TKH bouwt nieuwe kabelfabriek in Eemshaven - media

Door ABM Financial News op 23 mei 2022 21:08 | Views: 5.882

TKH bouwt nieuwe kabelfabriek in Eemshaven - media
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) TKH bouwt zijn nieuwe kabelfabriek niet in de Amsterdamse haven, maar kiest voor de Eemshaven in Groningen vanwege het stroomtekort in de hoofdstad. Dit meldde het Financieele Dagblad maandag op basis van uitspraken van de CEO van TKH, Alexander van der Lof.

"We konden in Amsterdam geen energie krijgen, omdat er geen capaciteit meer is", zegt de CEO tegen het FD. 

Door het besluit loopt Amsterdam een investering van 130 miljoen euro mis.

Volgens Van der Lof zou het ook nog eens drie tot vijf jaar duren om de fabriek van de grond te krijgen, "vanwege alle benodigde vergunningen. Het terrein ligt dichtbij Natura 2000-gebieden en dan heb je te maken met stikstofnormen die bouwwerkzaamheden belemmeren. In Eemshaven is dat niet aan de orde", volgens de topman.

Het Havenbedrijf Amsterdam bevestigt tegenover het FD dat men heeft gesproken met TKF, de kabeldochteronderneming van TKH, over een vestiging in de Amsterdamse haven. 

"TKF wilde met 1,5 jaar operationeel zijn en dat lukt met de huidige elektriciteitscongestie niet. Helaas."

Het technologiebedrijf uit Haaksbergen gaat in de Eemshaven kabels produceren voor offshore-windparken. Het gaat om de kabels die windturbines binnen een windpark met elkaar verbinden. De nieuwe vestiging moet medio 2023 operationeel zijn en levert 100 tot 150 banen op, verwacht Van der Lof. 

De fabriek kan per jaar 1200 kilometer zeekabel produceren, aldus het FD.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
KooptNederlandscheWaar
5
Wat een kutland is dit toch. Rot toch op met je stikstof.
We bedenken een papieren norm voor "de natuur" en daar moet alles voor wijken. Omdat er door een teveel aan stikstof kennelijk de verkeerde plantjes groeien in natuurgebieden, vinden mensen die daar (zeggen ze zelf) voor door geleerd hebben.
Voor het gemak wordt even vergeten dat er geen oorspronkelijke natuur in Nederland is (naar mijn bescheiden mening is alle natuur in Nederland historisch cultuur landschap, zoals de hei, en de naaldboombossen waarbij het hout voor de mijnen nodig was, en veenafgravingen zoals de weerribben). Alle echte natuur is door onze voorouders als vakkundig vernietigt in de prehistorie. Anders konden we ook niet in dit moeras wonen. Vooruit, als er iets in de buurt komt van "echte natuur", dan de Waddenzee. Maar kennelijk is dat geen natura 2000 gebied, dus daar mag je wel een fabriek naast bouwen.
Gestoord, en niemand die zich er druk om maakt.
jan de vakman
0
De urgentie om al die opgewekte groene energie goed op te kunnen slaan en gereguleerd te kunnen gebruiken, neemt enorm toe, hiermee gaat een succesvolle energie transitie, staan of vallen!!
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront