Winkeliers eisen heropening winkels via de rechter

Door AFN op 26 februari 2021 15:27 | Views: 3.281

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail probeert de heropening van winkels in Nederland af te dwingen via de rechter in Den Haag. Daarvoor heeft de organisatie een kort geding aangespannen. "Het is economisch onverantwoord nog langer te wachten. Ook in het buitenland zijn winkels weer open", benadrukken de winkeliers. Ze vinden dat winkels best veilig open zouden kunnen.

In de zaak verwijst de branche naar de eerder naar buiten gekomen routekaart van het kabinet zelf. De keuze van het kabinet voor de winkelsluiting half december, was een extra verzwarende maatregel die hoorde bij het scenario ‘zeer ernstig’, legt een woordvoerder uit. "We zitten nu qua corona besmettingen op het niveau ‘ernstig’. Dat is dus conform de eigen routekaart van het kabinet geen reden meer om de winkels gesloten te houden."

Ook vinden de winkeliers dat de overheid niet goed heeft nagedacht over alternatieven. De onlangs aangekondigde mogelijkheid voor winkelen op afspraak zou in de praktijk amper werkbaar zijn, omdat de overheid per verdieping maar twee bezoekers tegelijk toelaat. Daarbij is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met tuincentra, die vaak alleen een begane grond hebben maar wel een heel groot oppervlak beslaan.

Enorme schade

Intussen is de schade voor ondernemers enorm, becijfert INretail. Momenteel zijn 56.000 winkeldeuren gesloten, dat kost 700 miljoen euro omzet per week. Van de 300.000 banen bij winkeliers staan er volgens de branchevereniging 50.000 tot 60.000 op de tocht als dit nog langer duurt. Er dreigt volgens de organisatie een kaalslag met "enorme maatschappelijke en economische gevolgen".

Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend. Naar verwachting is dit volgende week. De regering krijgt het de laatste tijd steeds drukker met boze ondernemers die naar de rechter stappen.

KHN

Maandag kondigde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een rechtszaak aan om de horeca weer te laten openen. Ook wilde KHN via een bodemprocedure een schadevergoeding voor de branche regelen. Donderdag kwam daar nog een kort geding vanuit de branche bovenop omdat de uitbetaling van een deel van de overheidssteun voor vaste lasten vertraging oploopt.

Marktkooplieden zijn ook boos omdat kramen van non-foodverkopers van de markt worden geweerd. Zij vinden dit onderscheid onzinnig en eisen via de rechter harde bewijzen dat die coronamaatregel nodig is.

Reacties

17 Posts
Erny
6
Brulboei
0
Als dit net zo'n soap opera wordt als met de avondklok hebben we iedere week wel weer een voorstelling/episode bij een van de rechtbanken.
Jopie1962
1
"Ook in het buitenland zijn winkels weer open", benadrukken de winkeliers."

Frankrijk voert juist een weekend-lockdown in.

www.tijd.be/dossiers/coronavirus/fran...
Thommm
4
Ik kan ze geen ongelijk geven, de Corona steun voor hun is waarschijnlijk met maanden vertraagd, ze bloeden geld en de overheid is een mooi zooitje aan het maken. Het kabinet werkt van schandaal naar schandaal terwijl ze geen zak uitvoeren voor de ouders geraakt door de toeslagen affaire nog de corona steun voor de MKB'ers
Flapappel
0
quote:

Thommm schreef op 26 februari 2021 15:53:


terwijl ze geen zak uitvoeren voor de ouders geraakt door de toeslagen affaire


Omdat ze nu demissionair zijn.
Rowi62
4
Winkeliers hebben gelijk. Of 100% compensatie of open die handel. Een paar extra doden is wat het volk nu wel accepteert. ELke dag gaan er al 480 mensen dood in NL dus als die dikke mannen nu ecven afvallen is de IC ook gered en kan alles open.
Fijl
7
quote:

Erny schreef op 26 februari 2021 15:41:


Deze winkeliers hebben niet helemaal begrepen hoe het momenteel werkt.


Ik vraag mij af of jij het wel helemaal begrijpt, maar jij krijgt zeker al je rekeningen, laten, loonkosten betaalt?
Rowi62
7
quote:

Fijl schreef op 26 februari 2021 16:01:


[...]

Ik vraag mij af of jij het wel helemaal begrijpt, maar jij krijgt zeker al je rekeningen, laten, loonkosten betaalt?


