Europese beurzen sluiten lager

Door ABM Financial News op 23 juni 2022 18:30 | Views: 2.924

Europese beurzen sluiten lager
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 sloot 0,8 procent lager op 402,40 punten, de Duitse DAX daalde 1,8 procent op 12.912,59 punten, de Franse CAC 40 zakte 0,6 procent bij een stand van 5.883,33 punten en de Britse FTSE 100 sloot 1,0 procent lager op 7.020,45 punten.

"Na de daling van woensdag zagen de markten er al kwetsbaar uit vanwege de groeiende zorgen over een mondiale recessie", volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

"Deze zorgen worden verder versterkt door de nieuwste inkoopdata vanuit Duitsland en Frankrijk die wijzen op verdere economische zwakte in juni, waarmee de angst toeneemt dat beide landen in een recessie belanden", aldus Hewson.

De voorlopige inkoopmanagersindices in juni kwamen voor Duitsland, Frankrijk en de eurozone allemaal een stuk lager uit dan in mei. Maar met standen boven de 50 wijzen de cijfers nog altijd op groei.

De eerste haperingen zijn volgens econoom Chris Williamson van Markit inmiddels zichtbaar, nu de verhoogde vraag na de coronacrisis begint af te nemen. Hij wees erop dat de inflatie hard stijgt en het vertrouwen onder zowel consumenten als ondernemers afneemt.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0520. WTI-olie kostte rond 105 dollar en was daarmee bijna een procent goedkoper dan woensdag.
 
Bedrijfsnieuws

In Parijs deden de aandelen van luxemerken het donderdag goed. Hermes won 2 procent en LVMH ruim 2,5 procent. Koploper was Eurofins Scientific, met een plus van ruim 4 procent.

Hekkensluiters in de CAC 40 waren de banken. BNP Paribas en Société Générale leverden zo'n 4,5 tot 5,5 procent in.

In Frankfurt ging Fresenius aan de leiding, met een plus van 2,5 procent. HelloFresh steeg ruim 2 procent. Deutsche Bank belandde onderaan in de DAX en leverde liefst 12 procent in.

Ook elders stonden financiële waarden onder druk. ING daalde meer dan 4 procent in Amsterdam en UniCredit bijna 4 procent in Milaan.

In Amsterdam steeg de koers van het aandeel bierbrouwer Heineken ruim een procent na een koersdoelverhoging van Barclays en in Brussel liep die van sectorgenoot AB InBev ruim een half procent op.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren rond het Europese slot verdeeld.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.