ABN AMRO « Terug naar discussie overzicht

De Jager: beursgang ABN Amro niet eerder dan 2014

3 Posts
voda
0
De Jager: beursgang ABN Amro niet eerder dan 2014


Door Archie van Riemsdijk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--De Nederlandse staat wil zijn belangen in de financiele sector binnen vijf jaar "zeer substantieel" afbouwen, onder andere door een beursgang van ABN Amro, waarvan de eerste tranche niet voor 2014 moet worden verwacht, blijkt maandag uit een brief aan de Tweede Kamer van minister Jan Kees De Jager van Financien.

Voor de verzekeraar ASR houdt de staat behalve een beursgang nog verschillende opties open.

De minister stelt een aantal mitsen bij de gestelde streeftermijn van vijf jaar: de financiele sector moet stabiel blijven, er moet voldoende belangstelling zijn van investeerders en beleggers en de bedrijven kunnen goede financiele resultaten en vooruitzichten laten zien. Tenslotte wil de staat zijn investering, inclusief kapitaalkosten, "zo veel als mogelijk" terugverdienen.

Voor ABN Amro geldt dat de bank zich vanaf 2013 kan gaan voorbereiden op de beursgang, nadat de lopende reorganisatie van de bank in 2012 zal zijn afgerond. De Jager verwacht dat een beursgang niet eerder dan 2014 zal plaatsvinden. De minister wijst erop dat de Nederlandse staat naar verwachting nog geruime tijd na de beursgang aandeelhouder van ABN Amro zal blijven, aangezien bij zo'n beursgang doorgaans niet het hele bedrijf in een keer wordt verkocht, maar in verschillende tranches.

Ten aanzien van de verzekeraar ASR Nederland stelt De Jager dat dit bedrijf voortgang heeft geboekt om klaar te zijn voor privatisering. Op dit moment wordt gekeken naar mogelijkheden om het bedrijf te privatiseren, hoewel het marktklimaat nog als te ongunstig wordt beschouwd.

Voor ASR gaan de gedachten in eerste instantie uit naar een beursgang, stelt de minister, maar andere opties worden niet uitgesloten.

Inclusief EUR3,1 miljard aan kapitaalkosten heeft de Nederlandse staat in totaal EUR31 miljard geinvesteerd in zijn 100%-belangen in ABN Amro Group nv en ASR Nederland nv.

Voor de resterende kapitaalinjecties in Aegon, ING en SNS Reaal streeft het ministerie ernaar dat "een belangrijk deel" van de oorspronkelijke investering binnen een jaar wordt beeindigd. ING heeft reeds EUR5 miljard van de ontvangen EUR10 miljard terugbetaald, en Aegon zal dit jaar de tweede helft van de ontvangen EUR3 miljard terugbetalen. SNS Reaal heeft ook al een deel van de ontvangen EUR750 miljoen aan staatssteun terugbetaald aan de staat.

De investeringen werden gedaan in 2008 en 2009 tijdens de kredietcrisis. De Nederlandse overheid kocht de Nederlandse activiteiten van Fortis Bank Nederland, waaronder het huidige ABN Amro en ASR Nederland, van het bijna failliete Fortis-concern. Daarnaast injecteerde de staat kapitaal in de Nederlandse financials ING, Aegon en SNS Reaal.


Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 210, archie.vanriemsdijk@dowjones.com


voda
0
UPDATE: De Jager: beursgang ABN Amro niet eerder dan 2014

(Update van eerder gepubliceerd bericht 'De Jager: beursgang ABN Amro niet eerder dan 2014', om extra informatie toe te voegen.)


Door Archie van Riemsdijk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--De Nederlandse staat wil zijn belangen in de financiele sector binnen vijf jaar "zeer substantieel" afbouwen, terwijl een beursgang van ABN Amro niet eerder dan 2014 zal plaatsvinden, blijkt maandag uit een brief aan de Tweede Kamer van minister Jan Kees De Jager van Financien.

In het algemeen stelt de minister dat de privatiseringen van met name ABN Amro en verzekeraar niet moet worden overhaast, omdat dat niet in het belang is van de staat, die streeft naar een stabiele sector en goede opbrengst.

De minister stelt daarom enkele mitsen bij de streeftermijn van vijf jaar: de financiele sector moet stabiel blijven, er moet voldoende belangstelling zijn van investeerders en beleggers en de bedrijven kunnen goede financiele resultaten en vooruitzichten laten zien.

