Update: Amerikaanse banengroei beduidend harder gestegen dan verwacht

Door ABM Financial News op 2 juni 2023 14:51 | Views: 7.380

Update: Amerikaanse banengroei beduidend harder gestegen dan verwacht
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei veel sterker toegenomen dan verwacht. Dit bleek vrijdag uit het officiële Amerikaanse banenrapport.

Afgelopen maand was er sprake van een banengroei van 339.000. De markt had een stijging van 190.000 banen verwacht.

"Deze stijging past wel in het beeld", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdagmiddag tegen ABM Financial News.

"De markten verwachten een afkoeling, maar die komt er maar niet", en daardoor is het cijfer steeds beter dan vooraf gedacht. En vandaag was het cijfer ook sterker dan dat van ADP.

De werkloosheid kwam in mei uit op 3,7 procent. Dat was in april 3,4 procent. Economen rekenden op een stijging tot 3,5 procent.

De verdiensten per uur stegen afgelopen maand met 0,11 dollar naar 33,44 dollar.

Op jaarbasis bedroeg de loongroei 4,3 procent. Economen rekenden op 4,4 procent.

Voor april werd de banengroei aangepast van 253.000 naar 294.000 en voor maart van 165.000 naar 217.000.

Marey denkt dat de Federal Reserve later deze maand een pauze aankondigt en de rente niet nogmaals verhoogt.

"Powell had de rem er al wel op gezet",  aldus Marey. Hij wil volgens de analist eerst zien in hoeverre alle renteverhogingen nu leiden tot meer voorzichtigheid onder banken bij het verstrekken van krediet.

Volgens Marey zal Powell de haviken willen overtuigen door te zeggen dat de Fed in juni pauzeert, en als de effecten van de laatste renteverhogingen te mager blijken, dat de rente dan in juli weer omhoog kan.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

6 Posts
Er komt nu een hele zware recessie.

De inflatie gaat naar 0%

Zie Spanje, de rest volgt.

Eind 2023 rente weer met grote stappen omlaag.
altijdwat
0
Ik denk dat het voorbarig is om te zeggen dat de rente eind 23 al met grote stappen omlaag zal gaan. Denk eerder aan Q3 of Q4 jaar 2024.
Roesie
0
Nog een veel te hoge loongroei en een geflatteerde banengroei. Zoals van de week uit het ADP rapport ook al bleek zijn het met name (tijdelijke) banen in de hospitality en bouw. Logisch nu de zomer eraan komt. Mooi excuus voor de FED, ondanks dat de recessie al begonnen is , de rente nog iets verder verhogen tot er echt iets breekt. Korte termijn calls zijn er inmiddels uit. Nu gauw een paar herfstputjes voordat de markt erachter komt dat dit geen korte, milde recessie gaat zijn. Daar gaat een ongefundeerde AI-hype niks aan veranderen.
Zonnestraal
1
Ach zolang de indexen maar blijven stijgen is er niets aan de hand. Gewoon recordstanden neerzetten op verschillende indexen en bomen groeien tot aan de hemel in de wereld. Amerika schuldenplafond lekker verhogen en doorgaan.
Roesie
0
Precies, de bomen groeien wederom tot in de hemel. Onderliggend verzwakt de economie in rap tempo, maar dat deert niet. De beurzen stijgen en de VIX daalt hard. Alsof de economie na een korte dip uit het niets weer aan gaat trekken zonder uitgebreide stimulering van overheden en centrale banken. De vraag is hoelang het dit keer duurt voordat de waarheid de leugen achterhaalt.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.