Topman Heijmans: goedkeuren stikstofwet goed voor woningmarkt

Door AFN op 12 februari 2021 14:21 | Views: 3.854

ROSMALEN (ANP) - De stikstofwet, die momenteel bij de Eerste Kamer ligt, moet zo snel mogelijk goedgekeurd worden. Met die oproep komt topman Ton Hillen van het bouwbedrijf Heijmans. Het aannemen van de wet is volgens Hillen van belang om verder te kunnen met het bouwen van extra huizen op de woningmarkt.

"Aan de stikstofwet hangt ook een subsidie van 500 miljoen euro waardoor we maatregelen kunnen nemen om de woningmarkt verder te verduurzamen", legt Hillen uit bij de presentatie van de jaarcijfers over 2020. "Ik hoop dat er snel een besluit komt dat de stikstofwet wordt goedgekeurd." Door een besluit van de Raad van State uit 2019 kwamen veel bouwprojecten in het gedrang door de maximale hoeveelheid stikstof die mag worden uitgestoten. Dat bemoeilijkt de ambities van het kabinet om tegen 2030 circa 1 miljoen huizen te bouwen.

Hillen herhaalde nog eens zijn eerdere wens voor een minister voor woningbouw in een komend kabinet. "Ik ben blij dat het onderwerp in de verkiezingsprogramma's landt." Hillen wil behalve regie op het bouwen van huizen ook een subsidiëring voor jongeren om een eerste huis te kunnen kopen, zoals dat in het verleden het geval was.

Oud en jong bouwen

Volgens Hillen moet er zowel voor oud als jong gebouwd worden, omdat dat de doorstroming op de woningmarkt ten goede komt. Daarnaast zou de overheid ook moeten kijken naar de leencapaciteit voor jongeren. "Ik snap dat er gezegd wordt: we moeten niet teveel lenen. Maar ik kwam uit de tijd dat er nog een basisbeurs was. Nu hebben jongeren een leenbeurs. Als je vervolgens een hypotheek wilt, heeft dat een grote invloed op hun leencapaciteit."

Het aanbod aan te koop staande huizen is de laatste tijd flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes nog altijd erg laag. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben starters grote moeite om nog een huis te bemachtigen. Kenners roepen al langer dat er eigenlijk veel meer huizen bijgebouwd moeten worden.

De woningmarkt is volgens de topman van Heijmans ook gebaat bij meer plannen en locaties om te bouwen, het prefabriceren van huizen uit beton of bouwen met andere materialen zoals hout. Daarnaast zou het minder stapelen van eisen voor woningen en het "dimmen van de architectonische ambities" ervoor kunnen zorgen dat ook jongeren een huis kunnen kopen, denkt Hillen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

5 Posts
suskewiet
2
Ik vermoed dat en hop dat de verkiezingen opheldering brengen .
Klimaat is prima maar wat Nederland ten opzichte van andere landen als beleid er van gebracht heeft pluk nu al duidelijk de negatieve lasten
De prijzen van de huizen is een ramp voor jonge mensen
Een generatie die geen huis meer kunnen kopen .
Dit gaat tot uiting komen in de verkiezingen .

Nuchtere Kijk Op
1
quote:

suske wiet schreef op 12 februari 2021 17:10:

Ik vermoed dat en hop dat de verkiezingen opheldering brengen .
Klimaat is prima maar wat Nederland ten opzichte van andere landen als beleid er van gebracht heeft pluk nu al duidelijk de negatieve lasten
De prijzen van de huizen is een ramp voor jonge mensen
Een generatie die geen huis meer kunnen kopen .
Dit gaat tot uiting komen in de verkiezingen .

Wen er maar vast aan, want naast de al bestaande instroom van immigranten, moeten er jaarlijks nog tenminste 80.000 extra bij. Dit i.v.m. het reproductie getal geboorten.

Bv. de zorg, de bouw, vuilnis ophaaldiensten enz. er is te weinig personeel die dit kan of wil doen.
En ja, die moeten ook jaarlijks ondergebracht worden in woningen die er nu al niet zijn.

Nog even en de gemiddelde woning prijs gaat naar 4,5 ton. Lees 1 miljoen gulden was dat vroeger. Hoe zo is er geen inflatie pfffffffff En of je nu over de prijs van een woning hebt, over dat van een auto enz. We worden compleet voor de gek gehouden en voorgelogen door de overheden en centrale banken.

Kijk deze filmpjes maar eens. Is geen complot theorie, dat complot handelen zit bij de machthebbers nu.

www.youtube.com/watch?v=-tN9f_uOLOA

www.youtube.com/watch?v=8lN1eV9G5LY
PietP
0
mok
3
Idiote stikstofregels. We gaan massaal naar natuurgebieden en om te schaatsen nu naar bevroren meertjes van heinde en verre met de auto, en de aannemer mag geen huis bouwen want zijn auto en zijn kraantje (die er maar even staat) stoten teveel uit. Het is werkelijk niet uit te leggen.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.