Wall Street op verlies

Door ABM Financial News op 5 januari 2023 20:26 | Views: 3.962

Wall Street op verlies
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street stond donderdagavond lager, na Amerikaanse banencijfers die zo goed waren dat ze als slecht nieuws werden opgevat door beleggers.

De S&P500-index noteerde 0,8 procent lager op 3.821,88 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,9 procent en de Dow Jones-index daalde ook 0,8 procent. 

Voorbeurs bleek de Amerikaanse werkgelegenheid in december veel sterker dan verwacht toegenomen. Er kwamen volgens ADP 235.000 banen bij, terwijl economen rekenden op 153.000 banen, na een groei van 127.000 banen in november.

"Zo lang we in een cyclus van renteverhogingen blijven, zal goed economisch nieuws slecht nieuws blijven voor markten", zei Art Hogan van B. Riley Wealth. 

Econoom Nela Richardson van ADP zei in een toelichting dat de arbeidsmarkt "sterk maar gefragmenteerd" is. "Sectoren die in de eerste jaarhelft agressief mensen aan het inhuren waren, waren een stuk rustiger in de tweede jaarhelft en in sommige gevallen werden er in de laatste maand zelfs mensen ontslagen", aldus Richardson.

Verder bleken de wekelijkse steunaanvragen gedaald met 19.000 tot 204.000.

De Amerikaanse export daalde in november met 2,0 procent, maar de import zelfs met 6,4 procent, waardoor het handelstekort met liefst 21 procent daalde.

In de middag bleek dat de Amerikaanse dienstensector harder is gekrompen in december. De inkoopmanagersindex daalde van 46,2 naar 44,7, volgens S&P Global. 

En de producentenprijzen daalden 0,9 procent in november in de Verenigde Staten, na de daling met 3 procent in oktober.

De aandacht gaat nu uit naar vrijdag, als de Europese inflatiecijfers en het Amerikaanse banenrapport worden gepubliceerd.

Tot slot staan ook de Amerikaanse oliereserves nog op de agenda. Woensdag daalde de olieprijs met meer dan 5 procent, maar vandaag is er een herstel in de maak.

De daling van de energieprijzen en de beter dan verwachte macro-economische cijfers voeden het optimisme van beleggers, zo merkte investment manager Simon Wiersma van ING op.

Volgens analist Florian Ielpo van Lombard Odier Investment Managers is de rally van de afgelopen dagen ingegeven door het idee dat centrale banken een zachte landing kunnen bewerkstelligen. "Dat is hen in het verleden eigenlijk nog nooit gelukt", aldus Ielpo. "Voorzichtigheid is dus geboden."

Woensdagavond werden de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve gepubliceerd. Hieruit bleek dat de Amerikaanse centrale bank voor een langere periode wil vasthouden aan een hogere rente. Geen van de centrale bankiers voorziet in 2023 renteverlagingen.

De euro/dollar handelt op 1,0538 en de Amerikaanse tienjaarsrente veerde op. Stond de rente rond lunchtijd nog op 3,692 procent, inmiddels is dit 3,741 procent.

Bedrijfsnieuws

Amazon gaat niet 10.000 maar 18.000 werknemers naar huis sturen. Dit bleek donderdag, nadat woensdag al bekend werd dat Salesforce kantoren gaat sluiten en 10 procent van zijn personeel zal ontslaan. Het aandeel Amazon daalde 1,5 procent.

Constellation Brands gaf een winstwaarschuwing af. Constellation verwacht voor dit boekjaar een aangepaste winst per aandeel, dat wil zeggen zonder het belang in Canopy, van 11,00 tot 11,20 dollar. Dat is minder dan de 11,20 tot 11,60 dollar die eerder werd voorzien. Inclusief Canopy zal er dit jaar maar een winst overblijven van 0,15 tot 0,35 dollar. Dat is evenwel beter dan het verlies dat in 2022 werd geleden. Het aandeel Constellation Brands verloor 8,5 procent lager.

Slotstanden

De S&P500 index sloot woensdag 0,7 procent hoger op 3.852,50 punten. De Dow Jones steeg 0,4 procent tot 33.269,77 en technologiebeurs Nasdaq klom 0,7 procent tot 10.458,76 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.