Helemaal gelijk. Al die corono zeikerds zijn vooral mensen die elke maand uit de belastingen worden betald die het bedrijfsleven bijeen werkt.
Geen ambtenaar, schoolmeester of politie man is zijn baan kwijt en de bejaarden hebben nog hun AOW en pensioen. En Gommers met zijn 2 ton hebben we het maar niet meer over.
Ivo Fl
1
En toch zijn het aantal faillisementen in NL niet zo laag, als sinds 1991....dankzij de steun.

Dat is het vreemde. Kan het zijn omdat men het zat is om op de bank te hangen, terwijl het ondernemersbloed ze aanzet tot werken...en dus verzet...om te kunnen werken ?
Erny
3
quote:

Fijl schreef op 26 februari 2021 16:01:


[...]

Ik vraag mij af of jij het wel helemaal begrijpt, maar jij krijgt zeker al je rekeningen, laten, loonkosten betaalt?


Je begrijpt me verkeerd. Ik bedoelde te zeggen dat ze, gezien Rutte met zijn spoedwet en de rechters aan zijn kant, kansloos zijn. Net als bij de avondklok. Je hebt toch gezien hoe dat werkt? Ik ben overigens ZZP-er zonder enige vorm van steun en moet voor iedere euro nog steeds hard werken en gun winkeliers van harte dat ze dat snel ook weer mogen doen.
Ivo Fl
0
Sindsdien is de trend dalend en in december 2020 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na januari 1991.

www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/02/minde...
Rowi62
1
hier over Engelse ambtenaren :

Dat heeft meteen kwaad bloed gezet bij de politie en in het onderwijs. Agenten en leraren vinden dat zij voorrang moeten krijgen.

De politie noemt het advies een "verachtelijk verraad" van agenten. "Hun woede is voelbaar. Dit zal niet worden vergeten", twitterde een voorzitter van een nationale organisatie van agenten. Leraren reageerden ook teleurgesteld.

Comment: Door wie worden ze betaald ? Door de werkende niet ambtenaren.
nêtzevere
1
quote:

Erny schreef op 26 februari 2021 15:41:


Deze winkeliers hebben niet helemaal begrepen hoe het momenteel werkt.

Als je daarmee bedoelt het stembiljet krijgt meer voor elkaar dan snap ik je !
Stem geen Rutte of zijn partij en laat dit via social media verspreiden dan is alles zeer snel opgelost.
Rutte sluit alles bang om de verkiezingen te verliezen en de winkeliers zijn nevenschade.
DeeDee999
1
Als Rutte de winkels en horeca niet open doet gaat ie heel wat stemmen verliezen van de MKBers.
Ivo Fl
1
Ik zie de naam 'Rutte' veel langskomen en heb de indruk dat men niet helemaal doorheeft hoe ons politieke stelsel werkt in NL.

Namelijk niet zoals in China, Rusland of vele anderen waar de president inderdaad alles alleen beslist. Hier in NL zijn vele commissies betrokken en ook de meerderheid in de 2e kamer; degeen die u mogelijk gekozen heeft, die geen Rutte hoeft te heten.

Wellicht zou een inburgeringscursus voor U, als ingeborene van dit land, verstandig zijn. Dat leert u tevens dat de rechter onafhankelijk opereert.
Nuchtertransparant
5
Ze hebben gelijk.
1. Winkelen fysiek is niet verplicht maar een vrije keuze. Wie zich niet veilig voelt kan thuisblijven en alles online doen
2. Wiet-cafes en slijterijen zijn wel open. Reguliere winkels niet. Dit is niet te onderbouwen vanuit het gelijkheidsbeginsel
3. Er is door het OMT niet geadviseerd om Horeca en winkels te sluiten. Dus de experts hebben deze beslissing niet voorgedragen. Het is dus een politieke beslissing.
4. Ook in de winkels die nu open zijn worden niet essentiele artikelen verkocht en ook artikelen die concurrerend zijn met de winkels die gedwongen dicht zijn.
5. Er zijn geen feitelijke metingen waaruit gebleken is dat openstelling van de winkels substantieel bijdragen aan de besmettingen
6. De overheid die deze beslissing genomen heeft en opgelegd heeft, vergoed slechts een deel van de kosten en niet de volledige kosten.
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.