Netflix en Alphabet zetten Nasdaq flink hoger

Door ABM Financial News op 20 januari 2023 22:09 | Views: 10.363

Netflix en Alphabet zetten Nasdaq flink hoger
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag flink hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 1,9 procent op 3.972,61 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent op 33.375,49 punten en de Nasdaq sloot 2,7 procent hoger op 11.140,43 punten.

"De aandelenmarkten komen op adem", volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. Op weekbasis verloren de Dow en S&P 500 wel terrein. De Nasdaq wist dankzij de stevige winst op vrijdag op weekbasis wel licht te stijgen.

Paul Nolte, marktstrateeg bij Murphy & Sylvest Wealth Management, wees op de koopjesjagers die vrijdag de markt betraden.

Cijfers van onder meer PPG en vooral Netflix kregen een positief onthaal. Google-moeder Alphabet maakte echter bekend dat het flink in het personeelsbestand gaat snijden, net als Microsoft eerder deze week.

"Dat zal niet de laatste zijn nu we op verdere economische zwakte kunnen rekenen in de komende maanden", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Maar het personeelsbestand van deze techbedrijven is ook na de ontslagrondes nog altijd groter dan voor de coronapandemie, volgens Hewson.

Van de 55 bedrijven uit de S&P 500-index die tot nu toe hun kwartaalcijfers hebben gepubliceerd, heeft 67 procent de winstverwachting van analisten met gemiddeld 4 procent overtroffen, volgens ING.

"Dit past in het historische beeld", aldus investment manager Simon Wiersma. Wel staan de winstmarges onder druk. ING verwacht dat de gemiddelde winstdaling beperkt blijft tot 2,7 procent. "Niet geweldig maar ook niet dramatisch", zo vindt Wiersma.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten in december minder hard zijn gedaald dan verwacht.

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0858. WTI-olie werd ruim een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Netflix heeft in het vierde kwartaal van 2022 een hogere omzet behaald bij een sterke abonneegroei. Voor het eerste kwartaal rekent Netflix op een omzet van 8,17 miljard dollar en een winst per aandeel van 2,82 dollar. Het aandeel steeg 8,5 procent.

Amazon Web Services, een onderdeel van Amazon.com, is van plan om tot 2040 maar liefst 35 miljard dollar te investeren in de bouw van meerdere datacentra in de Amerikaanse staat Virginia. Dit zal ten minste 1.000 nieuwe banen opleveren. Het aandeel van Amazon deelde vrijdag in de techvreugde en steeg zo'n 4 procent.

Schlumberger heeft in het vierde kwartaal boven verwachting gepresteerd en kondigde weer een grote dividendverhoging aan. Beleggers reageerden positief. Het aandeel daalde licht.

PPG Industries verwacht in de loop van dit jaar een winstverbetering, onder meer door een matiging van de grondstofkosten, stabilisatie van de vraag naar coatings in Europa vanaf het tweede kwartaal en een sterk economisch herstel in China. Het aandeel won zo'n 6 procent.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, gaat circa 12.000 banen schrappen, meldde The Wall Street Journal. Amazon, Meta en Microsoft gingen Alphabet al voor met het aankondigen van grote ontslagrondes. Het aandeel Alphabet steeg meer dan 5 procent.

