CNV: scheldt te veel verkregen toeslag frontliniewerker kwijt

Door AFN op 1 maart 2021 06:29 | Views: 1.886

DEN HAAG (ANP) - Vakbond CNV waarschuwt dat tienduizenden mensen met een cruciaal beroep dit jaar mogelijk veel geld aan toeslagen moeten terugbetalen vanwege de vele overuren die zij nu maken in de coronacrisis. Het kabinet zou die te veel verkregen toeslagen voor dergelijke beroepen kwijt moeten schelden, vindt de vakbond, die waarschuwt dat zij anders financieel in de knel dreigen te komen.

De bond baseert zich op een eigen inventarisatie onder mensen met een dergelijk vitaal beroep, zoals supermarktmedewerkers, zorgpersoneel en vrachtwagenchauffeurs.

"Het is onaanvaardbaar dat zoveel werkenden in de frontlinie straks nog een extra rekening krijgen", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Zij hebben keihard gewerkt. Veel overuren gemaakt, wat vaak betekent dat ze zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag straks moeten terugbetalen. Het gaat bij sommige mensen om duizenden euro’s. Vooral alleenstaande ouders worden hard getroffen. Dit is alarmerend."

Financiële strop

Volgens Fortuin dreigt "een stevige financiële strop". Veel werkenden met een cruciaal beroep hebben een laag inkomen, stelt CNV, en veel van het geld dat zij met overwerk verdienen gaat op aan : noodzakelijke uitgaven" of bijkomende kosten die juist weer meekomen met het overwerken, zoals het regelen van een oppas.

"De kans is dus groot dat zij dit bedrag niet zomaar kunnen terugbetalen als na bijna een jaar de toeslagen worden teruggevorderd. Hierdoor kunnen zij in de problemen of zelfs extra schulden komen", aldus Fortuin. "Met de toeslagenaffaire in het achterhoofd moeten we een nieuw debacle voorkomen." Wat CNV betreft worden de teveel verkregen toeslagen van 2020 en ook dit jaar niet teruggevorderd, maar kwijtgescholden.

Reacties

5 Posts
zwevendezaken
2
Vreemd dat mensen met een cruciaal beroep een laag inkomen hebben en dat dit nu pas door een vakbond is ontdekt!
MorcaH
0
Zullen we iedereen gewoon geld geven? Het is bijna verkiezingen en de schatkist lijkt onuitputtelijk. Hopelijk zadelen we niet de volgende generatie hiermee op.
win some...
1
Piet Fortuin moet eerst even gaan nadenken of zoiets uitvoerbaar is. Het antwoord is nee. Hoe maak je onderscheid tussen de werknemer in de frontlinie die meer uren heeft gemaakt en andere werknemers die om andere redenen meer uren hebben gemaakt? Niet te doen. En als je alle mensen die een toeslag moeten terugbetalen gaat kwijtschelden, krijgen ook mensen die bijvoorbeeld hun inkomen anderszins te laag hebben ingeschat onterecht geld.


Daarnaast zijn er vast ook veel frontliniewerkers die halverwege het jaar hun verwachte inkomen zelf al hebben aangepast bij de belastingdienst. Wat moet worden terugbetaald, is dan al verrekend met de toeslagen van de rest van het jaar. En wat te doen met mensen die vanwege slechte ervaringen met terugbetalen de toeslagen pas achteraf aanvragen?

Wat de vakbond zou moeten doen is een pleidooi houden voor het grotendeels afschaffen van het toeslagenstelsel in combinatie met aanpassing van het belastingstelsel. Aangeven dat door de toeslagen meer werken financieel wordt afgestraft in plaats van beloond. Met die insteek vind je ook bij de VVD genoeg medestanders
Rowi62
0
Hebben de CNV ook verkiezingen of zo. Populistische praat. Een cruciaal beroep en de winkels zijn toch korter open dan normaal? Ik zou me meer hard maken voor de werkgevers die nog immer gesloten zijn en waar duizenden hun baan gaan verliezen.
barondehuile
0
Wat een onzin. Men heeft te veel gedeclareerd, want men heeft het overwerk niet in beschouwing genomen. Wellicht bewust, soort diefstal. Dat moet uiteraard terugbetaald worden. Wat een onrealistische idioten toch bij het CNV. Ik ben voor hulp aan degenen die het nodig hebben, maar als men dan toch de kluit belazerd, dan moet dat gecorrigeerd worden.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.