EU bereid tot concessies nucleaire deal Iran

Door ABM Financial News op 11 augustus 2022 20:54 | Views: 6.804

EU bereid tot concessies nucleaire deal Iran

(ABM FN-Dow Jones) Diplomaten van de Europese Unie die een impasse proberen te doorbreken in de besprekingen over een atoomakkoord met Iran, hebben een belangrijke nieuwe concessie aan Teheran voorgesteld waarmee snel een einde moet komen aan een VN-onderzoek naar de atoomactiviteiten van de Islamitische Republiek in het verleden. Dat blijkt uit een concepttekst van het voorstel van de EU, dat werd ingezien door de Wall Street Journal.

Het onderzoek van het Internationaal Atoomenergie Agentschap naar niet-aangegeven nucleair materiaal dat in 2019 in Iran werd gevonden, was tot nog toe een belangrijk knelpunt in de gesprekken over een nucleaire deal, die nu al 16 maanden lopen.

Dat materiaal, beweren Israël en westerse functionarissen, is het bewijs dat Iran ooit een clandestien atoomwapenprogramma had, iets wat Teheran lang heeft ontkend, door te zeggen dat het alleen geïnteresseerd is in een civiel nucleair programma.

Volgens de concepttekst moet Iran ermee instemmen om de zorgen van de IAEA weg te nemen voordat een nieuwe atoomdeal van kracht wordt. Als Teheran meewerkt, zullen de VS en andere partijen er bij het IAEA-bestuur op aandringen het onderzoek af te sluiten, staat in de tekst.

Het EU-team, dat de gesprekken voorzit en verantwoordelijk is voor het opstellen van de overeenkomst, heeft gezegd dat dit de definitieve tekst is die het zal aanbieden om de nucleaire deal nieuw leven in te blazen, aldus de Wall Street Journal. Volgens twee bronnen moet er uiterlijk 15 augustus een antwoord komen van alle partijen.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

3 Posts
jonas
3
Iran barst van de olie en gas en waarom moet dan zo nodig nucleair? Voor vreedzame doeleinden? Geloof er niets van,
Het is gewoon geen logische energiebron voor de eerste decennia daar.

Hier Zit de leugen van de zakkenvullende Islamische Elite. aldaar.

"Dat materiaal, beweren Israël en westerse functionarissen, is het bewijs dat Iran ooit een clandestien atoomwapenprogramma had, iets wat Teheran lang heeft ontkend, door te zeggen dat het alleen geïnteresseerd is in een civiel nucleair programma."

Wordt tijd dat de EU dat eindelijk eens inziet.

Groet, Jonas
jan de vakman
1
Ik denk dat jij de spijker precies op zijn kop slaat, jonas, de leugen is wel heel erg doorzichtig, Israel zal ook nooit akkoord gaan, met een wazig verhaal!!
jowi
1
Iran, dat is toch dat land dat aan Poetin drones wil gaan leveren !
Lekker konsekwent die EU
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront