Europese beurzen lager gesloten

Door ABM Financial News op 23 juni 2021 18:43 | Views: 2.737

Europese beurzen lager gesloten
Beeld: EC

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,7 procent tot 453,10 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,2 procent op 15.456,39 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,9 procent op 6.551,07 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent lager op 7.074,06 punten.

"Europese aandelen staan onder druk, terwijl de markt nadenkt over de mogelijke volgende stappen van centrale banken", zie marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. 

Uit het sentiment onder inkopers bleek evenwel dat de eurozone in het snelste tempo in 15 jaar groeit. De samengestelde inkoopmanagersindex steeg van 57,1 naar 59,2. De index voor de dienstensector liep verder op tot 58,0, terwijl de index voor de industrie stabiel bleek op 63,1.

"De eurozone is booming", aldus hoofdeconoom Chris Williamson van Markit. Hij wees erop dat de coronamaatregelen steeds verder worden versoepeld. En de vaccinatieprogramma's vorderen steeds meer. De data van vandaag wijzen volgens Williamson op een "indrukwekkende groei" van het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal. En het derde kwartaal belooft volgens de econoom nog beter te worden.

Het is echter ook steeds moeilijker om aan de vraag te voldoen, benadrukte Williamson, door tekorten aan grondstoffen en personeel. En dat zorgt volgens de econoom voor een oplopende inflatie in de komende maanden.

De euro/dollar noteerde op 1,1945. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1937 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1938 op de borden.

Olie noteerde woensdag tot 1,1 procent hoger, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap IEA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald met 7,6 miljoen vaten tot 459,1 miljoen stuks.

Bedrijfsnieuws
 
Pernod Ricard steeg ruim 2,0 procent, nadat de Franse drankengroep de vooruitzichten voor het lopende boekjaar verhoogde, daarbij verwijzend naar een sterker dan verwacht herstel.

Vodafone won 0,8 procent, nadat de telecomgigant meldde dat zijn Europese activiteiten vanaf 1 juli volledig draaien op duurzame energie.

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton verloor 1,9 procent, sectorgenoot Kering daalde 3,0 procent en Hermes International leverde 1,5 procent in. UBS verhoogde vandaag nog wel de koersdoelen voor deze drie producenten van luxeproducten.
 
GlaxoSmithKline won 1,2 procent, waarmee de farmaceut herstelde van eerdere verliezen. GSK kwam met nieuwe groeidoelstellingen voor de komende jaren en die werden goed ontvangen.

Aandelen in energie en grondstoffen deden het goed. Royal Dutch Shell steeg 1,4 procent en BP een half procent. ArcelorMittal werd 1,9 procent duurder en Antofagasta een procent.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index onveranderd op 4.246,40 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.