinig schot te zitten in de handelsbesprekingen tussen de VS en de EU.

De Amerikaanse president bezocht afgelopen week de Golfstaten in het Midden-Oosten, met als resultaat een aantal deals rond omvangrijke investeringen in AI die de rally van techaandelen ondersteunen. Mede daardoor steeg de marktkapitalisatie van chipreus Nvidia afgelopen week tot meer dan 3 biljoen dollar. Nvidia kondigde ook een deal aan met Saoedi-Arabië.

"Trump is duidelijk in de stemming om deals te sluiten, dus beleggers houden de ontwikkelingen rond zijn reis in de gaten", zei Deutsche Bank.

Lagere inflatie biedt Fed de ruimte voor verlagingen

Op macro-economisch vlak ging de aandacht afgelopen week vooral uit naar Amerikaanse inflatiecijfers en de detailhandelsverkopen in de VS.

Ondanks het kwakkelende consumentenvertrouwen bleef de Amerikaanse consument tot nog toe behoorlijk kooplustig, volgens Aben. In april stegen de detailhandelsverkopen in de VS echter met slechts 0,1 procent, na een toename van 1,5 procent in de maand ervoor.

Die flinke stijging in maart was volgens ING te verklaren door consumenten die preventief aankopen deden om de tarief-gerelateerde prijsstijgingen voor te zijn. Dat effect ebde in april weg, volgens de economen.

"Ondertussen geeft de gematigde PPI aan dat bedrijven er voorlopig voor kiezen om hogere kosten te absorberen in hun winstmarges", aldus de bank, maar dat zal vermoedelijk niet lang zo blijven. Wel bieden de dalende prijzen de Federal Reserve vooralsnog de ruimte om de rentes later dit jaar verder te verlagen, aldus ING.

De Amerikaanse producentenprijzen daalden in april met 0,5 procent, vergeleken met een maand eerder, zo werd donderdag bekend. Economen rekenden vooraf op een stijging met 0,3 procent in april. Verder daalden ook de kernprijzen op maandbasis in april, terwijl op jaarbasis sprake was van een veel minder sterke stijging van de producentenprijzen dan in maart.

Kijkend naar de Amerikaanse inflatiecijfers, die dinsdag al verschenen, was het volgens Aben vooraf de vraag of de recent ingestelde heffingen al enige invloed zouden hebben op de prijzen, "al is het daarvoor mogelijk nog te vroeg."

Van een hogere inflatie door de importheffingen was in april inderdaad geen sprake. Met 2,3 procent stegen de consumentenprijzen zelfs iets minder dan de 2,4 procent, ook het inflatieniveau in maart, die werd verwacht. De kerninflatie bleef in april op jaarbasis stabiel op 2,8 procent, terwijl de kernprijzen op maandbasis iets minder hard stegen dan verwacht.

Vrijdag bleek dat het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan begin deze maand verder is verslechterd, terwijl de inflatieverwachting verder is opgelopen naar 7,3 procent. De enquête werd wel grotendeels afgenomen voor de VS en China een handelsakkoord sloten  

De euro/dollar handelde vrijdag rond 1,12 en daarmee op weekbasis rond een half procent lager.

De olieprijzen stegen op weekbasis, gesteund door het tijdelijke handelsakkoord tussen de VS en China. Goldman Sachs denkt echter dat de opleving van de olieprijzen, door het optimisme over het handelsbeleid, tijdelijk zal zijn. Het basisscenario van de Amerikaanse bank gaat ervan uit dat OPEC+ de productie in juli nog een keer zal verhogen. Daarnaast zou er zicht zijn op een atoomdeal tussen de VS en Iran, waardoor er mogelijk meer Iraanse olie op de markt komt.

Voor de obligatiemarkten was het een vrij rustige week, met lichte stijgingen, maar vrijdagavond laat maakte Moody's bekend dat het de kredietrating van de VS heeft verlaagd naar Aa1. Daarmee heeft Amerika bij geen enkele van de grote kredietbeoordelaars nog de gewenste 'triple A'-status. In reactie steeg de Amerikaanse tienjaarsrente naar 4,484 procent. Eerder op de dag lag het renteniveau nog rond 4,40 procent. 

Copyright: ABM Financial News / info@abmfn.nl

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
Freddy Krueger
0
Ongelofelijk met al dit nieuws ( Amerikaanse consument, Moody's etc)beurzen op recordhoogte. Nou weet iedereen dat de beurs heel lang irrationeel kan zijn, maar ik ga nu echt wat geld van tafel halen. Na een ook verbazingwekkend rendement dit jaar van 30% tot nu. Ja ik heb veel JET en veel Rheinmetall, lucky choice, maar je moet het geluk niet blijven tarten.
MJGA
0
quote:

Freddy Krueger schreef op 17 mei 2025 16:14:

Ongelofelijk met al dit nieuws ( Amerikaanse consument, Moody's etc)beurzen op recordhoogte. Nou weet iedereen dat de beurs heel lang irrationeel kan zijn, maar ik ga nu echt wat geld van tafel halen. Na een ook verbazingwekkend rendement dit jaar van 30% tot nu. Ja ik heb veel JET en veel Rheinmetall, lucky choice, maar je moet het geluk niet blijven tarten.
Er wordt weer naar een gezamenlijke basis gezocht, het is geen wereld van touch downs van een individueel land. Draaien aan een knop beïnvloed het hele systeem. Leergeld van D.T.

Proud to live in the EU.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.