Update: EBA: Europese banken staan er beter voor

Door ABM Financial News op 4 december 2021 11:55 | Views: 13.982

Update: EBA: Europese banken staan er beter voor
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De grootste Europese banken hebben hun solvabiliteit, winstgevendheid en liquiditeit zien stijgen. Dit bleek vrijdag uit de laatste transparantie-oefening van de Europese bankautoriteit EBA.

Aan het einde van het tweede kwartaal stond de CET 1 ratio van de120 deelnemende banken op 15,8 procent. Dat is 0,8 procentpunt meer dan medio 2020. Fully loaded steeg het percentage van 14,7 naar 15,5 procent.

In België lieten Belfius en KBC een fully loaded ratio zien van 15,7 en 17,5 procent. Het Nederlandse ABN AMRO kwam uit op 18,3 procent, Rabobank op 17,2 procent en ING op 15,7 procent.

Wat echter meer in het oog sprong, is dat het rendement op het eigen vermogen van de deelnemende banken is gestegen van 0,4 naar 7,4 procent.

Toch waarschuwde de EBA dat op het vlak van winstgevendheid er "structurele uitdagingen" blijven.

Volgens de bankenautoriteit voorkwamen steunmaatregelen van overheden en centrale banken dat banken verder moesten afschrijven op hun bezittingen.  "Maar dit maakte het ook lastiger voor de banken om de kredietwaardigheid van hun klanten te testen."

"Vooruitkijkend moeten zowel banken als micro- en macroprudentiële autoriteiten voorbereid zijn op een verslechtering van de economische vooruitzichten of als de inflatiedruk zich vertaalt in verdere rentestijgingen."

En hoewel de aanbevelingen om uiterst terughoudend te zijn met het uitkeren van dividenden is verlopen, herhaalde de EBA vrijdag dat banken "geen al te genereus dividend- en inkoopbeleid zouden moeten voeren". 

Met het oog op de toenemende volatiliteit van de rentes moeten banken "het risicoprofiel van hun financieringsplannen zorgvuldig evalueren en ervoor zorgen dat ze de huidige centralebankfinanciering kunnen vervangen door andere financieringsbronnen", vindt de bankenautoriteit.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

7 Posts
Lepre Chaun
0
[verwijderd]
0
Zo'n beetje alle generieke diensten worden omgezet in apps. Bijvoorbeeld Uber, Airbnb, Spotify en Calcasa.

Met blockchain (nee geen Bitcoin) is het overgrote deel van de financiële dienstverlening eenvoudig in software te implementeren, ben er dan ook niet zo zeker van dat deze instellingen een gouden toekomst voor zich hebben.
Eric519
0
De banken krijgen steeds minder en minder toekomst hier. Inderdaad , gewoon Blockchain ! Banken behoren bij de oude economie ! Ik zit liever vol in FLOWTRADERS vanaf maandag !!
Eric519
0
quote:

Spaarpotvuller schreef op 3 december 2021 19:13:

Laat ik nu ING, ABN en ook Aegon hebben, topnieuws !
Banken leunen nog steeds veels teveel op steun die er straks simpelweg niet meer is !
Peak
0
Banken, hoewel individueel hier en daar best aardig in hun operaties, staan er uitermate slecht voor!!!! Ze staan er even slecht voor als Deutsche Bank waar nog voor ruim 300 mrd aan derviatenproblematiek ligt. Rutte heeft Europese banken aan elkaar geschakeld.
Dit uiterst negatieve bezit van Deutsche Bank is het probleem van elke bank geworden, netjes door de VS hierheen geexporteerd. Het staat keurig in een dochteronderneming op 0 gewaardeerd door de plaatselijke boekhouder....
Banken kopen elkaars aandelen al niet meer sinds 2009. U wel??
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.