Beeld: Euronext
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde woensdag rond de klok van elf uur aanmerkelijk lager, vanwege het escalerende handelsconflict tussen de VS en China en een tegenvallend orderboek van zwaargewicht ASML.
De AEX-index verloor 1,0 procent tot 848,65 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,1 procent liet optekenen.
Hoewel de stemming dinsdag nog prima was, keerde na het sluiten van Wall Street de onrust weer terug. Chipgigant Nvidia kreeg een flinke tik te verwerken nadat bekend werd dat het bedrijf een voorziening van 5,5 miljard dollar moet nemen wegens strengere exportrestricties voor zijn H20-chips richting China. In de nabeurshandel daalde het aandeel met ongeveer 6 procent.
Ook zwaargewicht ASML waarschuwde vanochtend voor de gevolgen van de handelsoorlog. De importheffingen zorgen voor onzekerheid, "zeker op macro-economisch niveau". CEO Christophe Fouquet benadrukte dat deze dynamiek nog erg nieuw is en dat ASML dit "erg zorgvuldig" bestudeert. Volgens CFO Dassen is het nog wel te vroeg om "een getal" te zetten op de impact van de heffingen.
Wel lijkt China de deur open te zetten naar onderhandelingen, mits president Donald Trump zich respectvol opstelt tegenover het land. Dit meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van een bron.
Naast respect, wil China een meer consistente positie van de VS zien en bereidheid om de zorgen van China omtrent de Amerikaanse sancties en Taiwan weg te nemen, aldus Bloomberg.
De meeste Aziatische beurzen kleuren vanmorgen rood, ondanks sterke Chinese groeicijfers over het eerste kwartaal. De groei kwam in de eerste drie maanden op jaarbasis uit op 5,4 procent. Ook waren de industriële productie als de winkelverkopen sterker dan verwacht.
Volgens investment manager Simon Wiersma van ING valt een deel te verklaren door het naar voren halen van exportorders naar de VS vanwege de heffingen. Een ander deel van de groei valt te verklaren door overheidssubsidies om de consumptie van vooral diensten te stimuleren.
Dat heeft blijkbaar effect gehad. "Dat is mooi, maar de handelsoorlog met de VS hangt als een donkere wolk boven de Chinese economie en meer stimulering zal nodig zijn", aldus Wiersma.
In het Verenigd Koninkrijk bleek dat consumentenprijzen in maart op jaarbasis minder hard zijn gestegen. Op jaarbasis stegen de prijzen met 2,6 procent na een stijging van 2,8 procent in februari.
Vandaag zal er naast verschillende bedrijfscijfers aandacht zijn voor de inflatiecijfers in de eurozone. In de VS staan onder meer de detailhandelsverkopen en de industriële productie op de rol.
De olieprijzen bleven woensdagochtend dicht bij huis en de goudprijzen stegen tot een nieuw record op 3.300 dollar per troy ounce.
De rentes daalden licht en de euro/dollar noteerde iets hoger op 1,1346.
Stijgers en dalers
In de AEX werd de lijst aangevoerd door Heineken met een winst van bijna 3 procent. Heineken heeft minder bier verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar, zo bleek uit de cijfers. Wel houdt de brouwer vast aan zijn verwachtingen voor 2025. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel voor Heineken van 88 naar 86 euro bij handhaving van het Houden advies. De impact van negatieve wisselkoerseffecten is volgens de analist Fernand de Boer in de afgelopen weken aanzienlijk groter geworden dan verwacht, wijzend op de waardestijging van de euro tegen veel andere valuta.
Ook Jefferies verwacht dat wisselkoersen dit jaar een grotere negatieve impact zullen hebben op de resultaten dan waar analisten rekening mee hielden.
De grootste daler was ASML met een verlies van bijna 5 procent, nadat het orderboek wat tegenviel en het bedrijf waarschuwde voor de onzekerheid wat betreft de handelsoorlog. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor ASML van 760 naar 703 euro met handhaving van het Accumuleren advies. "Een zwakke orderinstroom en een teleurstellende outlook voor het tweede kwartaal", aldus Leneeuw. Maar daar staat wel een sterke brutomarge tegenover, merkte hij op. "ASML verkocht meer dure EUV-machines met een uitgebreidere configuratie."
Verder waren de cijfers over het eerste kwartaal volgens verwachting, aldus Leneeuw. "En de outlook voor 2025 bleef gehandhaafd."
Ook Besi en ASMI behoorden tot de sterkste dalers met verliezen van 3,2 en 3,6 procent.
In de AMX ging OCI aan kop met een winst van 1,4 procent. Aalberts, Arcadis en CVC Capital verloren meer dan 3 procent.
Bij de smallcaps ging Theon International aan kop met een winst van ruim 7 procent. UBS heeft woensdag het koersdoel voor Theon International verhoogd van 37,00 naar 40,00 euro met handhaving van het koopadvies.
Kendrion verloor bijna 6 procent maar noteerde ex-dividend. Gecorrigeerd hiervoor daalde het aandeel met 1,6 procent.
Hekkensluiter was TomTom met een verlies van 8 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!