ING: Unilever doet royaal bod op consumententak GSK

Door ABM Financial News op 17 januari 2022 09:46 | Views: 19.622

ING: Unilever doet royaal bod op consumententak GSK
Beeld: Unilever

(ABM FN-Dow Jones) Unilever heeft een royaal bod gedaan op de consumententak van GlaxoSmithKline. Dit stelde analist Reg Watson van ING maandag.

Unilever deed inmiddels al drie biedingen op de tak, waarvan de laatste op 20 december van 50 miljard Britse pond. Dit bedrag bestaat uit 41,7 miljard pond aan contanten, aangevuld met 8,3 miljard pond aan aandelen Unilever. Daarmee wordt de divisie volgens ING gewaardeerd op 18,7 keer de voorziene EBITDA van dit jaar. Dat is "royaal" voor een EBIT-marge van circa 25 procent en een groei van 4 procent, aldus Watson.

Unilever wordt zelf namelijk gewaardeerd tegen een 12,2 keer de verwachte EBITDA voor dit jaar, terwijl de groei en marges maar iets lager zijn dan bij de consumententak van GlaxoSmithKline, zo stelde de analist.

Volgens bronnen tegenover Bloomberg is Unilever in gesprek geweest met banken voor aanvullende financiering om een hoger bod te kunnen doen op de consumententak. Uiteindelijk zou Unilever enkele niet-kernactiviteiten van de consumententak van GlaxoSmithKline kunnen doorverkopen om de financiering voor de overname rond te krijgen, aldus Bloomberg.

Watson acht het mogelijk dat Unilever een hoger bod zal doen, maar vraagt zich af of Unilever de niet-kernactiviteiten uiteindelijk tegen een aantrekkelijke waardering kan doorverkopen om de schuldratio omlaag te krijgen.

"Als de topman van Unilever besluit om het bod te verhogen, zonder de Refreshment-tak te verkopen, dan zal hij nog meer onder vuur komen te liggen", concludeert Watson.

ING heeft een koopadvies op Unilever met een koersdoel van 58,90 euro. Het aandeel daalde maandag met 6,1 procent tot 44,34 euro.  

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
Tikka
2
uit grote overnames komt bewezen weinig aandeelhouderswaarde rollen. Deze stap voelt als een panieksprong van het management en geeft mij weinig vertrouwen. het zou naar mijn inzien veel beter zijn om eerst non core assets de deur uit te doen en dan opties te bekijken, niet andersom. In het door Unilever geplande scenario weet de markt ook dat je het onderdeel moet verkopen tbv de schuldratio dus dan krijg je er de bodemprijs voor
Killroy
0
Het achterblijvende koersverloop van de Unilever t.o.v. de peers,toont aan dat het richten op duurzaamheid niet a priori in het belang van de aandeelhouders is.
Overigens geldt dit eveneens voor andere bedrijven die zich laten leiden,door de duurzaamheidscultus.
SlechteBelegger
1
quote:

Killroy schreef op 17 januari 2022 11:28:

Het achterblijvende koersverloop van de Unilever t.o.v. de peers,toont aan dat het richten op duurzaamheid niet a priori in het belang van de aandeelhouders is.
Overigens geldt dit eveneens voor andere bedrijven die zich laten leiden,door de duurzaamheidscultus.
Dat is dan toch weer grappig dat alle pensioenfondsen en beleggingsinstellingen altijd hun mond vol hebben van duurzaam. Vervolgens stampen ze alle oliebedrijven aan gort. Maar als er dan een bedrijf zich richt op duurzaam en wat minder op winst is het ook niet goed. Dit soort partijen moeten juist Unilever kopen en de minder duurzame peers eruit rossen. Maar dat zal wel niet gebeuren. Want net als voorheen met de oliebedrijven draait het voor de pensioenfondsen stiekem toch ook alleen maar om winst maken. Dat hierbij de aarde naar de kloten gaat boeit niet zo.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.