Philips geeft update rond terugroepen slaapapneu-apparaten

Door ABM Financial News op 24 mei 2022 11:55 | Views: 8.282

Philips geeft update rond terugroepen slaapapneu-apparaten
Beeld: Philips

(ABM FN-Dow Jones) Philips heeft een update gegeven over het terugroepen van zijn slaapapneu-apparaten, nadat vorige week bekend werd dat de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten tussen april 2021 en april dit jaar meldingen heeft ontvangen van 124 sterfgevallen, die mogelijk verband houden met de apparaten van Philips tegen slaapapneu.

In totaal werden 21.000 medische incidenten gerapporteerd bij de FDA door artsen en patiënten, aldus de FDA.

Philips wijst er dinsdag in een persbericht op dat dergelijke meldingen, zogeheten Medical Device Reports, "geen bewijs zijn dat het apparaat de nadelige uitkomst of gebeurtenis heeft veroorzaakt of ertoe heeft bijgedragen, en dat de oorzaak van een gebeurtenis doorgaans niet alleen op basis van dit rapportagesysteem kan worden bepaald. Philips Respironics onderzoekt alle beschuldigingen van apparaatstoringen, overlijden of ernstig letsel", aldus het concern.

In de DreamStation-apparaten zit een schuim verwerkt om het geluid van de machines te dempen. Kleine deeltjes daarvan worden mogelijk uitgestoten, wat de luchtwegen kan irriteren. De vrijgekomen gassen kunnen ook giftig zijn of mogelijk zelfs kanker veroorzaken.

Philips zei dinsdag dat de eerste testresultaten suggereren dat de afbraak van het schuim in de apparaten wordt versneld door herhaalde blootstelling aan ozonreiniging.

"De FDA en Philips hebben gecommuniceerd en herhaald dat ozon geen goedgekeurd reinigingsmiddel is. Zo heeft Philips, zoals voorgeschreven door de FDA, prominente informatie gepubliceerd over het risico van het gebruik van ozonreinigers op de bestemmingspagina van de Philips Respironics field action-website", aldus het bedrijf.

Uitgebreide tests en analyses met betrekking tot de getroffen apparaten zijn aan de gang en Philips Respironics verwacht een update te leveren in het tweede kwartaal van 2022.

Verder verwees het bedrijf dinsdag naar een analyse die in mei is gepubliceerd in het European Respiratory Journal, waarin werd geconcludeerd dat aanhoudende en volgzame CPAP-therapie van OSA met Philips Respironics-apparaten, in vergelijking met apparaten van andere fabrikanten, niet geassocieerd wordt met een verhoogd risico op kanker na een gemiddelde follow-upduur van 7,2 jaar. 

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

4 Posts
toekie
0
je kan het ook door een roze bril bekijken zonder de apparatuur zouden er misschien duizenden zijn overleden
tinybolus
0
Je kunt lullen als brugman, maar in de VS gaan de zaken nu eenmaal anders dan hier. Waar rook is, is altijd vuur.

Als je niet schikt/betaalt, zullen rechtzaken ellenlang voortduren :(
ToTheTop
0
quote:

tinybolus schreef op 24 mei 2022 15:40:

Je kunt lullen als brugman, maar in de VS gaan de zaken nu eenmaal anders dan hier. Waar rook is, is altijd vuur.

Als je niet schikt/betaalt, zullen rechtzaken ellenlang voortduren :(
Als bij de overledenen rokers zitten dan wordt het weerleggen vrij gemakkelijk, omdat dood door roken velen malen hoger ligt en duidelijk bewezen is. Ook mensen uit stedelijk gebied met veel verkeer en fijnstof, winnen een zaak ook niet eenvoudig of mensen die beroepen hebben gehad waar ze in aanraking kwamen met giftige stoffen.
N audio
0
Ach, het lijkt er mogelijk op dat de Yankees de sterk groeiende markt van apneu apparatuur graag zoveel mogelijk in handen zien van een Amerikaans, ipv een Europees bedrijf. Alle middelen om dat doel te bereiken lijken geoorloofd, USA first...
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront