(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week iets verder gestegen ondanks dat de zorgen over Europa en een dreigende handelsoorlog met de VS toenamen. Op een slot van 881,73 punten op vrijdag steeg de AEX 0,2 procent op weekbasis. Op een slot van 879,80 punten vorige week won de hoofdindex toen op weekbasis 2,0 procent.
De week begon met de aankondiging dat Donald Trump voor Scott Bessent heeft gekozen als minister van Financiën.
"Hij is iets gematigder dan sommige hardliners in Trump 2.0. De markten verwachten dat Bessent enkele van de scherpste kantjes van Trumps America First-strategie zal afzwakken omwille van de financiële en macrostabiliteit", klonk het uit de marktenzaal van KBC.
De opluchting was echter van korte duur want Trump dreigde vervolgens met flinke importheffingen op zijn eerste dag als president van de VS. Hij wil importheffingen van 25 procent opleggen aan buurlanden Mexico en Canada en daarnaast een extra heffing van 10 procent op producten uit China.
"Dit protectionistische beleid zorgt voor onzekerheid, vooral met betrekking tot de gevolgen voor wereldwijde handelsrelaties en de impact op Amerikaanse bedrijven die afhankelijk zijn van deze importen", zei Justin Blekemolen van Lynx.
Beleggers doen er volgens de beleggingsspecialist dan ook verstandig aan voorzichtig te blijven.
Dat Europa niet direct werd genoemd door Trump, betekent volgens experts van ING niet dat hij zijn pijlen niet ook naar hier zal gaan richten.
En dat terwijl Europa economisch toch al tekortschiet. Dat werd afgelopen week nog maar eens onderstreept door zwakke macrocijfers. Zo daalde de Ifo index voor het Duitse ondernemersvertrouwen harder dan verwacht. Verder bleek afgelopen week dat de inflatie in Duitsland in november is uitgekomen op 2,2 procent op jaarbasis, wat iets beter was dan verwacht, maar wel hoger dan een maand eerder. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,2 procent.
In de eurozone als geheel liep de inflatie in november op van 2,0 naar 2,3 procent, zoals voorzien. De kerninflatie bleef in de eurozone op 2,7 procent staan en de diensteninflatie daalde licht naar 3,9 procent. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen in de eurozone in november overigens met 0,3 procent en de kernprijzen zelfs met 0,6 procent.
Ook deze inflatiecijfers zullen belangrijk zijn voor de ECB om in december te bepalen hoe groot een eventuele renteverlaging moet zijn. Econoom Bert Colijn van ING denkt niet dat de ECB te verontrust zal zijn over de inflatiestijging in november. In december zal het cijfer opnieuw hoog zijn, maar begin volgend jaar zal het beeld verbeteren, denkt Colijn.
ECB-bestuurder Isabel Schnabel gooide afgelopen week in een interview met persbureau Bloomberg al koud water op de verwachting dat de ECB de rente in december met 50 basispunten zou kunnen verlagen.
Ondertussen rommelt het niet alleen in Duitsland op politiek gebied, nadat het kabinet recent viel, ook Frankrijk is verre van politiek stabiel. In Parijs werd de afgelopen dagen gesteggeld over de begroting en Marine Le Pen dreigt de regering te laten vallen.
"Staat extreem-rechts op het punt om de regering-Barnier te dumpen? Volgende week weten we meer, maar het zou Europa duidelijk in een nieuwe crisis kunnen duwen, want Frankrijk is niet zomaar 'een' land in Europa. Samen met Duitsland is het de as van Europa", zei beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.
Frankrijk riskeerde daarnaast een kredietverlaging door S&P, maar de kredietbeoordelaar besloot vrijdagavond om de rating op AA- te handhaven met een stabiele outlook. In het geval van een verlaging zou de rente op Franse staatsobligaties vermoedelijk zijn opgelopen en zou de Franse beurs verder onder druk zijn komen te staan. De CAC 40 verloor dit jaar tot nog toe 4,5 procent.
Duidelijk dus dat het pessimisme over Europa steviger vormen begint aan te nemen, volgens Rabobank.
"Het is een opstapeling van zorgen, in het bijzonder over de structurele zwaktes in de twee grote lidstaten Duitsland en Frankrijk, die sinds de overwinning van Trump nog eens verder worden uitvergroot door de dreiging van een handelsoorlog", aldus marktanalist Elwin de Groot.
Europa, zo redeneert de markt volgens De Groot, trekt daarin waarschijnlijk aan het kortste eind. En daarmee neemt de druk op de ECB toe om de rente meer of sneller te verlagen.
ECB-voorzitter Christine Lagarde zei afgelopen week in een interview met de Financial Times dat een handelsoorlog in niemands belang is en de economische groei zal hinderen. Ze riep leiders van de EU dan ook op om geen vergeldingsmaatregelen te nemen, maar te onderhandelen met Trump.
Wall Street vestigt nog altijd records
"Waar er steeds meer wolken in Europa opdoemen, schijnt de zon steeds feller op de Amerikaanse economie", volgens analist Corné van Zeijl van Cardano.
Op Wall Street werkt dat optimisme door. Daar bereikte de Dow Jones index vrijdag een nieuw intraday record boven de 45.000 punten en een slotstand daar net onder. Ook de S&P 500 bereikte in aanloop naar het weekend een all time high. Tot nog toe is 2024 dus een goed beursjaar in de VS, volgens Joost van Leenders, beleggingsstrateeg bij Van Lanschot Kempen.
"De Amerikaanse beurzen hebben een uitzonderlijke prestatie neergezet, met dit jaar al 25 procent winst", zei Van Leenders afgelopen week in een outlook voor 2025 die de bank presenteerde.
De vraag is of de koersen nog verder omhoog kunnen. "Amerikaanse aandelen zijn absoluut en relatief duur", aldus Van Leenders. Daar staat volgens de beleggingsstrateeg tegenover dat het klimaat voor Amerikaanse aandelen "gunstig" blijft in 2025.
Een belangrijke factor daarin is naast het economische beleid van Trump, ook het monetaire beleid van de Federal Reserve. Afgelopen week verscheen de PCE-inflatie en die toonde in oktober een verdere stijging, van 2,1 naar 2,3 procent. Dat was ook verwacht. Ook de kerninflatie liep op, van 2,7 naar 2,8 procent en ook dit was voorzien.
Het gevaar van Trumps handelsbeleid van meer importheffingen is dat de inflatie weer harder kan oplopen. Ondertussen zou de Fed zijn renteverlagingen geleidelijker kunnen laten verlopen, bleek afgelopen week uit de notulen van het laatste rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Momenteel denkt 66 procent van de markt dat er in december nog een renteverlaging van 25 basispunten volgt.
De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0557 en daarmee op weekbasis ruim een procent hoger, terwijl de obligatierentes in de VS, Duitsland en Frankrijk afgelopen week daalden.
De olieprijzen verloren afgelopen week ook terrein, nadat Israël en Hezbollah een wapenstilstand overeenkwamen in Libanon. Verder stelde OPEC+ zijn vergadering dit weekend uit tot komende donderdag.
Bitcoin noteerde vrijdag op ruim 97.000 dollar en daarmee iets lager dan een week geleden. De cryptomunt wist vorig weekend niet door de grens van 100.000 dollar te breken.
"Het geloof in een soepel cryptobeleid van de aankomend president leidt tot veel fantasie en enthousiasme. Zo loopt de markt al behoorlijk vooruit op wat we straks kunnen verwachten", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!