Beleggers terughoudend op Europese beurzen

Door ABM Financial News op 17 mei 2021 19:00 | Views: 3.143

Beleggers terughoudend op Europese beurzen
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag dicht bij huis gesloten. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 442,29 punten, de Duitse DAX sloot ook 0,1 procent lager op 15.396,62 punten, de Franse CAC 40 verloor 0,3 procent op 6.367,35 punten en de Britse FTSE 100 ging 0,2 procent lager op 7.032,85 punten.

"Het is een voorzichtige en rustige start van de week geweest voor de beurzen in Europa", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Hewson wees op onder meer tegenvallende macro-economische cijfers uit China en nieuwe restricties in delen van Azië als factoren voor de terughoudendheid onder beleggers. In Azië loopt het aantal coronabesmettingen weer flink op.  

Hoewel het Verenigd Koninkrijk volgens Hewson nieuwe stappen zet in de verdere heropening van de economie, hadden aandelen gerelateerd aan de reisindustrie en de vrijetijdssector een "tegenvallende dag". Onder meer EasyJet, IAG liepen terug, terwijl ook Ryanair flink inleverde nadat de luchtvaartmaatschappij een recordverlies rapporteerde over het afgelopen jaar.

Verder zag Hewson ook dat banken die actief zijn in Azië, waaronder HSBC en Standard Chartered aan waarde inleverden, vanwege de onzekerheid over nieuwe restricties in Singapore en Taiwan, maar ook vanwege de tegenvallende Chinese cijfers over de detailhandelsomzet in april. In april stegen de detailhandelsverkopen en industriële productie in het land minder sterk dan verwacht.

Afgelopen week stonden de aandelenmarkten wereldwijd onder druk door de snel oplopende inflatie in de Verenigde Staten. Daarbij steeg de Amerikaanse tienjaarsrente even tot 1,70 procent en de Duitse variant naar het hoogste niveau in jaren van -0,09 procent.

Maandag noteerden de lange rentes op respectievelijk 1,64 en -0,11 procent. Later deze week wordt duidelijk of de inflatie in Europa net zo hard oploopt als in de VS. Ook verschijnen de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

Op macro-economisch vlak was het in Europa maandag eveneens rustig. De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de beurzen stabiel rond 1,2147.

Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe wees op de versnelling van de vaccinatie-uitrol in de EU, waar ruim 20 procent van de bevolking nu zeker één prik heeft gehad.

"Ondertussen dalen de besmettingen sterk, terwijl veel eurozonelanden de afgelopen maand hun coronamaatregelen hebben versoepeld. Het feit dat er geen stijging in het aantal gevallen is, is gunstig voor verdere versoepelingen en de economische groei in Europa", aldus Sammani.

Een vat WTI-olie handelde maandag een procent hoger op ruim 66 dollar.

Bedrijfsnieuws

Ryanair heeft in het afgelopen boekjaar de winst zien verdampen en voorziet ook in het lopende jaar de nodige uitdagingen. De Ierse luchtvaartmaatschappij ziet sinds 1 april dat de boekingen scherp aantrekken, maar door mogelijke lockdowns en reisrestricties is het niet mogelijk om een outlook voor de winstontwikkeling in het lopende jaar af te geven. Het aandeel sloot maandag 2,4 procent lager.

Ook sectorgenoten als Air France-KLM, Lufthansa en easyJet eindigden in het rood, met verliezen van 1,0 tot 3,0 procent.

In de DAX in Frankfurt won Adidas 2,9 procent. MTU Aero Engines was een grote daler, en leverde 2,8 procent in.

In Parijs waren de winsten niet spectaculair, met plussen rond 1,5 procent voor Stellantis en ArcelorMittal. Airbus leverde 2,7 procent in.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa leverden de beurzen op Wall Street 0,5 tot 1,0 procent in.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.