Coronacrisis drukt zwaar op olie- en gasconcern Shell

Door AFN op 30 juni 2020 08:38 | Views: 10.699

Coronacrisis drukt zwaar op olie- en gasconcern Shell

DEN HAAG (AFN/BOOMBERG) - Shell heeft in het tweede kwartaal veel minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het olie- en gasconcern schrijft door de gekelderde vraag vanwege de coronapandemie in het tweede kwartaal tussen de 15 miljard dollar en 22 miljard dollar af op de waarde van zijn bezittingen.

Op basis van voorlopige cijfers meldt Shell dat de dagelijkse verkoop van olie tussen de 3,5 miljoen en 4,5 miljoen vaten lag in het tweede kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar waren dat nog 6,6 miljoen vaten.

Door de wereldwijde virusuitbraak vlogen vliegtuigen amper, reden er minder auto's en draaide de industrie in een lagere versnelling. Dat heeft verregaande gevolgen voor het olie- en gasverbruik, dat veel lager is. Shell verwacht voor dit jaar en de komende periode dan ook lagere prijzen voor die grondstoffen dan waar eerder op werd gerekend. Ook zullen de winstmarges voor producten uit raffinaderijen 30 procent lager liggen. De miljardenafschrijvingen die Shell daardoor doet, zorgen ook voor een hogere schuldratio.

De coronacrisis noopte Shell eerder dit jaar al tot zijn eerste verlaging van het dividend sinds de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf verlaagde de winstuitkering over het eerste kwartaal met twee derde wegens de de moeilijke omstandigheden in de markt. In mei werd ook bekend dat Shell op personeelskosten wil besparen door medewerkers een vrijwillige vertrekregeling aan te bieden.

Reacties

10 Posts
Studentenrekening
0
Dus ook al vang je een hogere olieprijs. Als je maar half zoveel vaten verkoopt verdien je nog niks...
suske wiet
0
Moeilijk te zeggen wat fossille brandstof gaat doen ;
Wereldwijd is er het besef dat dit zal veranderen ;
Minder globale economie en minder vluchten ;
Maar de afbouw zal heel geleidelijk aan gebeuren .
Men moet eerst op adem komen en veel landen zijn afhankelijk van inkomsten brandstof .
Denk dat we het diepte punt bereikt hebben
andre68
0
2e kwartaal.....tja. Lockdowns overal. Thuiswerken. Veel minder autorijden, vliegen. Slechter wordt het niet.

Felix07
0
Komt heus wel weer terug hoor. Maatje van mij heeft een autogarage en heeft in dig halfjaar meer verkocht dan eerste helft van 2019. Steeds meer mensen moeten of willen weer naar hun werk en willen dat niet met het ov: er moet een autootje (bij)komen. Ik denk dat we dit binnenkort ook wel in de cijfers van Shell gaan zien..
Jopie1962
0
"Door de wereldwijde virusuitbraak vlogen vliegtuigen amper, reden er minder auto's en draaide de industrie in een lagere versnelling."

We gebruiken wereldwijd 15 miljard liter per dag van dat goedje. Dat is niet alleen voor transport. Er zijn zo ongelooflijk veel producten waar olie in gebruikt wordt. Denk maar eens aan alle plastics en kunststoffen.
En denk maar eens aan de productie en transport vanuit china (!) van al die zonnepanelen. En die plastic electrische auto's moeten toch ook geproduceerd worden (met energie uit fossiele brandstoffen).

Fosiele brandstoffen hebben nog jáááren voor de boeg.
Branco P
2
Ik stond afgelopen week weer voor het eerst in een file! Dat was wel weer eens lekker :-)
Sebasssss
0
quote:

Branco P schreef op 30 juni 2020 09:20:


Ik stond afgelopen week weer voor het eerst in een file! Dat was wel weer eens lekker :-)


Haha! Stond je ook te juichen? ;)
Marc7
2
Geduld olie prijs en andere grondstoffen gaan flink omhoog. Centrale banken printen hun valuta helemaal aan gort net als in de 4 de eeuw de Romeinen. Schalieolie ligt op zn gat. De olievelden van Saoudi Arabie beginnen moe te worden 0,3% elektrische autos met gigantische subsidies. T papier wordt waardeloos.
Midweekhandelaar
0
quote:

Branco P schreef op 30 juni 2020 09:20:


Ik stond afgelopen week weer voor het eerst in een file! Dat was wel weer eens lekker :-)
Stond je vooraan in de file?
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.