Lichte omzetdruk Pharming

Door ABM Financial News op 17 maart 2022 07:26 | Views: 8.194

Lichte omzetdruk Pharming
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Pharming Group heeft in 2021 de omzet en winst onder druk zien staan. Dit bleek donderdag uit cijfers van het biotechbedrijf.

De omzet daalde met 6 procent van 212 naar 199 miljoen dollar. Ook de brutowinst nam met 6 procent af en de nettowinst halveerde ruimschoots van 37,7 miljoen naar 16,0 miljoen dollar.

Die omzetdaling was volgens Pharming vooral het gevolg van een lagere verkoop van Ruconest in de VS. Hier nam de omzet als gevolg van de corona-uitbraak met 5 procent af. Ook waren er volgens Pharming schommelingen in het bestellingspatroon van klanten. Maar ook in Europa daalde de omzet, van 8,2 naar 4,9 miljoen dollar.

Ook was er volgens Pharming "een aanzienlijke stijging" van de bedrijfskosten, waardoor de winst met 58 procent daalde. Daar stond een gunstig valuta-effect tegenover, merkte Pharming op.

Leniolisib werd onlangs gevalideerd na positieve resultaten in een registratiestudie bij patiënten met geactiveerd fosfoinositide-3-kinase-delta-syndroom. "Als gevolg hiervan verhoogden we onze investeringen in de voorbereidingen voor de lancering van het product die we vanaf het eerste kwartaal in 2023 in de VS en Europa verwachten, afhankelijk van de goedkeuringen van de regelgevende instanties", zei CEO Sijmen de Vries in een toelichting. De voorbereidingen voor Leniolisib zullen significante effecten hebben op de winstgevendheid, waarschuwde Pharming. Noodzaak tot additionele financiering ziet het bedrijf evenwel niet.   

De kas bedroeg eind 2021 193 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder 207 miljoen dollar.

Pharming verwacht in 2022 een terugkeer naar een enkelcijferige groei van de groepsomzet uit de verkoop van Ruconest, "gedreven door de VS en uitgebreide EU-activiteiten." Er worden kwartaalschommelingen in de inkomsten verwacht, waarschuwde het bedrijf.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.