Tech lager in rode AEX, in de AMX krijgt Alfen er flink van langs

Door ABM Financial News op 14 januari 2022 10:54 | Views: 14.956

Tech lager in rode AEX, in de AMX krijgt Alfen er flink van langs
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend lager, waarbij vooral tech-aandelen weer inleverden. Rond de klok van elf uur daalde de AEX 0,5 procent tot 787,71 punten.

De lagere koersen in Amsterdam volgen op een rood slot op Wall Street donderdagavond. "De Fed vertelde dat het de inflatie agressief zou bestrijden", aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. "Het gevolg is dat beleggers hun portefeuille herbalanceren en hoofdzakelijk tech-aandelen verkopen, terwijl waarde aandelen worden gekocht."

"De rentegevoelige Nasdaq leverde donderdag flink aan waarde in, terwijl de verliezen voor de Dow Jones-index beperkt bleven", zag analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote. Volgens Ozkardeskaya is de Dow Jones-index beter beschermd tegen een stijgende rentes.

Vanochtend stonden tech-aandelen in Amsterdam ook lager, met verliezen voor onder meer Besi, ASMI en ASML. De chippers lieten donderdag nog flinke winsten zien, na onder meer recordcijfers van chipproducent TSMC.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1458. De olieprijzen stegen licht.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse economie in 2021 met 2,7 procent is gegroeid ten opzichte van 2020.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen verloren de techaandelen Besi, ASMI, ASML en Adyen 2,0 tot 4,2 procent. Philips noteert met 2,5 procent wel in het groen. HSBC verhoogde het advies voor het aandeel van Houden naar Kopen met een koersdoel van 38 euro, zei handelaar Bert van der Pol van Today's Group.

In de AMX verliest Alfen 5,4 procent. OCI en Galapagos tonen kleine winsten.

In de AScX daalt CM.COM 2,9 procent. Pharming wint 2,2 procent en BAM zit hier slechts kort achter.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
Jelle Trader
0
rene66
0
Het probleem zit niet in de rente verhoging of afbouw, dat is voor een zeer groot deel al in geprijsd. Het probleem zit in de algoritmes van de shortende hedgefunds en hun algoritmes en het feit dat kopers aan de zijlijn staan af te wachten.

Elke keer als een FED directeur bijna hetzelfde verteld wordt op de verkoopknop gedrukt. De mega cap bedrijven hebben bijvoorbeeld helemaal geen last van renteverhogingen, ze hebben enorm veel geld, de economie gaat nog steeds goed, de winsten worden dus groter. Toch gaan die aandelen ook naar beneden. Mooi dat er een aantal flinke buyback programma's hebben.

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.