Europese beurzen onder druk in aanloop naar banenrapport

Door ABM Financial News op 5 september 2024 18:46 | Views: 4.926

Europese beurzen onder druk in aanloop naar banenrapport
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde met 0,5 procent tot 512,05 punten. De Duitse DAX liet een beperkt verlies optekenen van 0,1 procent op 18.576,50 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,9 procent bij een stand van 7.431,96 punten. De Britse FTSE ging 0,3 procent lager op 8.241,71 punten.

Naeem Aslam van Zaye Capital Markets bespeurde duidelijk voorzichtigheid in de markt, met beleggers die wachten op belangrijke macrocijfers, zoals het Amerikaanse banenrapport dat vrijdagmiddag verschijnt.

Als de banengroei over augustus lager uitkomt dan 100.000 en het werkloosheidscijfer omhoog gaat, zal de Federal Reserve waarschijnlijk reageren met een grotere renteverlaging dan gewoonlijk, van mogelijk 0,5 procentpunt, gezien de recente opmerkingen van Jerome Powell, zeiden experts van ING.

Vanmiddag konden beleggers al aan de slag met een aantal belangrijke cijfers over de arbeidsmarkt in de VS en over de Amerikaanse dienstensector. Die lieten over het algemeen een beeld zien dat de Amerikaanse economie nog altijd afkoerst op een zachte landing.

Op macro-economisch vlak was er in Europa donderdag verder aandacht voor de Duitse fabrieksorders, die in juli verrassend genoeg met 2,9 procent stegen, waar een daling met 1,0 procent was voorzien. In juni stegen de fabrieksorders in de grootste economie van de eurozone al met 4,6 procent.

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in juli licht gestegen, maar minder hard dan verwacht. Op maandbasis stegen de detailhandelsverkopen met 0,1 procent, na een daling met 0,4 procent in juni. Economen rekenden voor juli op een stijging van 0,3 procent.

"Als eerste indicatie van wat de consument in het derde kwartaal doet, geeft dit niet veel hoop op een verrassende stijging van de consumptie van huishoudens. Misschien hebben de Olympische Spelen de consumptie in Frankrijk gestimuleerd, maar verwacht daar geen grote verrassingen. De trage verkoopcijfers van vandaag illustreren de zwakke economische groei waarin de eurozone zich momenteel bevindt", zei econoom Bert Colijn van ING.

Donderdagmiddag werd bekend dat voormalig Brexit-onderhandelaar Michel Barnier de nieuwe premier is geworden van Frankrijk.

"Hij zal al zijn onderhandelingservaring nodig hebben om een regering te vormen en een begroting goed te keuren die een kans maakt om te overleven. Verdere politieke instabiliteit in Frankrijk kan niet worden uitgesloten, en de komende maanden zullen er waarschijnlijk geen grote economische hervormingen plaatsvinden", aldus ING.

De euro/dollar bleef steken op 1,1100, terwijl de obligatierentes licht daalden. De olieprijzen stegen even twee procent op het bericht dat OPEC+ zijn geplande productieverhogingen met twee maanden zal uitstellen. Rond het Europese slot was de winst teruggelopen tot minder dan een half procent.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt ging Bayer aan kop, met een winst van 3,9 procent en steeg Deutsche Bank met 3,2 procent. Vastgoedbedrijf Vonovia won 1,8 procent. Brenntag belandde onderaan in de DAX, met een verlies van 2,2 procent.

Daimler Truck wisselt eerder dan verwacht van CEO, en dan kan de vraag oproepen of het bedrijf tekortschiet bij de verwachtingen, volgens Citigroup. De bank zegt meer informatie nodig te hebben om de ontwikkeling in het derde kwartaal goed te kunnen beoordelen. Citi verwacht een marge van 4,8 procent, tegen een consensus van 5,7 procent. Het aandeel daalde vandaag met 2,5 procent.

Volvo heeft zijn winstdoelen omlaag bijgesteld, vanwege moeilijke marktomstandigheden en heffingen op auto's die in China gemaakt zijn. Volvo liet een dag eerder plannen varen om tegen het einde van dit decennium alleen nog volledig elektrische auto's te verkopen. Volvo is in meerderheid eigendom van het Chinese Geely. Het aandeel verloor in Stockholm 1,4 procent.

In Parijs was het vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield, dat goede zaken deed, met een plus van 2,8 procent en zaten ook de Franse banken in de lift. Luxemerken LVMH en Hermes moesten 3,6 tot 6,4 procent prijsgeven. Ook defensiebedrijven stonden onder druk.

Associated British Foods, eigenaar van kledingwinkel Primark, is optimistisch over zijn financiële doelen bij de meeste divisies, hoewel de suikerdivisie geraakt wordt door lagere prijzen in Europa. De meeste winst komt van Primark, dat een omzetgroei van ongeveer 4 procent voorziet voor het halfjaar dat half september eindigt. Wel zal de vergelijkbare omzet licht lager zijn, namelijk 0,5 procent. Het aandeel verloor in Londen 8,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen tot een procent lager.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.