Duitse en Franse economieën veerden flink op in derde kwartaal

Door AFN op 30 oktober 2020 08:31 | Views: 2.474

WIESBADEN (AFN/BLOOMBERG) - De economieën van Duitsland en Frankrijk zijn in het derde kwartaal flink aangetrokken, na de grote klap van de coronalockdown in het tweede kwartaal. Het herstel was zelfs sterker dan economen in doorsnee hadden voorzien. Toch blijven veel kenners pessimistisch aangezien nieuwe lockdownmaatregelen inmiddels weer voor nieuwe economische problemen zorgen.

De oosterburen zagen hun economie in de zomermaanden met ruim 8 procent groeien, komt naar voren uit voorlopige cijfers het Duitse statistiekbureau. Een periode eerder zakte de grootste economie van Europa onder druk van de eerste lockdown nog bijna 10 procent in. In Frankrijk waren de verschillen nog groter. Vergeleken met het tweede kwartaal veerde de economie daar in de maanden juli, augustus en september zelfs met dik 18 procent op, na een min van bijna 14 procent in het tweede kwartaal.

Het herstel in beide landen was afgelopen kwartaal niet zo sterk dat de economie ook al boven zijn niveau van een jaar eerder uitsteeg. Het bruto binnenlands product (bbp) was in zowel Duitsland als Frankrijk nog altijd ruim 4 procent kleiner dan een jaar eerder.

In Italië en Spanje is sprake van een vergelijkbaar beeld. Ook hier trok de economie veel sterker aan dan verwacht, met plussen tot bijna 17 procent op kwartaalbasis. Vergeleken met een jaar eerder gingen de economieën van de zuidelijke landen evenwel nog tot 9 procent achteruit. Later op de dag komen er ook nog nieuwe cijfers naar buiten over de economie van de eurozone als geheel.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

5 Posts
finance2u
0
Als de zogenaamde pessimistische 'kenners' dezelfde zijn als degene die deze groei niet hadden voorzien..wat hebben we dan aan dit soort flutberichten van ze??
Jopie1962
0
quote:

finance2u schreef op 30 oktober 2020 08:36:

Als de zogenaamde pessimistische 'kenners' dezelfde zijn als degene die deze groei niet hadden voorzien..wat hebben we dan aan dit soort flutberichten van ze??
Precies.
Ondanks alle beloften van "Big Data" zit men er nog constant een heel eind naast wat betreft verwachtingen en voorspellingen.
[verwijderd]
0
Dat herstel is door geld dat door de overheid is geleend en de economie in gepompt, heeft met 'productie' weinig te maken.
CV-tje
0
Zolang het geld dat overheden lenen, wordt opgeteld bij het BNP, zul je altijd het idee houden dat de economie 'groeit', terwijl in werkelijkheid productie en services aan het afnemen kunnen zijn.
Het idee dat uitgaven door de overheid ook economische activiteit bevorderen is slechts deels waar. Voor het overgrote deel is het voor het dichten van gaten uit het verleden, niet voor het leveren van producten en diensten in de toekomst.
De grootste gaten die nu gedicht worden zijn de hand-outs aan bedrijfstakken die op dit moment stil liggen (bv KLM). Die overheidsuitgaven tellen in de cijfers mee als economische activiteit, terwijl het in de werkelijkheid slechts 'uitkeringen' zijn waar geen economische activiteit tegenover staat. Nog even een stap verder gedacht: waar ook geen toekomstige belasting inkomsten uit zullen ontstaan. Geen investering dus, maar een afschrijving. Netto dus weggegooid geld.

Als je van al die cijfers van het laatste kwartaal het extra geleende geld aftrekt, zie je wat de groei/krimp is. Ik ben te lui om dat nu zelf uit te rekenen. Maar mijn gevoel en gezond verstand zeggen dat er YoY geen groei kan zijn geweest. Vergelijken met Q2 is een lachertje. Dat was een kwartaal om te vergeten en niet om een trend in te zien. Statistisch gezien is dat kwartaal een 'uitbijter', die je uit je serie metingen hoort te verwijderen en waar je dus zeker geen volgend kwartaal mee hoort te vergelijken.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.