Nederlandse industrie krimpt nog harder

Door ABM Financial News op 1 juni 2023 07:23 | Views: 4.065

Nederlandse industrie krimpt nog harder
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie is in mei opnieuw gedaald. Dit bleek donderdag uit cijfers van Nevi.

De index daalde van 44,9 in april naar 44,2 in mei. 

Het is daarmee de negende maand op rij dat de bedrijfsomstandigheden verslechterden en de grootste achteruitgang in drie jaar.

De zwakke vraag was de voornaamste reden voor de sterkere krimp van de productie en het aantal nieuwe orders. Bedrijven kochten minder in en verkleinden hun voorraden om deze aan te passen aan de lagere werklast. De inkoopkosten daalden voor het eerst in drie jaar. 

"De industrie gaat gebukt onder trage economische groei, die wordt veroorzaakt door de snel gestegen rente en de hoge inflatie", zei sectoreconoom Albert Jan Swart van ABN AMRO in een toelichting. Een sterk herstel van de industrie is volgens de econoom niet te verwachten zolang de economische vooruitzichten niet verbeteren. 

De NEVI PMI is samengesteld uit verschillende deelindexen. Een stand boven de 50 duidt op een groeiende economie en een stand lager dan 50 punten op een daling van de industriële activiteiten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
Maxor
0
De grote leveranciers hebben hun hand overspeelt met prijsverhogingen. Het MKB zit nu op de blaren en moet de nog lopende contracten uitvoeren met te hoge inkoopkosten. Inprijzen van de prijsverhogingen op nieuwe projecten gaat nog moeizaam en de hoofdaannemers krijgen de eindproducten nog niet goed verkocht.
Zonnestraal
0
Gelukkig stijgt de index wel weer. En iedereen maar zeggen het om vraag en aanbod gaat
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.