Aandelen van Nordstrom stegen vrijdag licht na een stevig verlies donderdag nabeurs, nadat de Amerikaanse warenhuisketen een winstwaarschuwing gaf voor het vierde kwartaal. Volgens het bedrijf vielen de resultaten in de feestdagenperiode flink tegen. "Het is duidelijk dat consumenten selectiever zijn met hun uitgaven gezien de bredere macro-omgeving", zei CEO Erik Nordstrom in een toelichting.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
jan de vakman
2
Ja, dit vreemde verhaal zie je tegenwoordig vaak, het enigste bedrijf, dat met echt goede cijfers kwam en daar ook zeer aandeelhouders vriendelijk mee omging, Schlumberger, daalde op haar mooie cijfers, zeer veel beleggers zijn gewoon woeste fladderaars geworden en zij die voor kwaliteit gaan, worden schaars!!
Hoewel ik wel degelijk voor kwaliteit ga en dat Warren getrouw ook bijna altijd langdurig vast houd, kon ik toch de aex niet plat slaan, het werd een gelijkspel, allebei janken -1,26%!!
Kpn behoorde bij de weinige groen schrijvende fondsen +0,63% en dat betekent meestal, dat er toch een hang naar veilig is geweest van de week, kijk wat dat betreft maar naar de gestaag stijgende goudprijs!!
Post nl gaat ook langzaam het beursmoeras verlaten en haalt al meer droge voeten, van de week zelfs ruim +1,51%, al kan hij nog lang niet tippen aan zijn conculega Inpost!!
Hoewel de rente, voor de zoveelste keer, weer omhoog ging, ging ing dik in de min -2,60%, geen beste beurt voor het minst slechte bankje van Europa!!
Besi kan zijn grotere broer asmi echt niet bij houden, opnieuw een groot verschil in het voordeel van asmi, die pluste 2,36%, besi moest nog een half % meer laten gaan!!
De olie wordt weer duurder betaalt en dit is nog maar het begin verwacht ik en vanaf nu gaat de gasprijs, bijna zeker weer stijgen, toch zag je er niks van terug aan de koers van shell, die stond op lichte vorst, net als buiten nu -1,99%!!
De vuilboeren heb ik van de week wel veel zien rijden, maar het waren bijna allemaal onrendabele vrachtjes, denk ik, renewi leverde bijna 1% in!!
Mijn nieuwe groene ster Ebusco is volgens mij een vallende ster, elke nieuwe order, nu uit Duitsland gaat gepaard met een koersdreun, van de week -3,26%, het valt me toch op hoe verschrikkelijk wispelturig groene beleggers zijn, als er maar een klein beetje poep aan de knikker op de beurs is dan davert alles wat iets met een beter klimaat te maken heeft, als eerste naar beneden!!
Ik had maar 1 echte plusser en dat was opnieuw aperam, +2,05%, hij kreeg van de week 2 koersdoel verhogingen, ik houd me het meest aan de laatste, Deutsche Bank vind aperam stevig ondergewaardeerd en schroefde het koersdoel op tot ath 53€, of hij dat gaat halen weet ik niet, dat zal veel, van wat er in China gaat gebeuren afhangen en nog meer van India, in ieder geval blijf ik hem bijkopen tot 40€, als ik daar de ruimte voor heb, Aaike Dalm heeft winst genomen, er heeft daar een grote kaalslag plaats gevonden, dat duidt op veel vraag en goede prijzen, het betekent gelijk, dat hij voorlopig geen mega hogere prijzen ziet, want dan verkoopt die aardige metaalrecykler, met die grote dollar tekens, in zijn ogen, de boel niet!!
Vandaag is het wel mooi weer om te spitten, maar helaas ligt de akker bedekt onder een laag sneeuw en die onder spitten is heel dom, dan kan je hem in april nog opspitten en groeit er heel weinig, op de veel te koude grond!!
Morgen ons warmen aan de wonderlijk heerlijke warmte van de HEILAND en ik heb gespiekt, we gaan meermalen een echt Israellied Psalm 105 zingen en die behoort qua tekst en melodie bij de hele mooie en heel fijn voor Jan, die zo graag dubbelstemmig zingt, de bovenstem van deze Psalm is makkelijk en heel mooi, dus naar ik hoop, wordt het dubbel feest!!
Maandag hoop ik dat we Amerika achterna gaan, die ging in de rally, na het sluiten bij ons, wel zo gezellig om hen eens leuk na te apen!!, SJALOOM!!!
crxl
0
Ja Jan, wat betreft Aperam,
de 3e koersdoelverhoging arriveerde gisteren,
Aberfeld gaf 45,00 euro door.

Ik kreeg zelf KLM in het vizier,
ga daar eens wat huiswerk aan besteden.
jan de vakman
1
Vriend crxl, gisterenavond heb ik Niels onder de slotcall, al gewezen op het feit, dat KLM zo goed reageerde op de gunstige geluiden over de problemen op Schiphol, ik volg KLM altijd wel omdat broer Leo hem in de porto heeft, ik adviseer hem nogal eens en heb gezegd, koop maar bij, bij die mogelijkheid op 1,17€, daar kan je bijna geen buil aan vallen, zelf heb ik hem niet omdat ik denk dat de hoge olieprijzen, teveel winst weg pakken en als onvervalste groene spoorman, moet van mij dat luchtverkeer, zeker op de korte afstanden, drastisch terug, laat ze eerst maar eens eerlijk belasting over de kerosine gaan betalen!!, vaartwel!!
crxl
0
Beste Jan, mee eens,
het zijn irritante energieslurpers,
die overal mee weg komen,
en toch trekken ze weer mijn aandacht.

Hoe is het met je boek ?
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.