Daarbij hoort ook dat "de kwaliteit van de verslaggeving is berekend op de toekomst" en dat "het profiel van de bestuurders past bij de uitgezette strategie", aldus De Jager.

Tenslotte wil de staat zijn investering, inclusief kapitaalkosten, "zo veel als mogelijk" terugverdienen.

Voor ABN Amro geldt dat de bank zich vanaf 2013 kan gaan voorbereiden op de beursgang, nadat de lopende reorganisatie van de bank in 2012 zal zijn afgerond. De Jager verwacht dat een beursgang niet eerder dan 2014 zal plaatsvinden.

De minister wijst erop dat de Nederlandse staat naar verwachting nog geruime tijd na de beursgang aandeelhouder van ABN Amro zal blijven, aangezien bij zo'n beursgang doorgaans niet het hele bedrijf in een keer wordt verkocht, maar in verschillende tranches.

Ten aanzien van de verzekeraar ASR Nederland stelt De Jager dat dit bedrijf "voortgang heeft geboekt om klaar te zijn voor privatisering". Op dit moment wordt gekeken naar mogelijkheden voor zo'n privatisering, hoewel het huidige marktklimaat daarvoor nog als te ongunstig wordt beschouwd.

Zowel voor ABN Amro als voor ASR mikt de overheid op een beursgang, maar zal de staat de opties zo lang mogelijk openhouden. De Jager merkt daarbij op dat de overheid flexibel moet zijn in de timing en vorm van de transacties, ook omdat de komende jaren veel financiele instellingen veel geld zullen moeten ophalen uit de markt.

Om het verkoopproces te scheiden van ander overheidsbeleid zal de regering de staatsdeelnemingen onderbrengen in een zelfstandige beheersorganisatie.

Inclusief EUR3,1 miljard aan kapitaalkosten heeft de Nederlandse staat in totaal EUR31 miljard geinvesteerd in een belang van bijna 98% in de huidige ABN Amro Group nv en een belang van 100% in ASR Nederland nv.

De investeringen werden gedaan in 2008 en 2009 tijdens de kredietcrisis. De Nederlandse overheid kocht de Nederlandse activiteiten van Fortis Bank Nederland, waaronder het huidige ABN Amro en ASR Nederland, van het bijna failliete Fortis-concern.

Daarnaast injecteerde de staat eind 2008 kapitaal in de Nederlandse financials ING (INGA.AE), Aegon (AEG) en SNS Reaal (SR.AE). Het ministerie streeft ernaar dat "een belangrijk deel" van de oorspronkelijke investering binnen een jaar wordt beeindigd.

ING en Aegon hebben de helft van de ontvangen steun al terugbetaald en Aegon zal halverwege dit jaar ook de tweede helft van de ontvangen EUR3 miljard aflossen. SNS Reaal heeft ook al een deel van de ontvangen EUR750 miljoen aan staatssteun terugbetaald.

Of ING binnen een jaar de resterende EUR5 miljard steun voor een aanzienlijk deel kan terugbetalen is onzeker. Het bedrijf is nog verwikkeld in een juridisch dispuut, omdat de Europese Unie extra compensatie eiste op mededingingsgebied, nadat de Nederlandse overheid de aanvankelijk overeengekomen terugbetalingspremie van 50% bij de aflossing van de eerste EUR5 miljard aanzienlijk verlaagde.


Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 210, archie.vanriemsdijk@dowjones.com

voda
0
De Jager: ABN liever naar beurs dan verkopen
25 januari 2011, 15:58 | ANP
DEN HAAG (AFN) – Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft een duidelijke voorkeur voor een gefaseerde beursgang van ABN Amro. De Jager heeft dat liever dan verkoop aan een buitenlandse bank, want daar zijn in 2008 bij ABN Amro de problemen door gekomen.

De Jager zei dat dinsdag in zijn wekelijkse gesprek bij RTL Z. ,,We sluiten niks uit, ook een verkoop niet. Maar het is een grote bank en gelet op het geld en de alternatieven is een beursgang het meest waarschijnlijk.’’

De staat redde ABN Amro in het najaar van 2008 en kocht de bank en de Nederlandse tak van Fortis uit de failliete Fortis boedel voor bijna 17 miljard euro. In totaal stak de staat rond de 30 miljard euro in de bank.

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 25 apr 2024 17:36
Koers 15,875
Verschil -0,030 (-0,19%)
Hoog 15,955
Laag 15,750
Volume 3.154.541
Volume gemiddeld 3.548.690
Volume gisteren 3.431.829

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront