De Jager: Staat overweegt 5% ABN Amro te behouden


Door Archie van Riemsdijk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


DEN HAAG (Dow Jones)--De Nederlandse Staat overweegt een belang van 5% in ABN Amro Bank nv (ABNBK.YY) te behouden, om een drempel op te werpen voor partijen die de bank na zijn geplande privatisering mogelijk zouden willen opkopen en opsplitsen, zegt minister Jan Kees de Jager van Financien woensdag.

In een debat met Tweede Kamerleden zegt de minister dat hij "zeker wil kijken" naar een of andere beschermingsconstructie tegen onwenselijke overnames. Aan het te behouden aandelenpercentage van 5% dat hij noemt, hoeven volgens de minister geen speciale voorkeursrechten te worden verbonden. "Zo'n drempel kan haviken afschrikken, ook zonder dat je die formaliseert", aldus De Jager.

Hij zegt verder dat een eventuele beursgang van ABN Amro "op zijn vroegst" in 2014 zou kunnen plaatsvinden, mits aan een aantal gestelde voorwaarden is voldaan, maar dat het beslist geen 'must' is dat de beursgang in dat jaar plaatsvindt.

Uitstel tot een later moment is volgens de minister goed mogelijk, bijvoorbeeld met het oog op een te verwachten hogere opbrengst.

Kamerlid Ed Groot van oppositiepartij PvdA zei woensdag in het Financieele Dagblad niets te zien in plannen om in 20213 alvast concrete stappen te nemen voor een beursgang. Dat zou nodig zijn om een beursgang in 2014 te laten plaatsvinden.

Ten aanzien van de optimale opbrengst van de beoogde privatisering zegt De Jager dat bij een beursgang normaal gesproken rekening moet worden gehouden met een korting op de marktwaarde, terwijl bij een verkoop aan een strategische partij de kans bestaat dat deze een premie betaalt.

Het is zeer moeilijk uitspraken te doen over de huidige marktwaarde van de bank, zegt De Jager verder. Hij voegt eraan toe dat het onzeker is of de investering die de Staat in de Nederlandse onderdelen van het voormalige Fortis-concern heeft gestoken, zal worden terugverdiend.

Inclusief EUR3,1 miljard aan kapitaalkosten heeft de Nederlandse Staat in totaal EUR31 miljard geinvesteerd in de huidige ABN Amro Bank en verzekeraar ASR Nederland.


- Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com