'Alibaba-topman Jack Ma niet vermist, houdt zich gedeisd'

Door AFN op 5 januari 2021 16:31 | Views: 6.793

'Alibaba-topman Jack Ma niet vermist, houdt zich gedeisd'

HONGKONG (ANP) - Multimiljardair Jack Ma, de topman van het Chinese webwinkelconcern Alibaba, wordt niet vermist. Een bron van de Amerikaanse zakenzender CNBC zegt dat Ma zich momenteel gedeisd houdt. Waar hij verblijft is niet duidelijk.

De afgelopen tijd werd op sociale media driftig gespeculeerd over de verdwijning van Ma. Hij is namelijk al sinds eind oktober niet meer in het openbaar gezien. De speculaties groeiden sinds hij niet kwam opdagen voor een tv-serie waarin hij jureerde.

Er werd zelfs gesuggereerd dat hij was gearresteerd door de Chinese autoriteiten, nu toezichthouders de duimschroeven aandraaien bij zijn bedrijven. Eind oktober uitte Ma nog kritiek op de Chinese overheid tijdens een bijeenkomst in Shanghai. Ma was het niet eens met Chinese overheidsreguleringen. Dat kwam hem duur te staan: de beursgang van zijn betalingsdienstverlener Ant Group, ter waarde van bijna 35 miljard dollar, mocht onverwacht niet doorgaan. Dat zou de grootste beursgang ooit zijn geworden.

Onlangs werd ook nog bekend dat de Chinese mededingingstoezichthouders een onderzoek zijn begonnen naar Alibaba vanwege verdenking van misbruik van zijn sterke machtspositie. Ook onderzoeken autoriteiten tientallen investeringen van Ant Group en wil Peking dat het bedrijf stopt met het verstrekken van consumentenkredieten en het verlenen van vermogensbeheerdiensten. De onderneming moet zich volgens de overheid alleen nog maar bezighouden met betalingsdiensten, zoals de betaalapp Alipay.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

5 Posts
PietP
3
Fascistische dictaturen dulden geen tegenspraak. Wel hebben ze behoefte aan afzetmarkten.
Slavernij doen we niet moeilijk over toch Sylvana?
Jopie1962
2
"CNBC zegt dat Ma zich momenteel gedeisd houdt."

Volgens het woordenboek betekent dit dat je probeert niet op te vallen, nou, daar is ie als multimiljardair wel iets te laat mee ...
Chessplayer1992
2
Topman ... of grootaandeelhouder? Hij is sinds 2019 niet meer de CEO en zit niet meer in het bestuur. Natuurlijk, een belangrijke man. Maar het management team kan inmiddels wellicht zonder hem ... Ofwel: de koers is op veel emotie lager gezet. Natuurlijk, wat strubbles met de toezichthouder: maar wel een route naar een volwassen toezichtssysteem. En uiteindelijk vindt de overheid het ook belangrijk dat er sterke wereldspelers zijn. Dus de beursgang van Ant group komt nog wel, daarmee vindt al ontvlechting plaats ... Mooi instapmoment/ middelen door beperkt bij te kopen.
[verwijderd]
1
"CNBC zegt dat Ma zich momenteel gedeisd houdt."
Dat hoorde CNBC van de minister van buitenlandse zaken van het stalinistische regime?
[verwijderd]
0
Het lijkt toch goed dat er rem op Ant Group wordt gezet. Te groot en te oncontroleerbaar , hele economieen kunnen instorten bij fout . Nu al is door alles via on line te betalen, zeer veel overspending in China. Het is namelijk veel makkelijker geld uitgeven als je een betalingskaart hebt.
Niet voor niets zeggen de adviseurs bij faillisement van een gezin: gooi allereerst alle creditkaarten eruit.
Grootste gevaar van geen cash meer is overspending. Terugbetalen is altijd veel moeilijker. Hele economieen kunnen ontwricht worden. Ook de goklust van mensen op de IPO van Ant: zou de prijs zakken dan kwamen heel veel mensen in de problemen. Twintig procent van de mensen in Hongkong zouden willen beleggen in de IPO.
Goede zet van Xi, denk ik. Iedereen moet binnen de boot blijven.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.